Obavijesti

News

Komentari 89

"Vjerovnici nemaju nikakvu zaštitu u sudskom procesu"

"Vjerovnici nemaju nikakvu zaštitu u sudskom procesu"
1

Društvo Dalekovod isto je danas podnijelo tužbu Ustavnom sudu protiv rješenja Trgovačkog suda u Zagrebu od 22. srpnja koje je donio upravo sudac Kolakušić

VIDEO

Sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Mislav Kolakušić, koji se prošli tjedan sukobio s ministrom financija Slavkom Linićem zbog Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, izvijestio je kako će danas neposrednim putem Ustavnom sudu biti podnesen Zahtjev za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi tog zakona.

Kolakušić je zahtjev predao jutros u 10 sati. 

- Povodom velikog interesa javnosti htio bih izvijestiti sve građane Republike Hrvatske da je upravo podnesen Zahtjev za ocjenom ustavnosti Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Zahtjev je podnio Trgovački sud po sucu Mislavu Kolakušiću kao sucu u pojedinačnom konkretnom predmetu te se isti smatra od strane podnositelja kao valjano podnesen. Temeljni razlozi za ocjenu ustavnosti tog zakona je činjenica da je u njemu navedeno da dužnik sam ispituje tražbine. Dakle, da vjerovnici nemaju nikakvu zaštitu u sudskom postupku te ukoliko im vjerovnik ospori tražbinu ne mogu voditi ni jedan postupak kojim će utvrđivati da imaju valjanu tražbinu. Traži se ocjena ustavnosti na 11 članaka zakona - rekao je Kolakušić. 

- Obzirom na veliki i opravdani interes javnosti, očitujem se da sam tijekom postupanja u sudskim postupcima povodom prijedloga za sklapanje predstečajnih nagodbi, stekao osobno uvjerenje da pojedine odredbe tog Zakona i njihova primjena u konkretnim predmetima predstavljaju povredu Ustava RH i drugih zakona na štetu vjerovnika, državnog proračuna RH, a time i svih građana RH, dok pojedinim vjerovnicima omogućuju povoljnije uvjete ostvarivanja njihovih potraživanja, te sam sukladno svojoj savjesti i povjerenoj dužnosti suca bio dužan donijeti odluku o zastajanju s postupkom do odluke Ustavnog suda RH o zahtjevu za ocjenu suglasnosti pojedinih njegovih odredbi s Ustavom RH - rekao je Kolakušić nakon što je podnio zahtjev. 

Tužbu podnio i Dalekovod

Društvo Dalekovod isti je dan podnijelo tužbu Ustavnom sudu protiv rješenja Trgovačkog suda u Zagrebu od 22. srpnja koje je donio upravo Kolakušić, a kojim je određeno zastajanje s postupanjem u postupku sklapanja predstečajne nagodbe

 - Tužba je podnesena iz razloga što su predmetnim rješenjem povrijeđena neka od temeljnih ustavnih prava društva Dalekovod d.d. i to: pravo na pravično suđenje; pravo na jednakost pred zakonom; sloboda poduzetništva - stoji u priopćenju Dalekovoda.

Podsjetimo, Linić se prošli tjedan obrušio na Kolakušića jer je sudac zatražio ocjenu ustavnosti zakona.

- On je samo pokazao koliko je neodgovoran i kolika je pravna nesigurnost za svakoga u Hrvatskoj - rekao je Linić, kojemu je zasmetalo što Kolakušić nije ranije zatražio ocjenu ustavnosti jer je zakon donesen još u prosincu.

Kolakušić je Liniću odgovorio kako su negativni učinci i razmjeri zloupotrebe toga zakona uočeni tek tijekom rada na predmetima te je poručio kako ne radi po principu "vidim, a ne smijem vidjeti".

Na Ustavnom sudu kažu da Kolakušićev zahtjev nije jedini, već postoje tri takva prijedloga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 89
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...