Obavijesti

News

Komentari 65

Suđenje ušlo u završnu fazu; Peveci: Nismo oštetili tvrtku

Suđenje ušlo u završnu fazu; Peveci: Nismo oštetili tvrtku
3

Višnja Pevec je u emotivnom govoru na suđenju kazala kako je tvrtka stvarana od nule ulaganjem obitelji Pevec i Bandur i da su preko noći ostali bez svega

VIDEO

Nakon što je u ponedjeljak predsjednik vijeća bjelovarskog Županijskog suda, Darko Domšić, odbio prijedlog obrane bračnog para Višnje i Zdravka Pevec, da se ispitaju još dvoje svjedoka oko toga tko je raspolagao računom u Austriji, počelo je iznošenje obrane. Višnja Pevec je u emotivnom govoru kazala kako je tvrtka Pevec stvarana od nule ulaganjem obitelji Pevec i Bandur i da su preko noći ostali bez svega. Pevec je rekla kako su 4200 uposlenika smatrali dijelom obitelji i sasvim su bili posvećeni razvoju tvrtke koja je prerasla u Grupu Pevec. 

-Umjesto da uzmemo 424 milijuna kuna dobiti koja nam je pripadala nakon oporezivanja, mi smo za spas, kad je tvrtka ušla u probleme, davali osobne mjenice i tako ostali bez ičega – kazala je Višnja Pevec, koja je izjavila da se ne osjeća krivom jer za sebe nije uzela nikakvu materijalnu korist, te nije oštetila tvrtku, ali ni državu. 

Gotovo isto je ponovio i njezin suprug Zdravko, koji je kazao kako je društvo bilo posloženo u skladu s propisima, te da je on samo kreirao politiku društva, a nadležne službe su radile svoj posao. Za Zapisnik kojim je Porezna uprava utvrdila nepravilnosti iz kojih je i proizašla optužnica, rekao je kako ga nije ni vidio jer je već pokrenut stečaj.

- Stečajni upravitelj, Darko Šket mi je naredio da u roku tri dana napustim tvrtku, tako da nisam imao pojma što je stajalo u Zapisniku o poreznom nadzoru. Nakon izlaska iz pritvora saznao sam da je Šket zabranio odgovornoj osobi, Nives Jambrušić, da uloži prigovor na to rješenje kojim je kontrolirano poslovanje u razdoblju od 2006. pa do 2009. godine. Čak su nam uzeli i prezime, za koje su na početku stečaja kazali da ništa ne vrijedi, a sada se vidi da je to brend  – rekao je Zdravko Pevec dodajući kako je bio među najboljim gospodarstvenicima, a bez svega je ostao preko noći i još se povlači po sudu poput lopova. Govoreći o računu u Austriji, Zdravko je kazao kako je sve to radio Zlatko Romek, koji je bio i direktor Transporta, i koji je uživao njegovo golemo povjerenje. Dodao je kako su i svjedoci Vesna Vrbanić i Mladen Vencel, koji su radili u Pevec Transportima, u svom iskazu naveli da je postojala hijerarhijska odgovornost, te da je Romek sigurno znao za račun u Austriji.  S tog su se računa plaćali goriva, maziva i ostali troškovi vezani uz poslovanje Transporta. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Mislim da smo tijekom današnje rasprave sumirali cjelokupni postupak koji traje od 2010. godine. Iz obrane Višnje i Zdravka Peve, se može iščitati osnovanost obrane. Iz svega, a posebice iz završnih riječi nas branitelja, proizlazi da se teret optužnice ne može svaliti na leđa dvije osobe koji su stvorili koncern koji je zapošljavao 4200 ljudi i ostvarivao godišnji promet od tri milijarde kuna. Sve to svaliti na njihova leđa je s ljudskog stajališta neodrživo. Pravnim elementima smo potkrijepili da njih dvoje za to ne mogu odgovarati – kazao je u ime troje branitelja bračnog para Pevec, odvjetnik Veljko Miljević. 

Presuda će biti objavljena u četvrtak. 

Podsjećamo, njih Županijsko državno odvjetništvo tereti da su stekli nepripadnu imovinsku korist od oko 3,8 milijuna kuna, te kao direktori tvrtki u razdoblju od 1. siječnja 2006. pa do 31. prosinca 2007. godine umanjili porezne osnovice i tako oštetili proračun za oko 10,4 milijuna kuna. Zbog toga su proveli 6,5 mjeseci u istražnom zatvoru. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 65
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu
Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a
PROKLETSTVO D'HONDTA

Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a

Izborna matematika kaže da HDZ s partnerima ima 729.864 glasa i 61 mandat, a Rijeke pravde i možemovci u zbroju imaju oko 731.750 glasova. Točno 1886 više od HDZ-a za svega 52 mandata (42+10)