Obavijesti

News

Komentari 191

Šuker je dužan 6 milijuna kuna, država mu 'sjela' na penthouse

Šuker je dužan 6 milijuna kuna, država mu 'sjela' na penthouse
4

Ako Davor Šuker ne podmiri svoj dug, država bi mu mogla ovršiti i prodati stan u potkrovlju Vile Portheim u Opatiji. Upao je u probleme nakon što je Zdravku i Mariju Mamiću posudio čak 12 milijuna kuna za jamčevinu...

VIDEO

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker niti tri godine nakon poreznog rješenja nije podmirio svoj dug državi. A radi se o čak šest milijuna kuna duga koje mu je Porezna uprava razrezala još pred kraj 2016. godine.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

01:32

Šuker je pokušao, ali očito nije uspio, dokazati podrijetlo svoje imovine, pa mu je država u svibnju ove godine sjela i na luksuzni stan u Opatiji i upisala zabilježbu s mogućnosti ovrhe. Ako Šuker ne podmiri svoj dug, država bi mu mogla ovršiti i prodati stan koji se nalazi u potkrovlju Vile Portheim u Opatiji.

Radi se o penthouseu u potkrovlju od 152 četvorna metra. Poznato je da Šuker pored ove vrijedne nekretnine ima i stan od 108 četvornih metara u elitnom zagrebačkom kvartu Zelengaj, ali na to nije upisana zabilježba.

U obrazloženju upisa hipoteke na stan u Opatiji, Općinski sud u Rijeci samo navodi da se radi o dugu od 6,057 milijuna kuna koji Šuker duguje za porez na dohodak. Upis je pokrenulo Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci i sud je udovoljio njihovim dokazima. Uz to, Šukeru se obračunava od travnja ove godine i zatezna kamata viša od devet posto godišnje sve dok ne plati dug.

Sa Šukerom smo danas pokušali stupiti u kontakt i pitati ga je li možda u zadnji čas ipak platio dug, jer obavijest o zabilježbi jutros je bila na oglasnoj ploči Općinskog suda u Rijeci, ali nije odgovarao na naše pozive niti upite. 

 

Kako je pisao Jutarnji list 2016. godine, Šuker je upao u probleme jer je priskočio u pomoć Zdravku i Mariju Mamiću te im posudio čak 12 milijuna kuna - Zdravku sedam a Mariju pet milijuna - da bi oni tim novcem platili jamčevinu za izlazak iz istražnog zatvora.

Poreznici su tad priupitali Šukera za porijeklo tog novca, no nisu bili zadovoljni obrazloženjima pa je određeno da prvi čovjek Hrvatskog nogometnog saveza mora platiti šest milijuna kuna poreza.

U više su navrata iz Porezne uprave tražili Šukera da dostavi podatke o prihodima na osnovu kojih bi mogao opravdati tih 12 milijuna kuna. On im je, pisao je Jutarnji list, odgovorio da se radi o ušteđevini stečenoj tijekom profesionalne nogometne karijere u inozemstvu. I nakon pozajmica Mamićima ostalo mu je, tvrdio je, još 1,5 milijuna kuna ušteđevine.

Čelni čovjek Hrvatskog nogometnog saveza priložio je i ugovore kako bi dokazao da je taj novac zaradio kao nogometaš, igrajući za Osijek, Dinamo, Sevillu, Real Madrid, Arsenal, West Ham i München 1860. no kako je riječ o dokumentima starijim od deset godina, poreznici su inzistirali na dodatnim dokazima da su izvor prihoda od 12 milijuna kuna uistinu ugovori s navedenim nogometnim klubovima. No Šuker ušteđevinu navodno nije uopće čuvao u banci pa nije mogao priložiti bankovne izvatke.

Zato mu je Porezna uprava odredila obvezu plaćanja šest milijuna kuna poreza i prireza, koje očito do danas nije platio.

Stan u Vili Portheim kupio je prije deset godina

Stan u potkrovlju novouređene vile Portheim u središtu Opatije od 2009. je u vlasništvu Davora Šukera.

Za taj luksuzni prostor pokraj hotela 'Ambasador' dao je tad navodno milijun eura. 

Vila je nekada bila u vlasništvu Liburnija Rivijera Hotela. Oni su tamo imali poslovne prostore i urede. Liburnija je 1995. godine vilu prodala Talijanu koji je u njoj otvorio privatnu stomatološku ordinaciju. Zgrada od pet etaža bila je u derutnom stanju.

Vilu je 2007. kupio građevinski poduzetnik Dražen Golemović, a potom je stan tamo od njega kupio Šuker.

U Šukerovu šesterosobnom penthouseu su kuhinja, kupaonica, zahod, tri hodnika, terasa i lođa. Ukupna površina je 152,59 četvornih metara. 

Bili smo jutros ispred vile Portheim. Na parlafonu, među imenima stanara je i prezime “Šuker”. Zvonili smo, ali nitko nije odgovarao. Čini se da u penthausu nitko ne živi, barem ne posljednjih godina.

- Koliko znam, taj prostor u potkrovlju nije uređen do kraja. Znamo da je penthaus u vlasništvu Davora Šukera, ali ja ga nikad nisam vidio tu. Nije dolazio - rekao nam je susjed.

Vila Portheim je u samom centru Opatije, odmah nasuprot poznatoga hotel Ambasador. Lokacija je fantastična. Nekih 20 metara zračne linije od mora, pješke je to jedva stotinjak metara.

Upravo u vili Portheim, jednoj od najljepših secesijskih građevina u Opatiji, dio života proveo je Austrijanac Julius Glax, inače najznačajniji Opatijac u gradskoj povijesti, liječnik koji je zaslužan za organizacije prvih medicinskih kongresa krajem 19. stoljeća, kao i za uvođenje vodovoda i kanalizacije.

Šuker i slučaj antički novčići

Šukeru ovo nije prvi put da se njegovo ime spominje u sudskim procesima. Naime, u bizarnom slučaju iz 2011. godine, koji je na kraju završio na Okružnom sudu u Münchenu, Šuker je u zrakoplovu British Airwaysa, na letu iz Milana u London, bio pronašao antičke novčiće. Zaboravio ih je jedan od putnika i Šuker ih je uzeo iz pretinca.

Nije prijavio da ih je našao iako su svi putnici bili obaviješteni da ih je netko izgubio. Istog dana poklonio ih je izvjesnoj Tanji B., a ona ih odnijela stručnjaku na procjenu. No taj je već bio obaviješten da netko traži rijetke novčiće pa je sve prijavio policiji. I Šuker je na koncu proglašen krivim za utaju, morao je platiti 8000 € kazne.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 191
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.