Obavijesti

News

Komentari 13

Sudbina neustrašive pilotkinje jedna je od najvećih misterija...

Sudbina neustrašive pilotkinje jedna je od najvećih misterija...
1

Na današnji dan 1937. nad Tihim oceanom netragom je nestala Amelia Earhart. Njezin nestanak izazvao je veliku senzaciju u javnosti a razvile su se razne teorije...

VIDEO

Američka pionirka avijacije i borac za prava žena Amelia Earhart počela je letjeti s 23 godine i vrlo brzo rušiti rekorde.
Ona je bila prva žena koja je sa svojim avionom postigla rekordnu visinu od 4,267 metara i postala prva žena koja je preletjela Atlantski ocean. To je napravila samo godinu dana nakon slavnog Charlesa Lindbergha.

Postala je slavna, dobila visoko odlikovanje od američkog Kongresa i francusku Legiju časti, a postala je i prijateljica američke Prve dame Eleanor Roosevelt. Također, ona je prva žena koja je preletjela čitave Sjedinjene Američke Države, od jedne do druge obale.

'Moram to pokušati!'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nešto prije svog 40 rođendana, krenula je u avanturu koju nitko do tada nije uspio niti probao. Najveći pothvat u životu namjeravala je napraviti oblijetanjem čitavog svijeta. 

- Znam da je ovo opasan pothvat, ali moram pokušati! Ako uspijem, bit će to veliki uspjeh za sve žene, a ako ne uspijem, bit će to veliki poticaj da druge žene nastave gdje sam ja stala! - napisala je svom mužu Georgeu Palmeru Putnamu.

Amelia Earhart

Sa svojim navigatorom Fredom Nolanom startala je 21. svibnja 1937. iz  Miamija. Planirala je preletjeti Atlantski ocean, Afriku, Indiju, Jugoistočnu Aziju i doći do Tihog oceana. I krenula je vrlo uspješno. Preostalo joj je još preletjeti samo 11.000 kilometara do cilja, a 35.000 je već prošla.

No, 2. srpnja njen je avion nestao nad Tihim oceanom. Letjela je u dvomotornom Lockheedu Electra 10E, kojeg je financirao njen suprug. 

Avion je zadnji put viđen pri polijetanju s Papue Nove Gvineje. Amelia je komunicirala pomoću radija s kontrolama leta. Posljednje javljanje bilo joj je u blizini otoka Howland, u 8 sati i 43 minute ujutro.

Oteli je vanzemaljci?

Nije prijavila nikakve probleme, nego je najavila skori dolazak do mjesta slijetanja. Nakon toga više se od nje nije čulo nikakvo razgovijetno javljanje. Neki radio operateri izvijestili su o nerazumljivim i slabim signalima za koje se ne zna jesu li potjecali od Amelije. Što se točno dogodilo, je li avion ostao bez goriva ili se pokvario motor, je li pokušala sletjeti...?

Amelia Earhart

Njezin nestanak izazvao je veliku senzaciju u javnosti. Potrage za avionom nisu dale uspjeha iako je u potrazi sudjelovalo 9 brodova i 66 aviona. Njeno tijelo, tijelo Freda Nolana i ostaci njihovog aviona nikada nisu pronađeni.

Amelia Earhart je proglašena "nestalom, vjerojatno mrtvom", a godinu dana kasnije je u njenu čast na otoku Howland izgrađen svjetionik.

Razvile su se razne teorije, od toga da se jednostavno srušila u ocean i potonula, do toga da su je oteli vanzemaljci. Teorija o vanzemaljcima čak je iskorištena u filmu "Bliski susreti treće vrste", gdje je Amelia prikazana na vanzemaljskom brodu, kao i u jednoj epizodi "Zvjezdanih staza: Voyager".Također postoji teorija da je ona zapravo bila u špijunskoj misiji i da je uhvaćena, da su je zarobili Japanci, pa da je nastavila život na Južnom Pacifiku s nekim ribarom...

Po njenoj je priči snimljen film u kojem Ameliu Earhart glumi oskarovka Hilary Swank 

Simbol ženske emancipacije

Kad je krenula na tečaj letenja 1921. godine odlučila je u potpunosti promijeniti stil odijevanja. Ošišala se, počela oblačiti kožne jakne i hlače te nositi duge ravne čizme i šal oko vrata. Tako se odlučila odijevati samo iz praktičnih razloga ali taj njezin stil je odmah postao simbol ženske emancipacije. Godinama kasnije ona je inspiracija mnogim slavnim dizajnerima poput Giorgija Armanija.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti