Obavijesti

News

Komentari 104

Superbeba: Rodila se sa samo 780 g, nije joj trebao respirator

Superbeba: Rodila se sa samo 780 g, nije joj trebao respirator
32

Lucija Percan se rodila sa samo 780 grama. Nije imala komplikacija i nije joj trebao respirator. Nakon dva mjeseca su je pustili kući. Četiri mjeseca poslije ima 4 kg

VIDEO

Narukvica koju je nosila bila je veličine našeg vjenčanog prstena. Klizila joj je skroz do lakta. Čim se rodila, onako sićušna, sama je, za divno čudo, prodisala i odmah pustila glasić da ga svi čuju, opisuju Puljani Kristina (34) i Saša (36) Percan rođenje kćeri Lucije.

Luciju je Kristina rodila carskim rezom 21. prosinca 2011. u 30. tjednu trudnoće. Kristina je znala da će morati roditi ranije jer je imala problema s visokim tlakom, koji je ugrožavao i nju i bebu. Strepila je za sudbinu kćeri, ali nakon porođaja u riječkoj bolnici svi su bili začuđeni. Unatoč tome što je težila samo 780 grama, Lucija nije imala komplikacija.

- Kad smo je prvi put vidjeli, bila je tako sitna da je mogla stati u unutrašnjost ovratnika. Bila je dugačka samo 35 centimetara. Nije bilo krvarenja u mozgu i nije joj trebao respirator - kažu roditelji. Pluća su joj bila dovoljno razvijena da može samostalno disati.

Djevojčica je 41 dan provela u inkubatoru, a kad je dosegnula težinu od 1,5 kilograma, preselili su je u grijani krevetić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nije imala potkožno tkivo, a s obzirom na to da je rođena tako mala, hranili su je na sondu, no odmah je počela dobivati na težini. Prvi njezin obrok iznosio je četiri mililitra i bili smo presretni kad ga je pojela. Danas već ima četiri kilograma i prava je mala princeza - kazala je majka.

Prvi put su je uzeli u ruke nakon mjesec dana, kad je Lucija dosegnula težinu od kilograma.

- Nismo je mogli prije uzimati jer tako male bebe ne mogu same održavati vlastitu tjelesnu temperaturu. Bilo ju je teško gledati kroz staklo inkubatora. Uzeti je u naručje bio je neopisiv osjećaj. Teško nam je bilo kad smo je morali ostaviti u Rijeci i vratiti se kući, a ona nas je netremice gledala svojim krupnim očima dok smo odlazili - kažu roditelji.

Nakon dva mjeseca i Luciju su pustili kući. Njen oporavak prošao je besprijekorno, pa su roditelji, na zahtjev liječnika, potpisali pristanak da Lucijin porođaj postane tema znanstvenog rada.

- O Luciji se cijelo vrijeme u Rijeci brinuo dr. Robert Krajina, kojem smo neizmjerno zahvalni. U to vrijeme dolazili su i drugi roditelji s prijevremeno rođenom djecom i puno smo s njima razgovarali. Naše iskustvo dalo im je nadu da će i s njihovim bebama biti sve u redu - kazala je mama Kristina.

- Nije uvijek bitna težina, nego i to koliko je beba jaka i spremna za život - kaže dr. Robert Krajina.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 104
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a