Obavijesti

News

Komentari 115

Varga kažnjen s 20.000 kuna, skidat će mu s mjesečne plaće

Varga kažnjen s 20.000 kuna, skidat će mu s mjesečne plaće
7

U slučaju pogodovanja Udruzi CIMS dok je bio ravnatelj HZZO-a i ministar zdravlja Siniša Varga prekršio je Zakon o sukobu interesa i dobio je kaznu od 20.000 kuna

VIDEO

Članovi Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa prije odlučivanja o tri slučaja mogućeg sukoba interesa ministra zdravlja Siniše Varge, predstavili su novu internetsku stranicu. Najveća je novost uvođenje eletroničkog obrasca za ispunjavanje imovinske kartice. 

- Prije su mnogi dužnosnici Povjerenstvu dostavljali nepotpune imovinske kartice, mi smo ih onda morali provjeravati i slati ih nazad i to je oduzimalo mnogo vremena. Sad dužnosnici neće moći poslati imovinsku karticu ako nisu ispunili cijelu karticu - rekla je Dalia Orešković, predsjednica Povjerenstva. Istaknula je kako će cijeli proces objavljivanja kartica biti brži. Također, u idućih mjesec dana cjelovit će biti i Registar dužnosnika, a novost je i registar poslovnih subjekata s ograničenjima, odnosno poduzeća u kojima dužnosnici ne smiju biti u nadzornom odboru. 

Bio ravnatelj HZZO-a i radio u KB Dubrava

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokreće postupak protiv ministra zdravlja Siniše Varge zbog moguće povrede Zakona o sukobu interesa jer je uz to što je bio ravnatelj HZZO-a radio i u KB Dubrava, i to ne samo kao edukator, a prije toga nije tražio dopuštenje Povjerenstva. 

- Nije se radilo samo o edukatorskom poslu, što je dopušteno zakonom, nego i o radu u ambulanti - rekla je predsjednica Orešković.

Kupnja električnog automobila

Također, Siniša Varga od Povjerenstva je tražio mišljenje o tome smije li on kao dužnosnik od Fonda za energetsku učinkovitost dobiti poticaj za kupnju hibridnog električnog automobila. No, mišljenje je tražio nakon što mu je poticaj već odobren i nakon što je on potpisao ugovor s Fondom. Povjerenstvo mu je 17. listopada 2014. godine pojasnilo kako ne može dati mišljenje o nečemu što je već gotovo te da će pokrenuti postupak o tom slučaju. 

- Tri dana nakon toga on je predao kompletnu dokumentaciju Fondu, iako je s time mogao pričekati do 21. siječnja 2015. godine, a 30.000 kuna isplaćeno mu je 11. studenog. Osim što je trebao tražiti mišljenje prije nego što se javio na natječaj, trebao je i pričekati s preuzimanjem novca - rekao je član Povjerenstva Davorin Ivanjek. 

No, iako je Varga povrijedio načela obnašanja dužnosti jer je svoj interes stavio ispred interesa drugih građana, nije se ogriješio o Zakon. Ne postoji način da ga se kazni.

Pokroviteljstvo nad kongresom udruge CIMS

Treći slučaj odnosi se na Udrugu CIMS-Centar za izvrsnost medicinskih struka. Ona je od HZZO-a tražila pokroviteljstvo za kongres "Renesansa primarne zdravstvene zaštite" kad je na čelu HZZO-a bio Siniša Varga. On je, usput, jedan od osnivača Udruge CIMS i kao čelnik HZZO-a odobrio je pokroviteljstvo kongresa. Kad je postao ministar zdravlja CIMS je od te institucije zatražilo 50.000 kuna i pokroviteljstvo nad istim kongresom. Isti dan kad je Ministarstvo zdravlja zaprimilo zahtjev, ministar Varga diskrecijskim je pravom odobrio isplatu 50.000 kuna Udruzi koju je osnivao i koja je u tom trenutku imala ukupno šest članova, uključujući i njega. Zatim je i od Vlade zatražio sa bude pokrovitelj kongresa. Povjerenstvo je otkrilo i kako je CIMS zatražio pokroviteljstvo od HZZO-a prije nego što je udruga donijela plan rada za 2014. godinu. Plan su donijeli u srpnju 2014. godine. 

U slučaju pogodovanja Udruzi CIMS dok je bio ravnatelj HZZO-a i ministar zdravlja prekršio je Zakon o sukobu interesa i dobio je kaznu od 20.000 kuna. U idućih pet mjeseci od neto iznosa plaće oduzimat će mu se 4000 kuna.

 - Siniša Varga zloupotrijebio je svoju dužnost prvo kao ravnatelj HZZO-a, a onda kao ministar zdravlja - zaključio je tijekom sjednice član Povjerenstva Boris Spudić. Predložio je kaznu od 15.000 kuna kojih bi se u pet obroka Vargi oduzimalo od plaće, a članica Povjerenstva Branka Lukačević Gregić tražila je da ga se kazni sa 30.000 kuna. Povjerenstvo se sada povlači kako bi odlučili o ova tri slučaja.

'Ispričavam se javnosti'

- Poštujem odluke Povjerenstva i uvažavam njihovo tumačenje odluka. Ispričavam se javnosti zbog svojih nenamjernih propusta. Posvetit ću se daljnjoj provedbi reformi u sustavu zdravstva - komentirao je ministar Varga odluku Povjerenstva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 115
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.