Obavijesti

News

Komentari 17

'Super utorak': Ključan dan koji bi mogao odrediti izbore

'Super utorak': Ključan dan koji bi mogao odrediti izbore
1

Danas je jedan od najvažnijih dana u predsjedničkoj kampanji jer će se održati unutarstranački izbori u čak 12 saveznih država. Clinton ili Sanders? Trump ili Cruz? Sve će se vrlo brzo znati...

VIDEO

Najvažnija bitka u Americi počinje danas, na tzv.'super utorak' i ovaj dan je ključan za ishod izbora u Sjedinjenim Američkim Državama. Naime,riječ je o unutarstranačkim izborima kad na birališta izlaze delegati iz čak 12 saveznih država. Iz Alabame, Aljaske (samo za republikance), Arkansasa, Colorada, Georgije, Massachusettsa, Minnesoti, Oklahome, Tennesseeija, Teksasa, Vermonta i Virginije.
Ovo je zapravo prvi ozbiljan test za pretedente na Bijelu kuću, a ulog nije malen. 

Naime, demokratskom kandidatu potrebno je 2.382 delegata da bi osvojio nacionalnu nominaciju. Na ovaj važni “super utorak” kandidati imaju šansu pridobiti čak 1.017 delegata i tako si osigurati predsjedničku kandidaturu. Republikanci se pak bore za 595 delegata, a da bi ušli u izbornu trku potrebno im je 1.237.

Donald Trump

I republikanskim i demokratskim kandidatima će u utorak biti najvažniji rezultati iz Teksasa, u kojem će se republikanci boriti za podršku 155 delegata, a demokrati 252 delegata. Dobar rezultat na "super utorku" osobito je važan za Trumpovog rivala, teksaškog senatora Teda Cruza (49), koji računa na podršku konzervativnih birača i evangelista. 
Donald Trump (69) očekuje dobre rezlutate na super utorak. Nakon pobjede u Nevadi pun je optimizma i uvjeren je u pobjedu
-  Sad pobjeđujemo, pobjeđujemo, pobjeđujemo. I uskoro će naša zemalja početi pobjeđivati, pobjeđivati, pobjeđivati! - kazao je kontroverzni američki milijarder.

Clinton i Sanders - vrlo tijesno

Razlika između dva demokratska kandidata je vrlo tijesna. Naime, senator iz Vermonta Bernie Sanders( 74) doslovno puše Hillary Clinton (68) za vratom. 

Hillary Clinton

Analitičari ipak smatraju da se ovaj uvjereni socijalist neće moći i ubuduće nositi sa favoriziranom kandidatkinjom demokrata i bivšom državnom tajnicom. Iza nje je ogroma mašinerija i podršak demokratskog establishmenta. Bivša prva dama se nada  nakon pobjede u Južnoj Karolini da će nakon "super utorka" ostatak utrke za predsjedničkog kandidata proći prilično glatko. Clinton također cilja na latino i afroameričku populaciju te starije i konzervativne birače dok sina poljskih imigranata kojeg uglavnom financiraju mali donatori više vole mladi i žene. 

Birališta se otvaraju u podne po srednjoeuropskom vremenu u Vermontu, najistočnijoj od 12 navedenih država. Zatvaraju se rano u srijedu u najzapadnijoj od njih, Aljasci.

U ožujku će se puno toga iskristalizirati

Nakon "super utorka", Kansas, Louisiana i Nebraska u subotu 5. ožujka održavaju predizbore za obje stranke. Kentucky i Maine održat će izbore samo za republikance. Predizbori su u Michiganu i Mississippiju održat će se tri dana poslije. Slijede izbori za republikance u Idahou i na Havajima.

 

Donald Trump


Napeto će biti i 14. ožujka kad se na birališta izlazi u Illinoisu, Sjevernoj Karolini, Missouriju, Floridi i Ohiu.

U srpnju će se sve znati

U malenoj ruralnoj državi Iowi u veljači počeo je dugotrajan i iscrpljujući proces izbora stranačkih kandidata za američke predsjedničke izbore. Predizbori završavaju u srpnju. Tada će se na stranačkim konvencijama izaslanstva saveznih država izaberati stranački kandidati za predsjedničku utrku. Inače, američki predsjednički izbori održat će se u utorak 8. studenog ove godine

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa