Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Nisam Milanović da mijenjam stalno stavove zbog fotelja'

None Foto: Marko Lukunić/PIXSELL 9

Oko 16 sati završila je sjednica Predsjedništva HDZ-a koje se sastalo kako bi donijelo odluku o eventualnom povratku u pregovore o formiranju nove vlade

Tripartitna vlada je iluzija , govoriti o efikasnosti takve vlade je iluzija. Mi smo protiv tripartitne Vlade. Ponudili smo Mostu ono što se sada događa s SDP-om i i njihovom koalicijom da ponove i s nama, da imamo dualni sastanak, rekao je šef HDZ-a Tomislav Karamarko nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.

- Mi smo rekli što mislimo o tripartitnoj vladi. Moramo biti dosljedni . Mi nismo Zoran Milanović da svaki dan mijenjamo stavove radi fotelja. Na čelu Vlade mora biti neka stručna osoba - rekao je Karamarko.

Ponovio je da ne žele ulaziti u nedefinirane situacije kao što je tripartitna vlada u kojoj će "biti oni koji četiri godine upropaštavaju državu".

Na pitanje očekuje li da će Petrov u utorak kod predsjednice doći sa 76 potpisa i da će mu ona dati mandat za sastavljanje vlade.

- Ne očekujem ja ništa. Treba vidjeti kako će završiti njihovi razgovori, sutra idemo kod predsjednice pa ćemo vidjeti - rekao je Karamarko.

Još jednom je negirao da HDZ radi na razbijanju MOST-a.

- Ja sam se oduvijek zalagao za njihovo jedinstvo. Nisam funkcionirao kao Zoran Milanović i SDP i partneri, nisam radio na razbijanju Mosta. Ne bih volio da dođe do podjele.

Zapitao se o čemu Most sada pregovara kada je ideja o tripartitnoj vladi očito propala.

- Sad je već otpala ideja o tripartitnoj vladi, o čemu onda uopće razgovaraju. Tko udovoljava kriterijima iz njihovih zahtjeva? Nitko, ni oni sami. To je jedna kontradiktorna situacija - rekao je Karamarko.

'Mi smo za suradnju s Mostom'

HDZ je poslao očitovanje Mostu u kojem predlaže nastavak razgovora između te dvije strane,  ali se ne spominje sudjelovanje u tripartitnoj vladi.

Pismo HDZ-a Mostu prenosimo u cijelosti:

"Hrvatska demokratska zajednica i Domoljubna koalicija, kako tijekom predizborne kampanje tako i poslije provedenih izbora, zalagali su se, a i dalje se zalažu za dijalog. Stoga su spremni nastaviti taj dijalog s ciljem postizanja suglasja i suradnje svih političkih opcija o ključnim reformama koje će doprinijeti boljitku hrvatske države i svih njenih građana.

Hrvatski birači na nedavno provedenim izborima za Hrvatski sabor velikom većinom su se opredijelili za promjenu dosadašnjeg načina upravljanja javnim poslovima koji je zanemarivao stručnost, profesionalnost i odgovarajuće radno iskustvo što je rezultiralo lošim upravljanjem i izostankom bilo kakvih rezultata.

Hrvatska demokratska zajednica i Domoljubna koalicija drže da je nužno kroz otvoreni politički razgovor doći do jasno definiranih ključnih reformskih promjena i do jasnog definiranja upravljačkih mehanizama, a time i do najboljih kadrovskih rješenja  na načelima ravnopravnosti, stručnosti i odgovornosti.

Hrvatska demokratska zajednica i Domoljubna koalicija drže da nova hrvatska Vlada mora biti reformska i stručna, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju članovi te Vlade. Stoga predlažemo da novi predsjednik Vlade bude nestranačka osoba ili politička osoba oko koje dvije strane postignu suglasje.

Sukladno Vašem pozivu na razgovor predlažemo što žurniji nastavak razgovora predstavnika Hrvatske demokratske zajednice i Domoljubne koalicije s predstavnicima Mosta temeljem gore iznijetih načela".

'Nastavljamo, ali na drugi način'

Oko 16 sati završila je sjednica Predsjedništva HDZ-a koje se sastalo kako bi donijelo odluku o eventualnom povratku u pregovore o formiranju nove vlade na koje ih je ponovno pozvao Most.

Na upit što je odlučeno na sjednici, Dubravka Šuica je rekla:

- Nastavljamo, ali na drugi način. Ne kako vi očekujete - poručila je.

Ostali HDZ-ovci nisu bili raspoloženi za izjave. Darko Milinović je u prolazu dobacio kako su svi zadovoljni.

Komentari (665)
  • Dajte ljudi izbore, ovo nema smisla

    21. 12. 2015,   16:45
  • Božin papir se može potpisati, konačno, on je svoju izjavu ovjerenu kod javnog bilježnika pogazio, zašto ne bi i HDZ ili SDP? Potpiši šta god želi, kasnije postavi uvjete. Ako Božo ne pristane evo ti novih izbora koje svi ionako priželjkuju.

    21. 12. 2015,   16:29
  • Ovo više nema smisla..novi izbori...

    21. 12. 2015,   16:16