Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sukob interesa: Je li Linićev pomoćnik zlorabio položaj?

None Foto: Sanjin Strukić/Pixsell 2

Linić tvrdi da je sve po propisima. Šegon je imao pravo na kredit od HBOR-a kao i svaka druga osoba. Šegonovu ostavku očekuje jedino ako se otkriju propusti

Ministarstvo financija negiralo je da je pomoćnik ministra Branko Šegon u sukobu interesa vezano za kredite HBOR-a. Nakon što je upravljanje tvrtkama prepustio svom sinu, HBOR im je odobrio kredit od 31 milijuna kuna.

Sve po propisima

Ministar financija Slavko Linić, gostujući u emisiji Hrvatskog radija Poslovni tjedan, rekao je kako smatra da je Šegon učinio sve po propisima, prenosi HRT.

Njegova tvrtka ima pravo dobit kredit od HBOR-a kao i svaka druga pravna osoba, rekao je Linić

Šegonovu ostavku očekuje samo u slučaju ako Povjerenstvo otkrije propuste.

Na stranicama sudskog registra vidljivo je da tvrtkama upravlja Šegonov sin. Da je na čelu tvrtki potvrdio je i sam Toni Šegon za HRT

Iz Ministarstva financija, koje je reagiralo na tekst objavljen na Index.hr-u, tvrde pak da tvrtkama upravlja neki odvjetnički ured. 

Podsjetimo, Zakon o sprječavanju sukoba interesa dužnosnicima i članovima njihovih obitelji zabranjuje upravljanje trgovačkim društvima. U HBOR-u, čiji je predsjednik Nadzornog odbora ministar Linić, nisu željeli komentirati Šegonov kredit.

Privatizacija HTP Korčula

U cijelom slučaju sporno je i to da je Šegon, kao predstavnik ministarstva financija, sudjelovao  u privatizaciji hotelskog poduzeća HTP Korčula.

U predstečajnoj nagodbi Ministarstvo financija i država oprostili su HTP Korčuli oko 13 milijuna kuna duga. Predstečajnu nagodbu provela je FINA u čijoj upravi radi supruga Branka Šegona - Ivna.

Komentari (94)
  • DIO 2 - Familia Šegon osobno posjeduje, kako Branko naveo u imovinskoj kartici, tri stana, dva u Zagrebu i jedan u Splitu. A i njihovi sinovi vlasnici su zagrebačkih stanova. U Vrgorcu imaju voćnjak i vinograd, a u Veloj Luci maslinik. Branko Šegon uštedio je 6000 eura!!!!!, a njegova supruga Ivna 100.000 eura. Imaju i kredite, Ivna Šegon jedan od 50.000 eura podignut 1998. godina na 15 godina u Zagrebačkoj banci, a Branko Šegon je u Hypo banci posudio 91.000 eura 1999. godine na 25 godina. U kartici je Šegon naveo ukupna primanja dužnosnika i bračnog druga za 2011. na godišnjoj razini u neto iznosu od 323.600 kuna. Kao!!! Gorenavedeni obiteljski biznis, podigli su na kući s apartmanima. Tak barem kažu.1988.Iz vremena kad je u Mup-u imenovan načelnikom za gospodarski i organizirani kriminalitet splitske policije prijatelj je i kolega, kaže, s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem. Radio je naš Branko i tvrtki Nautilus zadarskog poduzetnika Zdenka Zrilića, nekadašnjeg savjetnika Hypo Banke. Zrilića, pak, prate razne afere - od one o povezanosti s Günterom Striedingerom, bivšim članom uprave Hypo banke, preko bliskih odnosa s bivšim HDZ-ovim ministrom Božidarom Kalmetom, do poslova s Vladimirom Zagorcem. Zrilić je nekad bio član Uprave u bivšem Folijaplastu, danas Aluflexpacku. Dalju procjenu rečenog Branka, da li je on pošten čovik koji nije pia, pušia, žene ganja, špara svaki dinar, marku, eur, kunu, pa sad eto ima... ili pak je Branko možda nešto drugo ostavljam onima kojima se da ovo čitati.

    13. 1. 2014,   11:22
  • DIO 1 - Da vidimo jedno par crtica iz života i profesionalne karijere našeg Branka i njegove familije. Branko je pomoćnik ministra financija Slavka Linića zadužen za poreze, dok je supruga Ivna članica Uprave Fine, a istodobno su i najimućniji SDP-ovi dužnosnici. Branko - rođen 25. prosinca 1956. u Makarskoj. oženjen, otac troje djece. Obrazovanje - stručni studij kiminalistike, Zagreb, Pravnik kriminalist. Radno iskustvo -1978.-1987. Tržišni inspektor i šef inspektorata u skupštini Općine Omiš. 1988.-1994. Ministarstvo unutarnjih poslova RH, Načelnik za gospodarski i organizirani kriminalitet PU Splitsko - Dalmatinske, Split. Linijski inspektor za financijske institucije u odjelu gospodarskog kriminaliteta MUP-a RH. Glavni analitičar za gospodarski kriminalitet u sektoru krim policije MUP-a RH. 1994.-2003. Predsjednik Uprave Nautilus d.o.o., Zagreb. 2003.-2011. Zamjenik direktora tvrtke Facta vera. Ostale funkcije član Nadzornog odbora trgovačkog društva Zagrebačkog velesajma 2002.-2003. član Nadzornog odbora trgovačkog društva Zadranka, Zadar 2000.....I sad je naš Brankec gazda težak“ više od 60 milijuna kuna. Tak veli on. Supružnici Šegon zajedno s trojicom sinova, Tonijem, Goranom i Ivom, suvlasnici su tvrtke Facta Vera koja posjeduje luksuzni hotel Korkyra u Veloj Luci na otoku Korčuli, zatim zgradu od oko 250 četvornih metara u kojoj je nekad bila Dalmatinska plovidba, restoran na otoku Proizdu, koji imaju u najmu na 30 godina, te ogromnu kuću s apartmanima u Veloj Luci, kao i poslovne prostore u Zagrebu.........

    13. 1. 2014,   11:17
  • Kod sdepeja je sve po propisu?????

    13. 1. 2014,   10:33