Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kosor odgovorila: Na toj listi dužnika nema mojih prijatelja

None Foto: I.Čagalj 2

Za mnoge nisam ni znala da duguju. Pozdravljam objavu liste poreznih dužnika, ali pitanje je hoće li ona rezultirati boljom naplatom, rekla je premijerka bivše vlade

Nije dugo trebalo da se oglase HDZ-ovci  nakon što su ih za milijarde kuna nenaplaćenog poreza u utorak javno prozvali ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec i Slavko Linić, ministar financija.

Jadranka Kosor, bivša premijerka, rekla je da u vrijeme njene Vlade nikad ni s kim nije razgovarala o opraštanju duga. 

- Na popisu nema mojih prijatelja. Nikada nisam bila za to da se bilo kome bilo što oprosti. Ja sam tražila disciplinu, provođenje zakona, bez obzira na ime i prezime - rekla je Kosor za Jutarnji list.

Kosor je rekla da je ona osobno od ministara tražila dosljednu disciplinu za sve i nemilosrdno ponašanje države prema svakome. 

- Ja nisam nikada o pojedinačnim slučajevima razgovarala. Za mnoge nisam ni znala da duguju. Izuzetno mi je neprihvatljivo da ljudi koji su javne osobe, od estrade do novinara, nisu ispunjavali svoje zakonske obaveze. Pozdravljam objavu liste, ali pitanje je hoće li ona rezultirati boljom naplatom - kazala je Kosor.

Šuker i Dalić: Nismo mi krivi za nenaplaćivanje poreza

Optužbe odlučno odbacuju i Martina Dalić i Ivan Šuker, bivši ministri financija u vrijeme HDZ-ove vlade.

Tako bivša ministrica financija Martina Dalić kaže da nije točno, barem u vrijeme kada je ona bila ministrica, da su dugovi nastali političkom intervencijom ili zbog političkih dogovora, javlja Media Servis.

Također, kaže da vjeruje da je to bio slučaj i s bivšim ministrima i s prethodnim vladama. Svoje teze potkrepljuje mjerama koje je ona kao ministrica pokrenula, a koje su rezultirale brojnim stečajevima te tvrtkama koje više ne postoje.

Šuker: Objava liste poreznih dužnika je dio HDZ-ovog programa

Njezin prethodnik, Ivan Šuker, također tvrdi da HDZ-ova vlada nije odgovorna za gomilanje duga prema državi. Štoviše, Šuker je otišao korak dalje i tvrdi kako je objava liste poreznih dužnika zapravo bila dio HDZ-ovog programa. Šuker kaže da je inicijativa bila u programu gospodarskog oporavka, ali se takva lista trebala napraviti zajedno s Hrvatskom udrugom poslodavaca.

Lesar: HDZ nosi najveći krimen, ali je bitnije da se sredi stanje  

Istovremeno, povodom objave liste poreznih dužnika, oglasio se i Dragutin Lesar, predsjednik Hrvatskih laburista. On tvrdi da se zna tko je najveći krivac za 52 milijarde kuna nenaplaćenog poreznog duga, no, dodaje, nova vlast je rekla da se neće pozivati na pogreške prethodnika.

Lesara čak i čudi ping-pong između njih. Kaže da taj enorman dug sigurno nije nastao u zadnjih šest mjeseci, pa vjerojatno ni u posljednjih osam godina, već to seže od dalekih vremena od kada  traje ukupna porezna nedisciplina u Hrvatskoj.

No, Lesar napominje da iako najveći krimen nosi HDZ sada je ipak najbitnije da se stanje počne sređivati.   

Komentari (190)
  • Pa nevjerojatno kolko oni mogu mazat oči ljudima, još će nas uvjeriti da smo si mi sami krivi za to.

    1. 8. 2012,   15:27
  • joj sukeruuuuu daj suti !!!!! svi ste vi sveci i postenjacine i kao sta PvD kaze mazete i lazete sto na sat!!!!

    1. 8. 2012,   15:32
  • Ovaj Šuker hoće reći da je u ovih 21 godinu samostalne rvacke, koju nisam ni u jednom momentu napustio, nisam upučen ko je bio i koliko na vlasti? Dali je taj lik normalan?????

    1. 8. 2012,   15:44