Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Šuker: S ovakvom politikom nećemo izbjeći sankcije EU-a

None Foto: Screenshot/HRT

Nema smanjivanja deficita bez strukturnih reformi, smatra bivši ministar financija, a Igor Rađenović tvrdi da javni dug nije problem samo vladajućih, nego cijelog društva

Ivan Šuker, bivši HDZ-ov ministar financija, Vladine mjere za smanjenje javnog duga i deficita nazvao je ad hoc rezanjem preko koljena. 

- Dizanje poreza je nešto što Vlada radi protekle tri godine. Ovaj deficit je očito iznenađenje samo Vladi, mi u HDZ-u već godinu dana govorimo o deficitu od 19 milijardi kuna - izjavio je Šuker u emisiji na Hrvatskom radiju 'U mreži prvog'. Dodao je da će deficit biti puno veći kad mu se dodaju za sad nepoznati dugovi zdravstva. 

- I svi ekonomski stručnjaci upozoravali su na ove brojke, a jedino je Vlada tvrdila da je deficit 12 milijardi kuna - rekao je Šuker. Dodao je da će se ove mjere moći primjenjivati tek početkom lipnja, pa će njihov efekat biti vrlo mali.

Igor Rađenović, zamjenik ministra financija, iznenadio se oštrim kritikama iz HDZ-a

- Kada bi po ovoj metodologiji računali deficit u prethodnim godinama, konkretno 2011. godine bio bi 25,5 milijardi - rekao je Rađenović i naglasio da javni dug nije problem samo vladajućih, nego cijelog društva. 

- Ako ćemo razgovarati na način da optužujemo jedni druge, nećemo pronaći izlaz iz krize - rekao je Rađenović.

'Nema smanjivanja defecita bez strukturnih reformi'

- Ako netko traži opravdanje u 2011. godni znači da nije odradio svoje zadatke - odgovorio je Šuker Rađenoviću. 

- Nema smanjivanja defecita bez strukturnih reformi. S ovakvom politikom nećemo izbjeći sankcije Europske unije. Za Hrvatsku nije problematična ova 2015. godina, problematična je 2016. - rekao je Šuker.

Komentari (82)
  • Javni dug je problem onih koji su ga napravili, a ne cijelog društva. Stoga neka se reže uhljebima i kojekakvim besprizornim likovima na svim razinama vlasti.

    21. 4. 2015,   09:58
  • Našao se pravi pametovati,očito je amnezija udarila kad je prestao biti ministar financija.

    21. 4. 2015,   09:51
  • .-.. Šukeru na koliko Hrvatski kredita je i tvoj potpis....? čak sa kamatom od 8,5 % ? Jesi sposoban ...samo za koji đep? ...:):)

    21. 4. 2015,   10:17