Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sud odbio zahtjev Nine Kuluz da poništi odluku iz 2012. god.

None Foto: Pixsell/Privatni album

Odvjetnik koji zastupa Ninu Kuluz Mišo Živaljić je najavio žalbu Županijskom sudu u Splitu iako, dodaje, ona zapravo ništa ne znači

Splitski Općinski sud odbio je zahtjev Nine Kuluz za izmjenom odluke iz 2012. godine kojom je bilo naloženo da se maloljetni sin Cesare vrati u Italiju kod oca koji tamo živi, jer je sutkinja procijenila da nema zakonske osnove prema kojoj bi se mogao podnijeti i razmatrati, doznaje se u četvrtak na sudu.

Odvjetnik koji zastupa Ninu Kuluz Mišo Živaljić je najavio žalbu Županijskom sudu u Splitu iako, dodaje, ona zapravo ništa ne znači. Objašnjava da su u tom izvanrednom pravnom lijeku sudu pokazali da postoje sve izmijenjene okolnosti i podsjetio da se u postupku primjenjuje Međunarodno pravo, odnosno Uredba Vijeća Europe iz 2003. godine koju je Sabor ratificirao 2013. godine, te primjenjuje Haška konvencija o građansko-pravnim aspektima međunarodne otmice djece. Tvrdi da po uredbi i konvenciji Nina Kuluz ima pravo tražiti da država u kojoj ima prebivalište utvrdi određene promijenjene okolnosti ako je dijete sraslo u tu sredinu.

- Moja klijentica na to ima pravo, jedino je pitanje pravnog prostora. Naš sud u prvom stupnju smatra da to nije dopušteno tražiti u ovom postupku smatrajući da se radi o Haškoj konvenciji koja se kod nas provodi u formi hitnosti, no mi smatramo da je ta hitnost prošla davno, još 2012. godine. Taj postupak ne bi trebao zanimati naše pravosuđe jer je hitnost izgubila na snazi, pa je pravno upitno možemo li mi u takvom postupku dokazati izmijenjene okolnosti. No, izmijenjene okolnosti ne dokazujemo samo na Općinskom sudu, nego i u ovršnom postupku i u postupku koji je pokrenut u Italiji -  rekao je Živaljić.

Dodao je kako oni na više različitih adresa traže da se utvrdi kako postoje promijenjene okolnosti, te da njegovoj stranci nije bitno tko će to napraviti. Po njegovim riječima, u svemu je najveći problem taj što drugi roditelj ne pokazuje naznaku da želi realizirati svoje roditeljsko pravo jer se ne odaziva pozivima Centra za socijalnu skrb.

Nina Kuluz i Alessandro Avenati pravomoćnom odlukom talijanskog suda imaju zajedničko skrbništvo nad dječakom koji bi trebao živjeti u Italiji, a majka ga ima pravo viđati svaki dan. Nina je prije pet godina s dječakom pobjegla iz Italije skrivajući se u Bosni i Hercegovini. Prije nešto manje od godinu dana se vratila u Split, a dječakov otac je dva puta pokušao sina vratiti u Italiju. U lipnju je pred njezinom kućom bio organiziran veliki prosvjed u kojem se tražila odgoda ovrhe nad djetetom. Odgoda je odgođena jer sud nije dječakovom ocu osigurao prevoditelja.

Komentari (14)
  • Dajte vise vratite tog otetog djecacica ocu. Pa ovo toliko traje,nevjerojatno. Jel tako tesko strpati otimacicu u zatvor i dati ocu priliku da upozna svog sina.

    7. 9. 2017,   13:30
  • Eto sudstva, Odluka 2012 a još nije sprovedena a kada će biti,možda kada bude maleni punoljetan. Ali,to je nebitno,bitno je ima li di koja ploča?

    7. 9. 2017,   14:21
  • što li će sada protuzakonitoga potegnuti splitska bosanka ?

    7. 9. 2017,   20:30