Obavijesti

News

Komentari 67

Sud odlučio: Krajiškom šerifu Martiću sudit će u odsutnosti

Sud odlučio: Krajiškom šerifu Martiću sudit će u odsutnosti
1

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu zaključilo je da su ispunjeni svi preduvjeti da se vođi kninskih Srba Milanu Martiću (60) sudi u odsutnosti

VIDEO

Predsjednik tzv. Republike Srpske Krajine (RSK) Milan Martić (60), koji je još 2003. s Milanom Čeleketićem (69) optužen za ratne zločine protiv civila nakon operacije Bljesak u estonskom zatvoru robija zbog zločina koje je počinio u Hrvatskoj između 1991. i 1995. 

Naime, haški tribunal za te zločine osudio je vođu kninskih Srba na 35 godina zatvora među ostalima i zbog granatiranja Zagreba u kojem je poginulo sedmero, a najmanje 176 ih je ranjeno. 

Hrvatska je za njim izdala europski uhidbeni nalog kako bi se nekadašnjem vođi pobunjenih Srba sudilo i za raketiranje Karlovca i Jastrebarskog 1995. Estonija je odgovorila kako ne može odobriti Martićevu predaju jer se prema rezoluciji 827 Vijeća sigurnosti UN-a izvršenje kazne ima provoditi izvan teritorija bivše Jugoslavije pa UN nije dao odobrenje da se Martića izruči Hrvatskoj dok izdržava kaznu u Estoniji. 

Stoga su, zaključilo je izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu, ispunjeni svi preduvjeti da se Martiću sudi u odsutnosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Već ranije sud je odlučio da će u odsutnosti suditi i Milanu Čeleketiću (69), bivšem zapovjedniku vojske tzv. RSK. 

Za državljaninom Srbije Čeleketićem, koji je prema podacima iz spisa živi u Subotici, 1997. raspisana je međunarodna tjeralica te mu je određen i pritvor. Kako Srbija svoje građane ne izručuje izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu smatralo je da su se ispunili svi uvjeti za suđenje u odsutnosti, tim više što je Čeleketiću preko međunarodne pravne pomoći prije nekoliko godina uručena optužnica u Beogradu.

Podsjećamo, optužnicu protiv Martića i Čeleketića za granatiranje Karlovca i Jastrebarskog nakon operacije Bljesak ŽDO je podnio 28. siječnja 2003., no od tada do danas obojica su bila nedostupna hrvatskom pravosuđu. Martić je od 2002. bio u Haagu, a Čelektić je u Srbiji.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 67
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji