Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sudovi nisu riješili ni jedan od 100 slučajeva mobinga

None Foto: Shutterstock

Prijave udruzi Mobing pokazuju do kuda je sve poslodavac spreman ići. Primjerice, u jednom trgovačkom centru zaposlenice ne smiju piti vodu

Istraživanja pokazuju da je u Hrvatskoj između 15 i 53 posto zaposlenika iskusilo neki oblik mobinga, a u posljednje vrijeme zlostavljanju na poslu podjednako su izloženi muškarci i žene. Svaka žrtva mobinga državu stoji između 138.000 i 460.000 kuna . Na sudovima je podignuto oko 100 tužbi, no nijedna nije riješena budući da nema sudske prakse na temelju koje bi se donosile presude te vrste. S obzirom na to da postojeći Zakon o radu ne osigurava pravnu zaštitu za žrtve mobinga, SDP je u saborsku proceduru uputio Zakon o sprječavanju zlostavljanja na radu, koji je izradila udruga Mobing. On bi se odnosio bi se na sve zaposlene u zemlji, bilo da je riječ o radu na određeno ili neodrađeno vrijeme, usavršavanju ili praksi učenika i studenta.
U sudskom postupku žrtve mobinga imale bi pravo zahtijevati da sud naredi prestanak radnje kojom je povrijeđeno njezino pravo, a posebna pažnja posvećena je prevenciji od zlostavljanja na radu. Ako Vlada ne prihvati ovaj prijedlog, u SDP-u se nadaju da će je bar prisiliti da pred Sabor izađe sa svojim prijedlogom. Udruzi Mobing svakoga dana jave se najmanje četiri osobe zbog zlostavljanja na radu. Do kuda je poslodavac spreman ići pokazuje i anonimna prijava zaposlenice u trgovačkom centru, koju su nedavno primili. Poslodavac zaposlenima nije osigurao aparate za vodu, a ne dozvoljava im da u radni prostor unose bočice s vodom. Vodu mogu piti tek na WC-u, a kad tamo odlaze zaštitar zapisuje kada su ušli i izašli, kao i to jesu li obavljali veliku ili malu nuždu.

Komentiraj, znaš da želiš!