Obavijesti

News

Komentari 46

Sud donio odluku: "Ana Magaš neće naslijediti imovinu muža"

Sud donio odluku: "Ana Magaš neće naslijediti imovinu muža"

Općinski sud u Zadru utvrdio je da 38-godišnja Ana Magaš, koja je u prekoračenju nužne obrane ubila supruga, nije dostojna nasljeđivanja njegove imovine

VIDEO

Prošlo je jedanaest godina od ubojstva na zadarskom Putu pudarice gdje je u stanu kuhinjskim nožem u prekoračenju nužne obrane Ana Magaš ubila 33-godišnjeg supruga Lucijana. Općinski sud u Zadru je sada utvrdio  da 38-godišnja Ana  nije dostojna nasljeđivanja imovine supruga iako se ona te imovine u međuvremenu odrekla, prenosi Zadarski.hr.

Sud je ovo rješenje donio odlučujući o njezinom prigovoru iz 2007. godine. Ana Magaš se tada žalila zbog toga što je njezina bračna stečevina, stan i automobil, ušla u ostavinsku raspravu kao dio koji se nasljeđuje, a ne dio koji je pripada zakonom.

- Ana se odrekla svega još davno. Ništa od toga ona ne želi i to je novo rješenje, za koje ona sada vjerujem niti ne zna, posljedica nečeg što je bilo prije dugog niza godina. Taj stan je bio u vlasništvu Tankerske plovidbe i sjećam se da je Ana čak i njima pisala pismo u kojem je navela da se odriče svog dijela - kazala je Dijana Batković, majka Ane Magaš

Naime, Ana Magaš je tada u postupku tražila izdvajanje polovice dijela utvrđene ostavinske imovine kao bračne stečevine, no javni bilježnik joj je to svojim rješenjem odbio dodijeliti pozivajući se na odredbu zakona kojom onaj tko ubije supružnika ostaje bez prava na ostavinu.

Ana je tada imala i maloljetnog sina koji sada ima 19 godina. Javni bilježnik je i naložio Zemljišno knjižnom odjelu Općinskog suda u Zadru da po pravomoćnosti rješenja izvrši prijenos prava vlasništva na nekretnini na jedinog nasljednika, maloljetnog sina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iako je novim rješenjem utvrđeno da javni bilježnik tada nije imao pravo odlučivati o bračnoj stečevini niti svojim rješenjem nalagati sudu da izvrši uknjižbu u zemljišnim knjigama, Općinski sud u Zadru je sada ipak odbacio prigovor Ane Magaš kao neosnovan, te je uputio da svoje suprotne tvrdnje dokazuje u posebnom parničnom postupku.

- Ništa do toga ona više ne želi niti želi razgovarati s novinarima - rekla je Anina majka.

- Navodi iz prigovora Ane Magaš kojima ističe da se ne smatra nedostojnom za nasljeđivanje se ukazuju neosnovanim. Naime, pravomoćnom presudom Vrhovnog suda kojim je Ana Magaš osuđena za kazneno djelo ubojstva utvrđena je činjenica da je optuženica kritične zgode postupala sa neizravnom namjerom. Dakle, na temelju pretpostavke o postojanju navedene činjenice utvrđene pravomoćnom sudskom presudom, podnositeljica prigovora se ukazuje nedostojnom za nasljeđivanje. Istoj stoji na raspolaganju da svoje suprotne tvrdnje dokazuje u posebnom, parničnom postupku - stoji u obrazloženju rješenja koje je potpisala sutkinja Općinskog suda u Zadru Tatjana Domijan-Mrva.
 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a