Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sudarili se ratni brod i tanker: Deset mornara je nestalo...

None Foto: REUTERS TV 4

Pokrenuta je akcija potrage i spašavanja u kojoj sudjeluju singapurski brodovi, helikopteri i remorkeri, te zrakoplovstvo američke ratne mornarice. U sudaru je oštećena lijeva stražnja strana ratnog broda

Deset je mornara nestalo u ponedjeljak nakon sudara američkog ratnog broda i tankera u blizinu Singapura, objavila je američka ratna mornarica, čiji su razarači time dva puta u razmaku od dva mjeseca sudjelovali u pomorskim nesrećama na tom području.

Prema trenutno raspoloživim podacima, deset je mornara nestalo a petorica su ozlijeđena u sudaru američkog razarača USS John S. McCaina i tankera Alnic MC-ja istočno od Singapura, navodi se u priopćenju ratne mornarice.

Pokrenuta je akcija potrage i spašavanja u kojoj sudjeluju singapurski brodovi, helikopteri i remorkeri, te zrakoplovstvo američke ratne mornarice, dodaje se.

U sudaru je prema prvim izvješćima oštećena lijeva stražnja strana američkog ratnog broda, koji trenutno plovi prema luci, izvijestili su iz Washingtona.

Tanker Alnic MC plovi pod liberijskom zastavom. Dug je 183 metra a ukupna mu je nosivost 50.760 tona. U vrijeme sudara prevozio je gotovo 12 tisuća tona goriva ali teret nije iscurio u more, kazao je telefonom za Reuters član posade koji je želio ostati anoniman.

Napominje da im je oštećen ventil i da plove prema Singapuru radi cjelovitog pregleda oštećenja.

Pomorski putevi oko Singapura spadaju među najprometnije i najvažnije u svijetu i na njima se odvija gotovo četvrtina ukupne svjetske trgovine robom i naftom.

Aktualni je sudar drugi u dva mjeseca u toj regiji u kojem su sudjelovali američki ratni brodovi. Sredinom lipnja američki razarač USS Fitzgerald sudario se s filipinskim kontejnerskim brodom ispred japanske obale i potonuo. U nesreći je stradalo sedam mornara.

Američka ratna mornarica pojačala je nazočnost u regiji u kontekstu pojačanih napetosti na korejskom poluotoku i kineske gradnje umjetnih otoka u Južnom kineskom moru.

 

Komentari (36)
  • Ribarice, tankeri i kontejneraši su postali najveća prijetnja američkoj mornarici. Svaki puta im skinu na desetine mornara i izbuše brod ko švicarski sir.

    21. 8. 2017,   09:17
  • najveća svjetska sila sa tehnikom 21.stolićaa a nevidi tanker od 300m dužine...

    21. 8. 2017,   08:55
  • Ovi ni obican brod ispred sebe ne mogu detektirat, a kamoli napredne podmornice... ovo im je vec 4. takav incident ove godine, mozda su im inzenjeri i doktori iz Maroka ili Sirije postali kapetani..

    21. 8. 2017,   07:26