Obavijesti

News

Komentari 88

Suludo: Hrabri Zadranin skočio u more s visine od 16 metara

Suludo: Hrabri Zadranin skočio u more s visine od 16 metara
12

Hrabri Zadranin Roko (21) u svom je gradu postao prava senzacija,za domaće i za turiste. Njegov je spektakularan skok s Kopnenih vrata u luku Fošu zaslužio gromoglasan pljesak

VIDEO

Kad sam gledao u ponor, ništa mi nije prolazilo kroz glavu. Imao sam odlučiti samo hoću li ili neću. A znao sam da hoću kad sam se već popeo gore. Ostalo mi je samo ocjeniti koji je pravi trenutak, koliko se moram odraziti i kako skočiti. Znao sam da to mora biti "bauka" i da se pred samu površinu mora moram "zatvoriti". A onda sam se jako odrazio i našao se u zraku, kazao nam je Roko Čirjak, 21-godišnji Zadranin koji je ovih dana "pomeo" interenet snimkom skoka s gradskih vrata u gradsku lučicu u Zadru.

Njegov je skok oduzeo dah brojnim turistima u zadarskoj lučici Foša u četvrtak u 20 sati. Popeo se iznad Kopnenih vrata, a po pokretima tijela vidjelo se da namjerava skočiti u lučicu među barke. No, lučica je na mjestu gdje su pomakli barke da se "otvori" more, bila duboka svega metar i pol, a visina s koje je skakao je 16 metara. Sve je na sreću dobro prošlo i Roko je živ i zdrav slavodobitno isplivao iz lučice, a turisti i prolaznici zapljeskali su u znak oduševljenja.

POGLEDAJTE VIDEO: Rokov senzacionalan skok izazvao divljenje

Pokretanje videa...

00:17

- Namjeravao sam skočiti još lani jer me inspirirao Ivan Marinović koji je to jedini napravio prije mene. Kad sam to vidio, zacrtao sam sam sebi da to moram izvesti i ja, ali lanjskog ljeta nisam bio u Zadru. U četvrtak sam se vraćao kući iz grada i pomislio kako je dobar dan za skok. Nazvao sam Boru da me snimi, odmah je došao. Prije toga ušao sam u more da izmjerim dubinu i da provjerim ima li kakvog krupnog otpada u mulju zbog kojega bih mogao stradati, a Boro je pomaknuo barke. Nakon što sam se popeo sve je išlo prirodno, ali želio bih upozoriti da to ne pokušava svatko jer sam ja ipak dugo godina trenirao skokove u vodu, kazao nam je Roko Čirjak koji s visine u more skače još od svoje 12 godine. Dugi niz godina bio je aktivni klupski skakač u vodu, a nakon toga trenirao je mlađe naraštaje. Nikad se nije prestao baviti atraktivnim skokovima u vodu u koje je zaljubljen i u zavidnoj je fizičkoj kondiciji.

Ipak, njegov je podvig podigao razinu adrenalina i kod Borisa Marina (54), prijatelja koji ga je snimao s podnožja.

- Znao sam da zna što radi i da će sve biti u redu, jer skače od malih nogu, ali svejedno me oprao adrenalin dok sam ga snimao. Još od lani on priča da će to napraviti, a prekjučer je i ostvario svoju želju. Visina je 16 metara od vrha do razine mora. Skakao je on i s većih visina, ali stavr je u tome da je more duboko samo metar i pol. Turisti su gledali gore na gradska vrata, bojali se i ispuštali uzdahe jeze, ali su se oni nakon skoka pretvorili u iskreni i spontani aplauz - kazao nam je autor snimke Boris Marin (54) te dodao da su u Zadru adrenalinske nepodopštine stvar duha grada.

Zadar vrvi brojnim sportašima kao što je Marcela Marić, jedina Hrvatica u povijesti zemlje koja je izborila nastup na Olimpijadi te će u Brazilu nastupiti upravo skokovima u vodu, ili Vale Sutlović koji je 1972. prvi s mostarskog mosta skočio skok provlak, (počinje kao stoj na rukama, a onda se noge provuku kroz rupu između ruku i glave, a doskok je na noge) i time izazvao divljenje starih mostarskih skakača i brojne publike, a bilo je i raznih drugih adrenalisnskih poduhvata u povijesti grada.

- Dragan Kolić Tica i Geco 70-ih godina popeli su se zasebno na zvonik Sv. Stošije visok 60 metara, penjući se s vanjske strane zvonika po gromobranu iz samog podnožja. Zadranin Ivo Mihić poznat je po tome što je iz zaleta mogao skočiti preko cijele rive u more leteći preko kamenog dijela koji iznosi 19 stopa njegove noge, što je više od pet metara. Marko Starčević, košarkaš stare generacije preskakako je zgrčke skupljenih nogu preko cijelog Fiće. To su opasne stvari, ali ostaju u pričama našeg grada i prepričavaju se generacijama. No opasne se stvari ne bi smjele prakticirati, jer za njih je potrebna ozbiljna priprema i jako dobra fizička kondicija - zaključio je Boris Marin.

Kopnena vrata, inače, potječu iz 1543. godine, a projektirao ih je graditelj Michele Sanmicheli. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 88
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"