Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sukob interesa: Američki sud prihvatio tužbu protiv Trumpa

None Foto: LEAH MILLIS

Trumpa optužuju da je preko svog nekretninskog carstva primao uplate stranih vlada premda odredba američkog ustava zabranjuje svim javnim službenicima primanje darova

Savezni sud u Marylandu prihvatio je u srijedu tužbu protiv Donalda Trumpa zbog  sumnje da je predsjedničku dužnost iskoristio kako bi, protivno ustavu, stekao financijsku korist iz inozemstva, objavili su tužitelji.

"Učinili smo prvi korak! Naš predmet može ići dalje", objavio je na Twitteru glavni tužitelj Marylanda, Brian Frosh koji je u lipnju 2017. podigao tužbu zajedno s kolegom iz Washingtona Karlom Racineom.

"Sudac u predmetu #nagrade kaže da od predsjednika Trumpa koji krši ustav možemo tražiti da položi račun", dodao je Racine na društvenoj mreži.

Bijela kuća nije htjela reagirati rekavši da ne komentira sudske odluke.

Trumpa optužuju da je preko svog nekretninskog carstva primao uplate stranih vlada premda "odredba o nagradama" američkog ustava zabranjuje svim javnim službenicima "primanje darova, nagrada, položaja i prava od kraljeva, prinčeva ili stranih država" bez odobrenja Kongresa.

Tako tužitelji navode da su strana izaslanstva najčešće odsjedala u hotelu International blizu Bijele kuće koji je Trump otvorio lani, čime se postavlja problem konkurencije za druge elitne hotele na tom području.

"Tužitelji su dovoljno potkrijepili tvrdnju da predsjednik ne poštuje ustavne odredbe o inozemnim i o nacionalnim nagradama zbog umiješanosti i stjecanja dobiti od Hotel Trump Internationala i njegovih depandansi u Washingtonu i zbog postupanja organizacije Trump u tom slučaju", napisao je sudac Peter Messitte u svojoj odluci. 

Tužbom bi mogla početi dugotrajna pravosudna bitka u kojoj demokrati kane zatražiti od Trumpa da objavi imovinsku karticu, što je on uvijek odbijao.

Komentari (13)
  • Kakav je ovo manjkav članak ? Rečeno je samo da je primao nagrade. O kakvim se nagradama radi ovde i za što ?

    29. 3. 2018,   08:22
  • Nista cudno niti neuobicajeno u bilo kojoj drzavi na svijetu. Ovdje se samo radi o tome da se Trumpa zeli svrgnuti idemo reci prije isteka mandata. Cini se da cini vise stete nego koristi za USA a i po svim kriterijima, nema veze sa diplomatskim vladanjem.

    29. 3. 2018,   08:37
  • Kako ga pokusavaju diskreditirati na svaki moguci nacin :) ali ja mislim da je on sposoban izdrzati svaki pritisak.

    29. 3. 2018,   10:35