Obavijesti

News

Komentari 99

Sudac Mislav Kolakušić: Iako je loš, Vlada ide u 'Lex Todorić'

Sudac Mislav Kolakušić: Iako je loš, Vlada ide u 'Lex Todorić'
1

TKO JE IKAD KOD NAS ODUSTAO ZBOG STRUČNE KRITIKE? Kad lobistička mašinerija odradi svoje, na red dolazi glasačka mašinerija, a onda se ide u primjenu

VIDEO

Sudac Mislav Kolakušić nije imao dvojbi oko toga da Vlada namjerava provesti u život “lex Agrokor” i da taj zakon nije osmišljen samo kao rezervna opcija B ako bankovni plan standstill propadne, nego kao prvo rješenje.

Kolakušić je bio jedan od prvih stručnjaka koji su “lex Agrokor” temeljito kritizirali. Fronta stručnih osporavatelja sve je šira, no on smatra da to Vladu neće razuvjeriti.

- Naravno da će ići u primjenu ‘lexa’, pa kad ste vidjeli da je bilo koja politička garnitura kod nas odustala od donošenja propisa zbog stručne kritike? Kad lobistička mašinerija odradi svoje, na red dolazi glasačka mašinerija, a onda se ide u primjenu.
Na pitanje je li intencija zakona spašavanje Ivice Todorića ili Agrokora, kaže da to nije sasvim razvidno. Most sigurno ne namjerava spašavati vlasnika Agrokora, naprotiv, na najvišoj su razini inicirali njegov kazneni progon, ali Plenković o tom pitanju nije izrekao jasan stav.

- Ovaj zakon želi instalirati odgovornu osobu iz Vlade, ne želi dopustiti postavljanje treće neovisne osobe, što bi bilo i po predstečajnom i stečajnom postupku. On želi intervenirati u neke temeljne pravne institute, kao što su hipoteke, redoslijedi namirenja itd. - nastavlja Kolakušić (koji će danas gostovati u live emisiji u podne na Facebooku 24sata). U cijelosti se slaže s analizom profesorice Jasnice Garašić sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, koja je u čak 11 točaka osporila “lex Todorić”.
U opsežnom članku na Indexu ona je, među ostalim, napisala da Zakon “kao cilj navodi samo zaštitu održivosti poslovanja trgovačkih društava od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, ne spominjući uopće vjerovnike”, no “ako neko trgovačko društvo ne može uredno poslovati na tržištu, nije zadatak države da ga spašava”.

Profesorica dalje ističe da vjerovnici, o čijim je pravima riječ, “nemaju nikakav utjecaj na izbor izvanrednog povjerenika. Nadalje, država presudan utjecaj ostvaruje i preko tzv. savjetodavnog tijela. Ministar Ministarstva gospodarstva imenuje članove savjetodavnog tijela koje daje mišljenje o radnjama i odlukama izvanrednog povjerenika. Takva imenovanja nužno će biti politički obojena”.

Garašić u zakonu vidi i niz poteškoća s aspekta međunarodnog prava te usklađenosti s europskom pravnom stečevinom.
Drago Munjiza, bivši predsjednik uprave Konzuma, u live emisiji 24sata rekao je da je bankarska opcija, standstill, bolja.

- Ako bi se dobavljači složili s tim, bolji je standstill jer onda ne uvlačimo državu. ‘Lex Agrokor’ je jedna vrsta predstečaja, tu se dobar dio dugova poništava, a kod standstilla se dugovi zamrzavaju. Standstill je sigurno, po meni, puno bolji od ‘lex Agrokora’, tj. predstečaja - rekao je Drago Munjiza i nastavio:

- Vrlo je bitno da mi povjerujemo novom šefu uprave Agrokora. Bitno je da mu povjeruju i svi ljudi koji to promatraju. Ali najteži dio tek dolazi. Prva faza je bila priznati gdje smo. Druga faza je pronaći rješenje, taj šok. Treća je provesti rješenje u djelo. Ako će netko to riješiti, to će riješiti Agrokor. Mislim da je zabluda da će jedan čovjek tako brzo zamijeniti Ivicu Todorića, što god mi o njemu trenutačno mislili. Izlaz iz ovoga će trajati barem tri do četiri godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 99
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag