Obavijesti

News

Komentari 34

Sudac Kolakušić: Muljaža velikih da ne plate dug malima

Sudac Kolakušić: Muljaža velikih da ne plate dug malima
1

Nakon što je Ustavni sud njegov zahtjev stavio na čekanje, evo kako sudac Mislav Kolakušić opisuje zloporabu i manipulaciju Zakonom o predstečajnoj nagodbi

VIDEO

Ustavni sud je odlučio da će o zahtjevu suca Mislava Kolakušića - koji je tražio preispitivanje Zakona o predstečajnoj nagodbi - odlučivati kada predstečajni postupci već završe. Kolakušić je, poručili su iz Ustavnog suda, svoj zahtjev podnio kao i svaki drugi građanin i sud, zapravo, nema nikakvih rokova za odluku. 

Odluka Ustavnog suda je na neki način i očekivana i logična, no Kolakušićev je zahtjev bio neobičan presedan. Velik dio od 4500 tvrtki s 40.000 radnika koji su dosad krenuli u proces predstečajnih nagodbi bit će spašen, ali će dio njih iskoristiti mogućnost raznih manipulacija da se riješe svojih dugova na štetu onih kojima nisu platili. 

Upravo je na ovo potonje, na manipulacije pa i prevare kojima se tvrtke u predstečajnoj nagodbi koriste, upozoravao sudac Kolakušić. 

Na Trgovačkom je sudu on iscrpno istražio i kasnije opisao sve mehanizme kojima se- najčešće- koriste jamstava povezanih tvrtki za lagodno rješavanje dugova. 

Pojednostavljeno, temeljna manipulacija mogla bi se ovako opisati: zamislite da dugujete 50 kuna banci, a još 50 ste posudili od pet prijatelja, od svakog po 10 kuna. Ukupno svima dugujete 100 kuna. Da želite otpisati pola duga prijateljima, oni bi teško na to pristali. No, ako njih trojica ipak pristanu da ono što im dugujete bude otpisano, dakle ako imate pristanak za otpis najmanje 60 posto duga, i druga dvojica više neće moći od vas tražiti svojih 20 kuna. 

Tu nastupanju prevare. 

Potpišete, na primjer, sporazum s četvoricom svoje braće da vam jamče za onih 50 kuna koje dugujete banci. Svaki od njih, dakle, za 50 kuna. Time dug, po spornim pravilima predstečajne nagodbe, naraste za 200 kuna, dakle sad formalno dugujte ukupno 300 kuna. 

E tu upravo glasovi vaše braće, s kojima ste napravili deal o fiktivnom dugu, čine potrebnu većinu da i ostalima otpišete polavicu duga. 

A braća, naravno, niti su išta uložili, niti novac imaju, ali su vam glasovima omogućili da se riješite dugova prema drugima.

>>> Cijeli članak pročitajte u Expressu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa