Obavijesti

News

Komentari 10

Suđenje El Chapu paraliziralo Brooklyn, zatvorili su most

Suđenje El Chapu paraliziralo Brooklyn, zatvorili su most
9

Dvanaestero porotnika, uz šest zamjenskih, iz sigurnosnih razloga bit će anonimni. Na sud će svaki dan dolaziti i vraćati se kući u pratnji šerifa

VIDEO

Uz velike mjere sigurnosti u New Yorku je danas počelo suđenje narkobosu Joaquinu El Chapu Guzmanu (61). Zbog njegovog dolaska na sud čak je bio zatvoren most Brooklyn, a nekoliko sati kasnije na sud je stigla i njegova supruga Emma Coronel koja ga može viđati samo na sudu.

Emma Coronel Aispuro, the wife of Joaquin Guzman, the Mexican drug lord known as "El Chapo", arrives at the Brooklyn Federal Courthouse in New York

Proces je zatvoren za javnost. Dvanaestero porotnika, uz šest zamjenskih, iz sigurnosnih razloga bit će anonimni. Na sud će svaki dan dolaziti i vraćati se kući u pratnji šerifa. Ti građani odlučit će je li Guzman (čiji nadimak znači Kratki, visok je 164 centimetra) kriv po 11 točaka optužnice. Terete ga za krijumčarenje droge, nezakonito posjedovanje i korištenje vatrenog oružja i pranje novca. Porotnicima je poručio da ih neće ubiti.

Tužitelji su godinama pripremali proces protiv Guzmana koji je 2017. izručen nakon što je dva puta pobjegao iz zatvora u Meksiku, prvi put skriven u kolicima za prljavi leš, a potom iskravši se kroz tunel koji je prokopan do njegova zatvorskog tuša.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Guzmana se smatra najvećim svjetskim narko bossom od kolumbijskog Pabla Escobara, "Kralja kokaina", koji je bio jedan od najbogatijih ljudi na svijetu dok ga policija nije ubila 1993. godine.

Meksički narkobos El Chapo poroti: 'Neću vas smaknuti...'
Meksički narkobos El Chapo  poroti: 'Neću vas smaknuti...'

Američki tužitelji tvrde da je od 1989. do 2014. kartel u Sjedinjene Države prokrijumčario najmanje 154.626 kilograma kokaina, heroina, metamfetamina i marihuane, u vrijednosti od 14 milijarda dolara.

Guzman se izjasnio da se ne osjeća krivim, no vlada je prikupila toliko dokaza, više od 300.000 stranica i najmanje 117.000 audio snimaka, da se odvjetnici obrane žale da nisu imali dovoljno vremena da ih sve prouče. 

El Chapo se nalazi u samici u New Yorku otkako ga je Meksiko izručio u siječnju 2017., dan prije nego što je Donald Trump prisegnuo za američkog predsjednika. U ćeliji provodi 23 sata na dan.

Najskuplje suđenje u povijesti: 'El Chapo', najveći narko boss
Najskuplje suđenje u povijesti: 'El Chapo', najveći narko boss

Posjećivati ga smiju samo njegovi odvjetnici, njih trojica, te sedmogodišnje blizanke.

Sudac je zabranio posjete njegovoj supruzi, 29-godišnjoj kraljici ljepote Emmi Coronel. Vidjeti ga je mogla samo na saslušanjima prije suđenja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, SDP najavio konferenciju, čeka se i odgovor Zorana Milanovića
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, SDP najavio konferenciju, čeka se i odgovor Zorana Milanovića

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1