Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Odbacili nezakonite dokaze u slučaju Agram: "Vodimo 1-0"

None Foto: Borna Filić/PIXSELL 4

Poput Bandića, uoči sjednice optužnog vijeća, ispred sudske zgrade nisu viđeni ni najvažniji gradonačelnikovi suoptuženici - Slobodan Ljubičić i Petar Pripuz

Za sada vodimo 1:0, rekao je Ante Nobilo, odvjetnik Petra Pripuza, nakon što je optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu prihvatilo prijedlog više branitelja za izdvajanjem nezakonitih dokaza. Sjednica je potom prekinuta, a na ovu odluku optužnog Vijeća USKOK se može žaliti Vrhovnom sudu. 

POGLEDAJTE VIDEO: Ante Nobilo nakon odluke vijeća Županijskog suda

 

POGLEDAJTE VIDEO: Iz USKOK-a obrazložili temelje za žalbu na odluku Vrhovnom sudu

Predmet je u slučaju optuženog Dragutina Kosića razdvojen te se on nagodio s USKOK-om na kaznu od 10 mjeseci uvjetno na dvije godine što znači da neće ići u zatvor ako u dvije godine ne počini kaznano djelo.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u srijedu ujutro nije se pojavio na Županijskom sudu gdje je počela rasprava o osnovanosti optužnice protiv Bandića i ostalih osumnjičenih u aferi Agram koje Uskok sumnjiči za nezakonitosti 'teške' najmanje 20 milijuna kuna.

Davor Javorović/PIXSELL | Autor: Davor Javorović/PIXSELL Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Poput Bandića, uoči sjednice optužnog vijeća koja je počela u 9 sati, ispred sudske zgrade nisu viđeni ni najvažniji gradonačelnikovi suoptuženici - nekadašnji predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić i vlasnik CIOS-a Petar Pripuz.

POGLEDAJTE VIDEO: Odlučuje se o optužnici

No, optuženici nisu ni obvezni doći na sjednicu nakon koje optužno vijeće optužnicu može potvrditi, odbaciti ili vratiti tužiteljstvu na odluku.

Očekuje se da odluka neće biti donesena u srijedu, jer su neki optuženici i njihovi odvjetnici neslužbeno najavili da će se žaliti na zakonitost nekih dokaza o čemu u konačnici odlučuje Vrhovni sud.

Optužnica na 400 stranica

Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te 'poslovnih partnera' gradskih tvrtki, na više od 400 stranica, Uskok je sudu predao sredinom prosinca prošle godine.

U optuženičkoj piramidi nakon Bandića, Ljubičića i Pripuza slijede gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat, bivši direktor ZET-a Ivan Tolić, Ivan Markušić, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, direktor Čistoće Miljenko Benko, zamjenica pročelnice gradskog Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić, načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović, direktor građevinske tvrtke Bramgrad projekt Branko Mihaljević, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco, glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović, Dragutin Kosić te direktor Plinare Ante Dodig.

Nezakonitosti na štetu grada, ali i Državog proračuna

Istraga u slučaju Agram pokrenuta je zbog sumnji da je gradonačelnik sa svojim suradnicima nizom nezakonitosti oštetio grad kojim upravlja više od 13 godina, osim u slučaju povezanim s predsjedničkom izbornom kampanjom gdje je zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon izbora 2010. navodno oštetio i Državni proračun.

Uz sporne donacije u predsjedničkoj kampanji Bandića Uskok tereti za pogodovanje Pripuzovom CIOS-u te Mihaljevićevoj tvrtki Bramgrad, trgovanje utjecajem pri nezakonitom zapošljavanju sebi bliskih osoba u Gradskom poglavarstvu i Zagrebačkom Holdingu, ali i nezakonito korištenje službenih gradskih automobila u privatne svrhe.

Istraga protiv Bandića u međuvremenu je proširena i nakon što je Vida Demarin, kao predsjednica upravnog vijeća Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti, istražiteljima ispričala da ju je Bandić u dva navrata nagovarao da promijeni iskaz i potpiše dokument neistinita sadržaja.

Jamčevinu platio odvjetnik, a potom ga oslobodio Ustavni sud

Bandić je nakon toga, u ožujku 2015. vraćen u istražni zatvor iz kojega je izašao u studenome 2014. uz jamčevinu od 15 milijuna kuna koje mu je navodno posudio odvjetnik Marijan Hanžeković te zabranu kontaktiranja sa svjedocima i nemogućnost obnašanja gradonačelničke dužnosti. U konačnici ga je lani u travnju na slobodu postio Ustavni sud, a omogućeno mu je i obavljanje dužnosti.

Protiv Bandića je sredinom veljače prošle godine podignuta i prva optužnica kojom ga je Uskok teretio da je s dvoje suoptuženika udruzi "U ime obitelji" prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom" priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna. No, zagrebački je sud tu optužnicu najprije vratio tužiteljstvu na doradu, a potom u srpnju odbacio kao neosnovanu.

Još je i niz potvrđenih i nepotvrđenih optužnica protiv Bandićevih suradnika koje se teretilo za mnoge nezakonitosti – od zamjene zemljišta i izmjena Generalnog urbanističkog plana do malverzacija na štetu gradskih tvrtki.

Tek ako optužnica u slučaju Agram bude potvrđena sud će sazvati pripremno ročište na kojem će se, među ostalim odrediti i datum početka mogućeg suđenja.

Komentari (180)
  • Bandiću, drži se, pobijedit ćeš Milanovića i njegove sluge koje ti pakiraju ove nebulozne optužnice, oni koji su te progonili će uskoro odgovarati zbog kriminalnog remonta mig-ova i hrpe drugih afera.

    30. 3. 2016,   13:06
  • Svatko tko je imalo pismen i analizira uskok-ove optužnice protiv Bandića, vidi koliko je sve to šuplje i nebulozno! Od hrpe optužbi, Idemo malo analizirati one najvažnije optužnice u cijelom ovom igrokazu, npr. zamjenu gradskog zemljišta s tvrtkom Bramgrad, tu je puno rupa kao npr. da je zamjenu 19. siječnja 2012. godine odobrila Skupština grada Zagreba koja je tada bila većinski SDP-ova, isto tako i DORH ima veliku ulogu u tom postupku s odobravanjem zamjene zemljišta. Drugo je "pogodovanje" Petru Pripuzu davanjem posla zbrinjavanja krupnog otpada njegovoj tvrtki Cezar bez natječaja. Činjenica je da samo Pripuz imao licenciju za taj posao i to mu je odobrilo Minstarstvo okoliša i nema drugih tvrtki koje bi obavljale taj posao. Zašto se ne uhiti bivšeg ministra Vargu jer je bez natječaje dao Vojkoviću posao vrijedan 7 milijuna kn. Tu je kriminal jer te poslove koje je Varga dao Vojkoviću može još puno tvrtki obavljati. Kukuriku vlada je 2014. u odnosu na vladu 2011. "digla" ukupnu javnu nabavu za 12-13 milijardi kuna, a samu "nabavu bez natječaja" za skoro 5 milijardi kuna, naravno partijskom uskok.u tu ništa nije sumnjivo. Treće je račun za predsjedničku kampanju 2009./2010. na koji je primao donacije i nakon izbora, a navodno nije platio porez, 2012. godine obavljena revizija toga računa, Ministarstvo financija imalo je sve podatke, ali Bandiću nikada nije izdalo nikakvo porezno rješenje niti utvrdilo porezni dug.

    30. 3. 2016,   13:03
  • Optužnica USKOK-a temelji na starom komunističkom modelu, takozvanom „kadijskom“ pravu. Kadija tuži, kadija sudi

    30. 3. 2016,   13:01