Obavijesti

News

Komentari 52

Superjet - 'leteća krama' koju su zamalo uvalili Slovencima...

Superjet  - 'leteća krama' koju su zamalo uvalili Slovencima...
1

Zrakoplov tipa Suhoj Superjet SSJ 100 zapalio se jučer pri slijetanju u moskovskoj zračnoj luci Šeremetjevo, pri čemu je život izgubilo 40 putnika i jedan član posade

VIDEO

Cijena je odlična, 32 milijuna eura. Puno je to novca, naravno, ali i dalje je ruski putnički zrakoplov Suhoj Superjet SSJ100 do 15 posto jeftiniji od konkurencije.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:18

Tako je na papiru. U praksi? Tih 15 posto manje u konačnici kompanije diljem svijeta košta jako puno. Suhoj Superjet u zraku je od 2011., no leti zapravo jako malo, puno manje od konkurencije.

Pa jel ovo moguće?! Spašavaju živu glavu, a oni vuku kofere...
Pa jel ovo moguće?! Spašavaju živu glavu, a oni vuku kofere...

Superjet je u Rusiji je 2017. u prosjeku ma dan letio 3,3 sata. Usporedbe radi, u istom razdoblju Airbus 320 i Boeing 737 su u vlasništvu ruskih kompanija u prosjeku letjele i više od 10 sati na dan.

Stvaraju se pukotine u komori za izgaranje...

Suhoj SSJ100 leti malo zbog dva problema, motora i rezervnih dijelova. Superjet ima dva motora SaM146, koja je proizveo Powerjet, zajednička tvrtka ruskog ODK Saturna i francuskog Safrana.

Problemi s motorom javljaju se u takozvanom 'vrućem dijelu' motora u kojem izgara gorivo. Stvaraju se pukotine u komori za izgaranje nakon samo 2000 do 4000 sati leta, a nekad i samo nakon 1000 sati. Motor tada mora ići na veliki servis, premda proizvođač obećava da sve mora raditi besprijekorno i do 8000 sati leta.

Riječ je o grešci u dizajnu, no iako proizvođač o svom trošku popravlja motor, zrakoplovne kompanije same moraju plaćati 'rentu' za zamjenski motor.

Ruski heroj: Član posade umro spašavajući putnike zrakoplova
Ruski heroj: Član posade umro spašavajući putnike zrakoplova

Zamjenski dijelovi? Baš ih i - nema...

Povrh svega, tu je i problem sa zamjenskim dijelovima. Ili ih nerijetko nema, ili ne dolaze na vrijeme u slučaju kvara.
Slovenska zrakoplovna kompanija Adria Airways u posljednji se trenutak izvukla iz posla s Rusima. Naši susjedi su u studenom dogovorili višegodišnju posudbu 15 Suhoj Superjeta, ali su 2. travnja povukli ponudu zbog rastuće zabrinutosti u stabilno dugogodišnje partnerstvo. 

Meksički Interjet prizemljio je dvije trećine svoje Suhoj Superjet flote jer je više od 10 motora na servisu. Zbog skupog održavanja najavili su da će se riješiti dijela aviona.

I Irski CityJet je u siječnju u svojim hangarima 'parkirao' sedam Suhoja, koje vjerojatno više neće koristiti.

Nesreća u Indoneziji

Zrakoplov koji se zapalio na Šeremetjevu, registracijskih oznaka RA 89098, već je u nekoliko navrata imao ozbiljnih tehničkih problema. Primjerice, prošle godine u veljači pilot na liniji Murmansk - Moskva uspio je spustiti zrakoplov unatoč problemima sa zračnim kočnicama i u Rusiji je jučer pokrenuta peticija da se Superjet 100 povuče iz prometa dok traje istraga.

Trebao je to biti ponos ruskog zrakoplovstva i njihov odgovor Boeingu, no sve se pretvorilo u debakl još 2012. godine u Indoneziji kad je na probnom letu SSJ-100 udario u planinu. Poginulo je 45 putnika.

Od 50 Superjetova, ruski Aeroflot koristi svega osam, a meksički Interjet prizemljio je, rekosmo, dvije trećine svoje flote. Superjet-100 je, tvrde zrakoplovni eksperti, "leteća krama" i bilo je samo pitanje vremena kad će se dogoditi nesreća kao ova u Moskvi. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.