Obavijesti

News

Komentari 117

Suđenja i optužbe: Kako je Ćelić kupio vilu na šest katova?

Suđenja i optužbe: Kako je Ćelić kupio vilu na šest katova?

Donedavni zamjenik glavnog ravnatelja policije platio je prošle godine dug za svoju šesterokatnu luksuznu vilu s bazenom kraj Omiša. Istresao je više od 1,250.000 kuna, i to u gotovini

VIDEO

Josip Ćelić, donedavni zamjenik glavnog ravnatelja policije, podmirio je prošle godine dug za svoju šesterokatnu luksuznu vilu s bazenom kraj Omiša. Dug od 1,25 milijuna kuna platio je odjednom u gotovini.

Kako je Ćelić uopće došao do vile?

Pokretanje videa...

Tajna super vile policajca Ćelića: Iskeširao upola manje za vilu koja vrijedi minimalno 500.000 eura 01:22

Kupovina ispod tržišne cijene

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Priča o njoj dugogodišnja je sudska trakavica koja je epilog dobila u lipnju ove godine na Županijskom sudu u Splitu: Borisa Kalu, čovjeka koji je Ćeliću prodao vilu, proglasili su krivim za zloporabu u poslovanju na štetu trgovačkog društva Flava Linea. Naime, šesterokatnica u Lokvi Rogoznici godinama je bila vlasništvo te tvrtke. Kupio ju je Kale, zastupajući firmu, još 2001. godine za 800.000 eura.

A onda ju je 2007. godine prodao Josipu Ćeliću za samo 200.000 eura!

Ćelić je dugovao 1,2 mil. kuna poreza za vilu. Platio je u kešu
Ćelić je dugovao 1,2 mil. kuna poreza za vilu. Platio je u kešu

Kako su pisali mediji, optužnica je teretila Kalu da je vilu prodao Ćeliću kako bi napakostio svom poslovnom partneru iz Flava Linee, austrijskom poduzetniku Josefu Sternu. Stern je prijavio da je Ćelić kupio vilu bez njegova znanja i suglasnosti. Kako je tvrdio, doznao je da je vila prodana tek kad mu se javio inženjer angažiran za radove koji je u vili zatekao Ćelića. Stern se, osim novinarima i sudu, požalio i austrijskom konzulatu u Splitu.

Vila opterećena poreznim dugom

Iako je tržišna cijena vile, prema procjeni sudskog vještaka, tad bila minimalno 500.000 eura, Kale je ovlastio Ćelića da uknjiži vlasništvo bez plaćanja osiguranja, a Ćelić je još morao podmiriti porezni dug tvrtke od 1,34 milijuna kuna. Veći dio tog duga je platio gotovinom tek u rujnu prošle godine.

Najbogatiji policajac ima vilu na 6 katova, ukrali mu zlato...
Najbogatiji policajac ima vilu na 6 katova, ukrali mu zlato...

Sud je naposljetku odlučio da je Kale prodajom vile za 200.000 eura oštetio tvrtku Flava Linea za 300.000 eura. U presudi se navodi, pisao je Dalmatinski portal, da je Kale kriv što je kao osnivač s 49 posto udjela i ujedno stvarni član uprave Flava Linee prodao kuću Josipu Ćeliću iako je bio svjestan da vrijedi barem 517 tisuća eura ili 3,7 milijuna kuna, kako je utvrđeno vještačenjem u postupku. 

Kale je, navodilo se u presudi, bio dužan skrbiti o interesima firme i nije smio postupati s njenom imovinom kao da je njegova vlastita. U nakani da društvu Flava Linea, u kojem je Stern imao 51 posto osnivačkog udjela, nanese štetu u velikom iznosu, zaključio je kupoprodajni ugovor potpisan po članu uprave Tiboru Mariaku. 

Kale se branio da nitko drugi osim Ćelića nije htio kupiti vilu opterećenu poreznim dugom. Usmjerio je napad prema Sternu, optuživši ga za propast firme, izvlačenje novca i neplaćanje obaveza.

Napeta atmosfera u sudnici

U sudnici su se izredali svi bivši partneri u Flava Linei, a sudac Vladimir Živaljić se zapitao bi li Kale po cijeni više nego duplo manjoj prodao neku svoju nekretninu.

- Nigdje nismo vidjeli oglas za prodaju. Stern o tome nije imao pojma, samo je Ćelić znao - rekao je sudac Živaljić i dodao da je atmosfera na suđenju bila napeta i puna nepovjerenja. Na kraju je konstatirao da je Kale bio glavni i odgovorni za prodaju vile. 

Izrekli su mu djelomičnu uvjetnu osudu. Dio kazne od šest mjeseci zatvora trebao bi izvršiti, a ostatak od godine i pol neće biti izvršen ako u roku od tri godine od pravomoćnosti ne počini novo kazneno djelo. Također, sud mu je naredio da plati 15.000 kuna troškova postupka. 

'Božinović će žaliti za Ćelićem, takvog operativca neće naći...'
'Božinović će žaliti za Ćelićem, takvog operativca neće naći...'

A što je s vilom? Ona je sad Ćelićeva jer je platio porezni dug novcem od, kako kaže, naslijeđene gotovine. Doduše, od najbogatijeg hrvatskog policajca očekivala se i isplata zateznih kamata koje su tekle od 2005. godine. Prema informacijama sa suđenja, one su narasle do dva milijuna i 173 tisuće kuna, ali Ćeliću je u međuvremenu utvrđena zastara na dug za te kamate.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 117
VIDEO

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...
POTRAGA ZA DANKOM (2)

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...