Obavijesti

News

Komentari 289

Sukob interesa? Prije izbora dodijelila 4500 kn po ovisniku

Sukob interesa? Prije izbora dodijelila 4500 kn po ovisniku
1

Bernardica Juretić povećala novac za smještaj ovisnika. Njena bivša udruga dobit će pola milijuna kuna više. Juretić se pravda da su cijene i dalje niže nego stvarni troškovi

VIDEO

Ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić neće nastaviti voditi ministarstvo čak i ako HDZ pobijedi na izborima. Nije na listama stranke i zato sigurno broji svoje zadnje dane u politici.

Ipak, kao tehnička ministrica na odlasku je potpisala ugovore kojima će osigurati više novca za terapiju ovisnika. Među ostalim, povećala je novac i zajednici Susret, organizaciji koju je ona osnovala i godinama vodila još kao časna sestra. Na čelu organizacije je bila dok nije postala ministrica.

Pola milijuna kuna više

Za smještaj svakog ovisnika država će tako po novom plaćati 4500 kuna mjesečno. Više je to nego što udruge i humanitarne organizacije dobivaju za brigu o starim osobama, psihički oboljelim, djeci bez skrbi. Primjerice, za starije osobe država mjesečno plaća smještaj 3200 kuna, za psihički bolesne 3550 kuna. Za smještaj djece je nešto više od 4000 kuna, a jedno Caritas od države za djecu dobiva 5205 kuna. Jedino se za smještaj osoba s invaliditetom izdvaja više nego po novom za ovisnike - 5400 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Četiri terapijske zajednice za ovisnike su dosad dobivale između 2700 i 3887 kuna za svakog ovisnika kojeg su imale na smještaju. Po novim aneksima ugovora koje je potpisala Juretić i koji se primjenjuju od 1. kolovoza, svi će dobivati 4500 kuna. Ovisnici su jedina skupina koja je dobila takvo povećanje, dok su iznosi koji se dobivaju za smještaj drugih ranjivih skupina ostali isti. Najviše ovisnika pod skrbi ima upravo Dom za ovisnike zajednice Susret. Mjesečno broj varira, no prema zadnjim podacima, imaju 77 korisnika. Dosad im je za svakog od njih bio isplaćivan iznos od 3887 kuna i još 100 kuna “džeparca”. Ako bi broj korisnika ostao isti, s povećanjem na 4500 kuna godišnje će dobiti oko 550.000 kuna više.

Čeka se odluka o sukobu interesa

Ostale terapijske zajednice kojima je povećan novac su Moji dani, koji će za svojih 20 korisnika dobiti 180.000 kuna više. Zajednica Neovisnost će dobiti više oko 400.000 kuna, dok će zajednica Pet plus dobiti 216.000 kuna više. Sve to, naravno, ako godinu dana budu imali trenutačni broj korisnika.

Bernardica Juretić već se našla pod lupom povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa. Proljetos su 24sata otkrila da je ministrica potpisala ugovor s organizacijom koju je osnovala i vodila, a među ostalim je u ugovoru navedeno da će ovisnici biti i u objektu na Čiovu koji je prenamijenjen u starački dom.

Iz povjerenstva su nam potvrdili da još nisu donijeli odluku hoće li protiv Juretić pokrenuti postupak jer još prikupljaju svu dokumentaciju.

Ministrica Juretić tad se pravdala govoreći da nije u sukobu interesa i da zajednica Susret ne dobiva novac za zatvoreni objekt na Čiovu.

- Nisam u sukobu interesa jer je samo promijenjen potpisnik ugovora. Sve ostale kondicije poput cijene za korisnike i broj korisnika, ostali su isti kao i prethodnih godina - odgovorila nam je tad Juretić. Sad je cijena koju plaća država povećana. Inače, zajednica Susret je do 2011. jedina od svih dobivala čak 5000 kuna iz proračuna za svakog ovisnika.

Iako smo ih pitali o konkretnim iznosima, iz ministarstva nisu htjeli govoriti o novcu, nego su dali općeniti odgovor.

Kažu da su u socijalnoj skrbi krenuli sklapati ugovore za nove usluge, povećanje kapaciteta i povećanje ugovorene cijene.

- Cijene se nisu mijenjale od 2011. godine. Zbog porasta troškova života te nerealno niskih cijena po kojima su pojedini pružatelji pružali usluge, postavilo se pitanje mogućnosti osiguranja propisanog opsega i kvalitete pružanja usluge - odgovaraju iz ministarstva.

"Cijene su još uvijek preniske"

Također navode, da su cijene aneksima ugovora osim za ovisnike dignute i za još pet pružatelja usluga. I to za one koji se brinu za psihosocijalnu podršku za djecu s teškoćama u razvoju, te za cjelodnevni boravak za djecu s teškoćama u razvoju i odrasle osobe s invaliditetom.

Nisu naveli cijene niti udruge, ali u oba slučaja radi se o jeftinijim uslugama jer se ne radi o trajnom smještaju.

Ministarstvo Bernardice Juretić kaže da su sa svime počeli u drugoj polovici 2016. godine jer žele osigurati potrebnog opsega i kvalitete socijalnih usluga.

- Dodatnim ulaganjem nisu prekoračena ukupno planirana sredstva u proračunu. Unatoč povećanju cijene, kod pojedinih pružatelja usluga te cijene su puno niže od troškova pružanja istovrsnih usluga u državnim ustanovama - zaključuju u ministarstvu.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 289
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora