Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sud BiH preinačio presudu i potpuno oslobodio Lijanovića

None Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Ljetos je Sud BiH, nakon upućenih žalbi dviju strana, naložio ponovno suđenje nakon kojega su Jerko Ivanković Lijanović i ostali potpuno oslobođeni svih optužbi

Žalbeni odjel Suda Bosne i Hercegovine u potpunosti je u petak optužbi oslobodio Jerka Ivankovića Lijanovića, nekadašnjeg suvlasnika propale istoimene Mesne industrije Lijanovića iz Širokog Brijega, optužbi za financijske zloporabe, porezne prijevare i utaje te je prvostupanjsku kaznu zatvora od 12 godina protiv njega preinačio u oslobađajuću presudu.

Tužiteljstvo BiH teretilo je Ivankovića Lijanovića, koji je i čelnik Narodne stranke Radom za boljitak te nekadašnji ministar poljoprivrede Federacije BiH, za organizirani financijski kriminal, neplaćanje poreza, porezne utaje, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga i isprava te pranje novca kojim je država BiH oštećena za više od 13 milijuna maraka (oko 6,6 milijuna eura).

HERCEGOVAČKI 'KRALJ MESA' Utajio je porez, prao novac...: Lijanoviću 12 godina zatvora

Lijanović je prije dvije godine bio osuđen na 12 godina zatvora u procesu koji je završio osuđujućim presudama za njegova brata Slavu, ali i Milorada Bahilja, bivšeg ministra trgovine u Vladi FBiH, te vodeće osobe u nekadašnjoj kompaniji Lijanovićima, Željka Mikulića, Mirjanu Šakotu, Mirka Galića, Miroslava Čolaka i Draženka Kvesića.
Ljetos je Sud BiH, nakon upućenih žalbi dviju strana, naložio ponovno suđenje nakon kojega su Jerko Ivanković Lijanović i ostali potpuno oslobođeni svih optužbi.
U presudi je navedeno kako Tužiteljstvo BiH nije dokazalo odgovornost organiziranog kriminala i udruživanja te pranja novca, neplaćanja poreza i porezne utaje, te u vezi s krivotvorenjem ili uništavanjem poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava.
Tužiteljstvo je tvrdilo da su optuženi preko kompanija 'Lijanovići' i drugih povezanih društava, „Farmer“, „Farmko“, „Optimum“ organizirali pranje novca, neplaćanje poreza te zatvaranjem kompanija ostajali dužni državi za velike porezne iznose.
Jerka Ivankovića Lijanovića nedavno je Vrhovni sud Federacije BiH u drugome postupku pravomoćno osudio na sedam godina zatvora zbog zloporaba prigodom podjele poticaja poljoprivrednim proizvođačima iz Bosne i Hercegovine.

 

Komentari (13)
  • novac ćini čuda

    8. 11. 2019,   17:25
  • para buši gdi burgija neće.......Plaćeno !

    8. 11. 2019,   21:07
  • Lijanović je bio kriv samo zato što se nije opredjelio za HDZ, već je forsirao neku svoju političku opciju kojom je štetio hdz-eu i smjestili mu Čović i hdz. Uništili čovjeku tvrtku, život i još ga osudili na zatvor, to je već viđen scenarij u Hrvatskoj gdje su na isti način uništili Peveca.

    9. 11. 2019,   07:48