Obavijesti

News

Komentari 134

Divljak se žali: Sudac mi je u zatvoru rekao 'ja ću ti suditi'

Divljak se žali: Sudac mi je u zatvoru rekao 'ja ću ti suditi'
3

Smatramo kako u ovom kaznenom predmetu postoji sumnja u nepristranost sudaca, odnosno predsjednika sudova - rekao je Korljan, Kovačevićev odvjetnik...

VIDEO

Andrej Korljan, odvjetnik Darka Kovačevića Daruvarca, optuženog za premlaćivanje mlade Zadranke u lipnju, zatražio je u četvrtak na početku suđenja izuzeće od obavljanja sudačke dužnosti raspravnog suca Tomislava Šimića, predsjednice Općinskog suda u Zadru Ane Mišlov, kao nadležne za odlučivanje o izuzeću suca Šimića, Ivane Klišmanić, sutkinje Općinskog suda u Zadru i zamjenice predsjednice Općinskog suda u Zadru i Borisa Babića, predsjednika Županijskog suda u Zadru kao nadležnog za odlučivanje o izuzeću predsjednice Općinskog suda u Zadru Ane Mišlov.

- Smatramo kako u ovom kaznenom predmetu postoji sumnja u nepristranost navedenih sudaca, odnosno predsjednika sudova - rekao je Korljan.

Posebno važnom istaknuo je okolnost da je 11. rujna oko 11 sati ujutro raspravni sudac Tomislav Šimić posjetio okrivljenika u zatvorskoj ćeliji broj 4 Zatvora u Zadru direktno mu se obrativši riječima kako će ga on suditi, te da on i njegov branitelj slučajno ne traže odgode ili izlike za suđenje, javlja Zadarski.hr.

Divljak na sudu: Tinejdžericu je brutalno unakazio šakama...
Divljak na sudu: Tinejdžericu je brutalno unakazio šakama...

- Tom prigodom sudac Šimić izravno se obratio okrivljeniku ispred njegovih zatvorskih cimera, te u nazočnosti pravosudnog policajca. Okrivljenik je ostao zatečen ovakvim postupanjem raspravnog suca, shvatio ga na neki način kao prijetnju koja je kod njega apsolutno stvorila dojam pristranosti suca i izazvala sumnju da pred tim sucem može imati pravično suđenje - rekao je.

Štoviše, kako je naglasio, ovaj posjet suca Šimića okrivljeniku u zatvorskoj ćeliji dogodio se prije nego što je okrivljenik primio rješenje optužnog vijeća o potvrđivanju optužnice, što znači da je raspravni sudac, čim je saznao da mu je predmet dodijeljen u rad, odmah pohitao u zatvor kako bi suđenje najavio okrivljeniku prije nego što je ovaj uopće mogao znati tko mu je dodijeljen za raspravnog suca jer još nije primio odluku o potvrđivanju optužnice.

"Zbog postojanja navedenih okolnosti, u skladu s recentnom sudskom praksom, posebno Europskog suda za ljudska prava, egzistira legitimna sumnja u nepristranost raspravnog suca Tomislava Šimića koja je sama po sebi dovoljna i predstavlja razlog za izuzeće. Prema sudskoj praksi Europskog suda za ljudska prava od velikog je značaja u demokratskom društvu povjerenje koje u sudove ima javnost"- rekao je Andrej Korljan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 134
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...