Obavijesti

News

Komentari 14

Sukob moćnih sudaca: Tužbu za plagiranje prebacili u Pulu

Sukob moćnih sudaca: Tužbu za plagiranje prebacili u Pulu
1

U drugom postupku o Miličićevoj žalbi na osuđujuću presudu više neće odlučivati Županijski sud u Zagrebu, nego Županijski sud u Puli, jer su Šeparovićevi odvjetnici u međuvremenu tražili da se slučaj delegira na neki drugi sud

VIDEO

Zbog sukoba s predsjednikom zagrebačkog Županijskog suda Ivanom Turudićem slučaj predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića, koji je tužio profesora Vjekoslava Miličića jer ga je nazvao plagijatorom, Vrhovni sud je prebacio u Pulu, piše Jutarnji list navodeći da je u pozadini cijelog slučaja obračun dvojice najmoćnijih hrvatskih sudaca.

Dnevnik podsjeća da je Miličić i na ponovljenom suđenju proglašen krivim jer je u svojoj knjizi Šeparovića uvrstio među plagijatore.

No, u drugom postupku o Miličićevoj žalbi na osuđujuću presudu više neće odlučivati Županijski sud u Zagrebu, nego Županijski sud u Puli, jer su Šeparovićevi odvjetnici u međuvremenu tražili da se slučaj delegira na neki drugi sud, a Vrhovni sud je njihovom zahtjevu udovoljio.

Zbog loših odnosa s Turudićem Šeparović traži izuzeće suda
Zbog loših odnosa s Turudićem Šeparović traži izuzeće suda

Odluku i obrazloženje zbog čega je predmet delegiran sa zagrebačkog Županijskog suda Vrhovni sud će objaviti nakon što ona bude anonimizirana. Stoga za sada nismo uspjeli doznati u čemu se sastoji 'nepodobnost' sudaca Županijskog suda u Zagrebu za rješavanje ovog predmeta, koji je već jednom, ne tako davno, razmatran na tom sudu, pri čemu nijedna stranka nije iznosila prigovore, piše Jutarnji list.

Dodaju i da unatoč očiglednim manjkavostima u prvoj presudi Šeparović i njegovi odvjetnici sumnjaju daje do ukidanja presude došlo iz posve drugih razloga. Tome u prilog ide i pojašnjenje njegove odvjetnice Ivane Špehar o prijedlogu za delegaciju spisa.

- Rješenje Vrhovnog suda još nisam dobila, pa ne mogu komentirati ništa. Istina je da smo stavili prijedlog za promjenu mjesne nadležnosti, da se sa Županijskog suda u Zagrebu spis delegira na bilo koji drugi nadležan sud u RH, a sukladno zakonu. Prijedlog smo temeljili na važnim razlozima koji postoje. Riječ je o osobnim odnosima između privatnog tužitelja Miroslava Šeparovića te predsjednika Županijskog suda u nadležan za odlučivanje o žalbi - rekla je za Jutarnji list Šeparovićeva odvjetnica Ivana Špehar.

Na upit da pojasni koji su to točno osobni odnosi, uskratila je odgovor, napomenuvši da “ne želi otvarati Pandorinu kutiju". Ponovila je pritom da nije vidjela odluku Vrhovnog suda i da ne zna na temelju čega je donesena, pa samim time ne zna je li razlog koji su naveli u zahtjevu i koji se sastoji od više 'podrazloga' uvažen ili je prevagnulo nešto drugo.

Jutarnji navodi da su Šeparović i Turudić dugo godina bili u prilično dobrim odnosima, a Turudić je koncem 90-ih bio i pomoćnik Šeparoviću kao tadašnjem ministru pravosuđa.

Njihov odnos zahladio je kada je Ustavni sud 2015. ukinuo Turudićevu pravomoćnu presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu u aferi Ina, MOL i Hypo, piše Jutarnji.

Prenose i Turudićevu izjavu da zahtjev za delegacijom nadležnosti zapravo zahtjev za njegov otklon.

- Podnositelj očigledno smatra kako je ekonomičnije vođenje postupka da se donese presuda kakvu on želi. Taj se prijedlog temelji na neistini jer ja nikome nisam naredio kakvu odluku da donese, nego su kolege koji su radili na tom predmetu uočili cijeli niz bitnih povreda zakona te su ukinuli prvostupanjsku presudu. Ali pitajte Šeparovića je li on nazivao nekoga na Županijskom sudu i nešto tražio vezano za taj predmet - izjavio je Turudić.

Postavio je i pitanje bi li takav prijedlog prošao da je delegaciju tražio netko drugi, a ne "moćni šef Ustavnog suda".

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS