Obavijesti

News

Komentari 15

Sud kaznio aktiviste zbog prosvjeda protiv Šljivančanina

Sud kaznio aktiviste zbog prosvjeda protiv Šljivančanina

Incijativi mladih za ljudska prava novčana kazna jer su na tribini na kojoj je govorio osuđeni ratni zločinac Veselin Šljivančanin držali transparent 'Ratni zločinci trebaju zašutjeti da bi se progovorilo o žrtvama'

VIDEO

Prekršajni sud u vojvođanskom mjestu Ruma dosudio je novčane kazne aktivistima za ljudska prava jer su na tribini na kojoj je govorio osuđeni ratni zločinac Veselin Šljivančanin razvukli transparent 'Ratni zločinci trebaju zašutjeti da bi se progovorilo o žrtvama' - prenio je u četvrtak portal Vojvodina.info.

Zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru sud je za osmero aktivista i aktivistkinja Inicijative mladih za ljudska prava dosudio novčane kazne od po 50.000 dinara (oko 450 eura) jer su prosvjedovali transparentom na tribini Srpske naredne stranke (SNS) u Beški, priopćili su iz Inicijative, a prenio je portal.

- Ovakva presuda otvara pitanje sustava vrijednosti za koji se zalaže država – dok ratni zločinci govore na tribinama vladajuće stranke i drže predavanja u Vojnoj akademiji, oni koji podsjećaju na žrtve - bivaju osuđeni - dodaje se u njihovu priopćenju.

Inicijativa mladih za ljudska prava podsjeća da su aktivisti nakon razvijanja transparenta batinama izbačeni iz dvorane, da je dvoje aktivista ozlijeđeno, kao i da su se napadi nastavili i ispred Doma kulture, gdje je demoliran jedan automobil.

Najavljuju žalbu na presudu

Tužiteljstvo je odbacilo kaznenu prijavu ozlijeđenih aktivista te odbilo voditi postupak za njihovo batinanje.

Inicijativa najavljuje žalbu na ovu presudu i poručuje da će 'nastaviti svoju borbu protiv ratnih zločinaca u javnom prostoru, njihove glorifikacije i političke promocije'.

Kako se navodi u priopćenju, Inicijativa 'ne pristaje na društvo u kojem se remećenjem javnog reda i mira naziva mirni prosvjed  protiv ratnog zločinca'.

Htjeli spriječiti Šljivančaninov govor: Pretukli mlade aktiviste
Htjeli spriječiti Šljivančaninov govor: Pretukli mlade aktiviste

- Srbija ne može napredovati u svojim unutarnjim demokratskim procesima, regionalnoj suradnji, niti europskim integracijama dok se ne suoči s ratnom politikom, zločinima koji su učinjeni u ime te politike i jednom zauvijek odrekne se nacionalizma, mržnje i nesnošljivosti koji su izazvali sve najteže tragedije posljednjih trideset godina - zaključuje se u njihovu priopćenju u povodu presude aktivistima Inicijative mladih za ljudska prava.

Incident se dogodio na tribini u vojvođanskom mjestu Beška u organizaciji Srpske napredne stranke (SNS), na kojoj je trebao govoriti osuđeni ratni zločinac Veselin Šljivančanin, u siječnju 2017.

Tribina je prekinuta kada je Šljivančanin počeo govoriti, a aktivisti Inicijative mladih za ljudskih prava izišli ispred stola i razvili transparent na kojem je pisalo: 'Ratni zločinci trebaju zašutjeti kada se progovori o žrtvama'.

Tijekom tog performansa došlo je do naguravanja, a okupljeni na tribini pokidali su plakate Inicijative, a njihove aktiviste izbacili su iz prostorija stranke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...