Obavijesti

News

Komentari 11

Suđenje Smiljani: Suprug nije došao svjedočiti zbog posla

Suđenje Smiljani: Suprug nije došao svjedočiti zbog posla
6

S obzirom da se na sudu nije pojavio Smiljanin suprug Ivan Srnec, prvi je svjedočio kriminalistički tehničar Marinko Šergić, a nakon njega Nenad Horvat, policajac...

VIDEO

U nastavku suđenja Smiljani Srnec (45) zbog ubojstva sestre Jasmine Dominić na Županijskom sudu u Varaždinu u petak bi trebali svjedočiti Marinko Šergić i Nenad Horvat.

Smiljanin suprug Ivan Srnec nije došao na sud u 9 sati. Ujutro je nazvao i obavijestio sud da zbog poslova u tijeku ne može pristupiti. Dobio je uputu da u pisanom obliku dokumentira izostanak s rasprave. 

U sudnici je prvi ostao Marinko Šergić, kriminalistički tehničar.

Sudac: Sudjelovali ste u određenim radnjama u kući u Palovcu?

Došli smo na očevid, čekali smo kolege da počenmo očevid. Pristupili kući i krenuli smo s očevidom. Zatekli smo škrinju, dogvorili se kako ćemo postupati. Sve smo zabilježili i snimili. Ja sam snimao. Fotografirao je kolega krim tehničar.

Fotoaparat bilježi vrijeme?

Da. Trebao bi bilježiti točno vrijeme.

Što ste sve radili?

Škrinju smo otvorili, pregledali što ima od sadržaja, između ostalog je bilo mrtvo tijelo. Neke vrećice su bile izvađene i stavljene sa strane, to smo uzeli. Kad smo vidjeli da se ništa više ne može izvaditi, odlučili smo zatvoriti škrinju i odvesti sve na patologiju. Nakon očevida pristupili smo pretrazi.

Što je bilo sa škrinjom?

Završili smo očevid i krenuli s pretragom. Čekali smo Čakom kako bi došli po škrinju. To je potrajalo, možda sat vremena dok smo došli. Pomogao sam im unijeti škrinju, krenuo drugim vozilom za njima. Kad smo došli u čakovečku bolnicu pomogao sam unijeti škrinju na patologiju.

Gdje su bili svjedoci dok su iznosili škrinju?

Mislim da su bili u kući, još nije pretraga završila.

Jesu li svi znali što će biti sa škrinjom?

Policajci su svi znali da dolazi poduzeće Čakom po škrinju, ne znam jesu li svjedoci to znali.

Gdje je ta snimka, nije dio spisa?

Da, ona postoji kao i fotodokumentacija. Ne znam gdje je i da nije u spisu.

Sljedeći je Nenad Horvat, policajac.

Sudac: Što ste radili u kući nakon otkrivanja tijela?

Radio sam očevid na mjestu događaja. Od OKC-a je došla dojava da je pronađena tijelo u zamrzivaču u Palovcu. Čekali smo da se skupimo, izvijestili smo županijsku državnu odvjetnicu. Rekla da će doći obaviti očevid i da ćemo mi asistirati. Oko 15 sati smo stigli. Oko 16 sati počeli s radnjom očevida. Došli smo u dvorište. KOlege krim tehničari fiksiraju, ja sve evidentiran. Kod ulaznih vrata nasuprot pomaknuta škrinja. Pisali smo što se sve nalazi u hodniku. Napomenuli da je mjesto događaja dirano, da su kćer i njezin zaručnik micali stvari, ploče...Škrinja je bila tamo, počeli raditi na škrinji, otvorili smo je. Bila je iskopčana iz struje, kabel je bio dolje, bila je otvorena, još je bila smrtznuta. Gore su bile neke vrećice.

Koliko dugo je to trajalo?

Oko sat i 15 minuta, ne zna točno. Svjedoci pretrage su došli kad je započela pretraga, tijekom očevida nisu bili. Bila je prisutna patologinja.

Sudjelovali ste i u pretrazi?

Da.

Možete li je opisati?

Nakon toga pretražili smo prostorije u kući, prizemlje, garaža, vanjski dio se zapečatio jer je već nastupio mrak. Ne bi se moglo kvalitetno odraditi, pa je kolega rekao da je zapečaće kako bi nastavili neki drugi dan.

Što je bilo sa škrinjom?

Kad smo odradili svoj dio nazvali smo Čakom. Čekali smo da dođu, kad su došli utovarili su škrinju u kombi. Jedan kolega krim tehničar je otišao za škrinjom. 

Gdje su bili svjedoci?

Nisu bili prisutni.

Je li pretraga završila?

Mislim da je.

Tužiteljica: Mislite da je završila ili ste sigurni?

Mislim da je.

Jesu li svjedoci bili prisutni?

Ne. Bili su u kući.

Je li zabilježeno vrijeme?

Ja sam u bilješkama zabilježio da je to bilo u 19.15.

Tužiteljstvo nema novih dokaznih prijedloga. Obrana traži da se pozove susjeda Marija Nađ, svjedokinja iz Palovca koja ima saznanja da je Smiljana bila u kući kad je otvarana škrinja.

Tomica Pintarić iz Palovca, na okolnosti da okrivljena i njezin suprug nisu bili u vezi na Veliku subotu 2001. kad je Dražen Palfi rekao da su putovali u Mađarsku.

Traže da se pribave podaci o terapijama koje su pružene Smiljani 16. veljače jer to nisu znali djelatnici Hitne.

Predaje ugovor o zajmu iz 1995. s mjesečnom kamatom od deset posto.

Imaju saznanja i da je 1996. Ratko Lučev pokrenuo postupak ovrhe. Trebao je okončati 1999., no o tome dokaze nemamo jer nemamo prava uvida u spis. Povijesni izvadat iz zemljišnih knjiga u kojima se vidi da plomba još postoji.

Traže saslušanje Ratka Lučeva radi okolnosti duga i je li vraćen te je li zalazio u kuću i prijetio članovima obitelji Dominić. Traže vještačenje po neurokirurgu kako bi se utvrdilo njezino zdravstveno stanje kralježnice u to vrijeme te danas kako bi se utvrdilo je li mogla podići tijelo ili ne.

Traže novo sudsko-medicinsko vještačenje jer dr. Škavić nije do kraja odgovorio na neka pitanja o položaju žrtve i počinitelja. Traže vještačenje po dr. Anti Bagariću da li se ozljede kakve je zadobila žrtva više specifične za muškarca ili ženu. On je u javnosti već iznosio neke zaključke o tome.

Optužba se protivi svjedocima smatrajući da nemaju direktnih saznanja o samom događaju. Sud će iskaz Palfija cijeniti u kontekstu ostalih dokaza. Što se tiče sudsko-medicinskog vještačenja smatramo da u Hrvatskoj nema bolje i iskusnije osobe od dr. Škavića. O međusobnom položaju neće se moći očitovati nitko.

Što se tiče dr. Bagarića i ja sam upoznata s time da je istupao o predmetu, te dok smo radili vještačenje tražili smo da budu oni koji nisu dotad govorili u javnosti. Što se tiče vještačenju po neurokirurgu to prepuštam sudu, no smatram da smo imali mogućnost o tome pitati dr. Škavića jer u spisu imamo svu medicinsku dokumentaciju. Prema tome, bilo kakvom novom vještačenju se protivim. Sadašnje njezino stanje nije relevantno za slučaj.

Odbit će prijedlog za ponovnim ispitivanjem Dražena Palfija, kao i ostale dokazne prijedloge kao nevažne. Pitanje pozajmljivanja novca optuženice nije ključna za ovaj postupak. Nova vještačenja neće se raditi.

Sljedeća rasprava je 11. prosinca u 9 sati kad će se saslušati Ivan Srnec.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...