Obavijesti

News

Komentari 2

Sud u Splitu odlučuje o žalbi Darka Kovačevića Daruvarca

Darka Kovačevića Daruvarca na Općinskom sudu u Zadru 10. siječnja proglasili su krivim za prijetnje i brutalno premlaćivanje L. G. (18), a 10. veljače pustili su ga na slobodu

VIDEO

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu odlučivat će o žalbi na nepravomoćnu presudu Općinskog suda u Zadru. Tom odlukom je Darko Kovačevic Daruvarac osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora od pet godina.

Neslužbeno doznajemo da je drugostupanjski sud odabran nasumično elektronskim putem.

Pokretanje videa...

00:37

Darka Kovačevića Daruvarca na Općinskom sudu u Zadru 10. siječnja proglasili su krivim za prijetnje i brutalno premlaćivanje L. G. (18), a 10. veljače pustili su ga na slobodu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Budući da je nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora, do pravomoćnosti presude u pritvoru je mogao ostati najviše mjesec dana. Nisu mu izrekli mjere opreza.

Gledali su Daruvarca kako tuče djevojku, pa rekli da nisu vidjeli
Gledali su Daruvarca kako tuče djevojku, pa rekli da nisu vidjeli

Brutalno ju je premlatio 

Slučaj Daruvarac podignuo je puno prašine u Hrvatskoj. Snimka na kojoj nabildani muškarac nezaustavljivo mlati jedva punoljetnu djevojku nogama i rukama, dok ona bespomoćno leži na tlu caffe bara, zgrozila je javnost. To više što joj nitko od gostiju ni osoblja kafića nije priskočio u pomoć. Navodno joj je glavom prije toga razbio umivaonik u WC-u.

Vikali su mu da je ostavi, da će je ubiti, a on je navodno rekao da to i želi. Majka žrtve uzdrmala je javnost i tražila dokaze za policiju vozeći za njim po gradu cijelu tu noć. Govorila je da su mu policajci ostavljali prostora za uzmak jer im je navodno bio dugogodišnji informator. Građani su prošle godine organizirali prosvjede, koji su završavali pred zadarskim sudom, jer nakon isteka polugodišnjeg pritvora (u prosincu) za kazneno djelo teškog ozljeđivanja i prijetnje više nije smio ostati u pritvoru.

Pokretanje videa...

00:56

Žrtva dobila prijeteće poruke 

No dok je još bio ondje, žrtvi su stizale prijeteće poruke koje je njezina majka bila objavila na društvenoj mreži. Jedna od njih je glasila: “Nećeš ići vanka kud je tebi volja ne samo ti neg i tvoja familija mama i seka zna imat ćete strah veliki do kostiju, a sada ga pomalo već imate, a i moglo bi doći da od vas tri neka dobije ‘živčani slom’.” Zbog svega obitelj više ne želi u medije.

Inače, kazna petogodišnjeg zatvora znači pritvaranje osuđenika nakon izricanja presude. Zbog toga su svi vjerovali kako će iza rešetaka čekati pravomoćnost presude. On je čeka provodeći se u noćnim izlascima .

Daruvarac na kavi u kvartu u kojem živi cura koju je prebio
Daruvarac na kavi u kvartu u kojem živi cura koju je prebio

- Djevojci u Zadru sustav se narugao u lice, ona nema nikakvu zaštitu - rekla je Neva Tolle, predsjednica Autonomne ženske kuće u Zagrebu, nakon izlaska Daruvarca iz zatvora. No čini se da se pravosudnom sustavu rugaju i Daruvarčevi prijatelji ako uistinu djevojkama u diskotekama dobacuju da “njih neće... ”, kako nam tvrde čitatelji.

- Sve što kažem može se koristiti kao utjecaj na postupak. I prije nekoliko tjedana rekli smo da ćemo razmotriti određena neadekvatna rješenja u ZKP-u. Što se tiče mjera opreza, to je odluka Izvanraspravnog vijeća, ne znam na temelju čega su odbili te mjere. To mi je jako teško razumjeti. Moramo voditi računa o tim prazninama. Moramo imati balans prema optuženima, ali moramo voditi računa i o pravu žrtava - rekao je premijer Plenković nakon puštanja Daruvarca na slobodu.

Odbili žalbu: Daruvarac ostaje na slobodi - bez mjera opreza
Odbili žalbu: Daruvarac ostaje na slobodi - bez mjera opreza

'Nije dobro da je Daruvarac na slobodi' 

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković zbog puštanja na slobodu okrivljenog nasilnika Darka Kovačevića u Zadru je 16. veljače razgovarao s predsjednicima zadarskih sudova i Državnog odvjetništva. Nakon toga je izjavio da se na taj predmet nije moglo utjecati, ali će im to iskustvo poslužiti da zakonskim izmjenama unaprijede pravni okvir kako se u budućnosti to ne bi događalo. Dok oni unapređuju pravne okvire, Daruvarac može raditi što želi.

Umjesto u zatvoru, Daruvarac na koncertu: Grlio se s Kitićem
Umjesto u zatvoru, Daruvarac na koncertu: Grlio se s Kitićem

Nakon pravomoćne presude ide u zatvor 

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru nije prihvatilo žalbu Općinskog državnog odvjetništva da se Darku Kovačeviću Daruvarcu odrede mjere opreza do pravomoćnosti presude. Stoga, ostaje na slobodi do pravomoćnosti presude, a ne postoje ni mjere prema kojima se mora javljati policiji, držati se dalje od pretučene 18-godišnjakinje ili predati sudu dokumente kao što je putovnica. Nepravomoćno je osuđen na pet godina zatvora.


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag