Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kaznili ga jer je pjevao 'Za dom spremni', hoće li i Thompsona?

None Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Odlukom Visokog prekršajnog suda lokalni makarski pjevač Mario Roso kažnjen je za izvikivanje pokliča 'Za dom spremni'. Isti sud još treba odlučiti zbog Thompsonovog izvikivanja istog pokliča

Pravomoćnom presudom Visokog prekršajnog suda, koju je objavio Jutarnji list, pjevač je kažnjen jer je na početku pjesme 'Boja Čavoglave' uzviknuo pozdrav 'Za dom spremni'. 

Presuda navodi da je pozdrav 'Za dom' i 'Za dom spremni' korišten i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i koji je utemeljen na rasizmu i time simbolizira mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog i etničkog identiteta.

- Bez obzira na žalbene navode da je otpjevao pjesmu na način kako je ista objavljena u izvornom tekstu pjesme ‘Bojna Čavoglave’ i koja je objavljena u Službi zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja, okrivljenik je mogao i trebao biti svjestan mogućeg negativnog utjecaja izvikivanja ovog izraza i trebao se suzdržati od takvog ponašanja - navodi se u obrazloženju koje potpisuje predsjednik tročlanog sudskog vijeća Siniša Senjanović.

Uz to se dodaje i kako činjenica da je ovaj pozdrav dio autorskog djela ne mijenja činjenicu da simbolizira mržnju prema ljudima drugačije vjerske i etničke pripadnosti, manifestaciju rasističke ideologije kao i podcjenjivanje žrtava zločina protiv čovječnosti, te da je protivan odredbi članka 39 Ustava RH koji zabranjuje svako pozivanje ili poticanje na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, ili bilo koji oblik nesnošljivosti.

No presudom je kažnjen makarski pjevač Mario Roso, koji je Thompsonovu pjesmu i pozdrav izveo na proslavi Oluje u Makarskoj prije četiri godine. O svemu je tada pisala Makarska kronika, a Općinsko državno odvjetništvo je pokrenulo postupak, nakon kojeg je Roso i dobio novčanu kaznu. Kako se on žalio, postupak je došao na Visoki prekršajni sud koji mu je žalbu odbio i potvrdio raniju odluku od 765 kuna kazne i 200 kuna sudskih troškova. 

Jutarnji navodi i kako se još čeka odluka istog suda nakon žalbe šibenske policije na Thompsonovo izvikivanje istog pokliča. 

Tema: Hrvatska

Komentari (469)
  • ovo je vec preslo u debilizam. ak je pozdrav za dom spremni zabranjen onda je zabranjen u bilo kom obliku. ako je dozvoljen u jednom obliku (pjesmi) zakaj bi ga se branilo i u bilo kojem drugom obliku/prigodi?. ak gosponi zakonodavci/suci nemreju odluciti frtalj stoljeca o jednoj tak debilnoj temi kak ocekovat da odluce o bilo cemu bitnom u ovoj drzavi

    14. 8. 2019,   09:15
  • Meni smeta jugo zastava i petokraka pod kojom su mi sve spalili.i cetnicki derneci po banovini.zivotinje iz siltova slobodno hodaju i smiju nam se u lice.di je ta lora vidovic da to vidi.Bando izdajnicka.

    14. 8. 2019,   11:23
  • što ga više brane to je srcu draži, bilo i ostalo.

    14. 8. 2019,   13:19