Obavijesti

News

Komentari 1

Sudac koji se već izuzeo nije mogao suditi istom okrivljeniku

Sudac koji se već izuzeo nije mogao suditi istom okrivljeniku
1

Kako je izvijestio ured hrvatske predstavnice pred sudom u Strasbourgu protiv podnositelja su se pred Prekršajnim sudom u Pazinu vodila dva postupka zbog prometnih prekršaja u kojima je sudio isti sudac

VIDEO

Europski sud za ljudska prava presudio je u korist hrvatskog podnositelja koji je tvrdio da mu je država povrijedila pravo na pošteno suđenje jer ga je osudio isti pazinski sudac, ranije izuzet s njegova slučaja jer mu je bio u konfliktu s majkom.

Kako je izvijestio ured hrvatske predstavnice pred sudom u Strasbourgu protiv podnositelja su se pred Prekršajnim sudom u Pazinu vodila dva postupka zbog prometnih prekršaja u kojima je sudio isti sudac.

U lipnju 2012. u prvom postupku podnositelj je zatražio izuzeće, a sudac je zastao s radom te potvrdio navode podnositelja i izjavio da je bio u konfliktu s njegovom majkom. Međutim, svega nekoliko dana kasnije, u drugom postupku taj se sudac nije izuzeo. Zakazao je raspravu, donio osuđujuću presudu i podnositelja novčano kaznio. 

"Europski sud je smatrao kako nije vjerojatno da se situacija u samo nekoliko dana mogla promijeniti te je stoga sudac morao biti svjestan okolnosti koje opravdavaju njegovo izuzeće i u ovom predmetu. To je dovelo do situacije koja je mogla izazvati opravdane sumnje u njegovu nepristranost budući da se svaki sudac mora izuzeti kada postoji legitiman razlog za takvu bojazan", ističe ured. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Sud je dodatno istaknuo da u konkretnom slučaju, kada je sudac bio svjestan okolnosti koje opravdavaju njegovo izuzeće prije rasprave koja je dovela do osude podnositelja, nema potrebe odlučivati o tome je li podnositelj uistinu i podnio zahtjev za izuzeće suca ili nije, već je sudac trebao odmah obavijestiti predsjednika suda i zatražiti otklon od rada na predmetu.

Sama činjenica da je sudio sudac koji je i sam priznao postojanje okolnosti koje opravdavaju njegovo izuzeće, dovela je do umanjenja izgleda za poštenim suđenjem, koji nedostatak nije ispravio niti Ustavni sud, iako je bio ovlašten ukinuti predmetnu odluku", stoji u priopćenju.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag