Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sud je naredio da se obustavi istraga protiv Mattea Salvinija

None Foto: STEFANO RELLANDINI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Slučaj se odnosi na 47 migranata koje je 19. siječnja blizu Libije pokupio brod njemačke nevladine organizacije Sea-Watch i koji su se tek 31. siječnja mogli iskrcati u Cataniji, na Siciliji

Talijanski sud je u petak naredio da se obustavi istraga protiv ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija za nezakonito zadržavanje ljudi jer nije htio dopustiti iskrcavanje migranata koje je nevladina organizacija pokupila na Sredozemnom moru.

Slučaj se odnosi na 47 migranata koje je 19. siječnja blizu Libije pokupio brod njemačke nevladine organizacije Sea-Watch i koji su se tek 31. siječnja mogli iskrcati u Cataniji, na Siciliji, nakon dogovora o njihovoj raspodjeli postignutog sa sedam drugih europskih zemalja.

"Nije bila riječ o nezakonitom zadržavanju ljudi, nego samo o zahtjevu da se poštuju pravila", komentirao je nakon odluke Salvini, žestoki borac protiv ilegalne imigracije u Italiju.

"Ne bojim se suđenja ni istraga, ali mi je drago da je pravosudna vlast potvrdila da se luke mogu zatvoriti za piratske brodove", dodao je.

Talijanska glasila prenose da je sud, koji je zasjedao na Siciliji, ocijenio u obrazloženju da je brod Sea-Watch 3 koji je plovio pod nizozemskom zastavom, "samovoljno ušao u Italiju, bez dopuštenja obalne straže".

Istragom su u istom slučaj bili obuhvaćeni i drugi talijanski ministri, pa tako premijer Giuseppe Conte, potpredsjednik vlade Luigi Di Maio i ministar prometa Danilo Toninelli. Istraga protiv njih je također obustavljena.

Komentiraj, znaš da želiš!