Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Supruga generala Ademija: Konačno, ipak ima pravde!

None Foto: R.Anić 9

Zagreb: Generala Mirka Norca osudili su na 7 godina zatvora po zapovjednoj odgovornosti, a general Rahim Ademi oslobođen je svih optužbi...

Rahim Ademi oslobođen je opužbi da je po zapovjednoj odgovornosti kriv za ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima tijekom akcije Džep '93 od 9. do 17. rujna 1993. Mirko Norac proglašen je krivim po dvije točke optužnice. Za svaku je kažnjen s po pet godina, odnosno na jedinstvenu kaznu od sedam godina zatvora. Nepravomoćnu presudu generalima je izrekao sudac Marin Mrčela, predsjednik sudskog vijeća.
Supruga Rahima Ademija Anita te kćeri Valentina i Afrodita nisu mogle suspregnuti sreću nakon što je njihov otac i suprug oslobođen. Oduševljeno su se grlile i ljubile, a Anita Ademi rekla je da ima pravde.
- Ovo sam čekala od 1993. Sada napokon idemo na Kosovo da Rahim posjeti svoje roditelje koje nije vidio 17 godina - kazala je Ademije supruga. Pokazala je zlatni lančić koji joj je suprug kupio kada je 2001. odlazio u Haag.
- Zaklela sam se da ga neću skidati dok sve ovo ne završi. Lančić će mi večeras skinuti suprug - kazala je Anita Ademi sa smiješkom na licu.
Ademi je pak prepun emocija zahvalio sucu Marinu Mrčeli na korektnom vođenju postupka.
- Ja sam znao da nisam kriv ni za kakav zločin. Zahvaljujem Sudskom vijeću što je donijelo ovakvu odluku. Od 1993. sam živio u agoniji i tek sada mogu početi normalno živjeti - rekao je Ademi te se zahvalio braniteljima i svima koji su mu dali potporu.
- Zahvaljujem i mojim odvjetnicima Jadranki Sloković i Čedi Prodanoviću - kazao je Ademi i odbio komentirati osuđujuću presudu za Norca. S druge strane, odvjetnici Mirka Norca nezadovoljni su presudom te su najavili žalbu.
- Presuda je u potpunosti nezakonita i nije isključeno da ćemo tražiti obnovu postupka pred Haaškim sudom - kazao je Norčev odvjetnik.
Sudsko vijeće na čelu s Mrčelom zaključilo je kako je general Mirko Norac znao da njegove postrojbe ubijaju civile i pljačkaju kuće, ali ništa nije poduzeo da to spriječi. Bio je upoznat i s uništavanjem imovine civila i postupanjem s ratnim zarobljenicima protivno ratnom pravu. Iako nije zapovjedio takve postupke nije ih ni spriječio. Rahim Ademi je oslobođen jer nije imao ovlasti, pa tako nije ni bio u situaciji da ga se smatra odgovornim za kršenje međunarodnih konvencija. Iskazima svjedoka utvrđeno da je na terenu bio još jedan zapovjednik, admiral Davorin Domazet Lošo, koji je bio izaslanik načelnika Glavnog stožera Janka Bobetka i koji je izdavao zapovijedi Norcu. U prvom predmetu koji je Haaški sud prepustio hrvatskom pravosuđu dvojica generala bili su optuženi po zapovjednoj odgovornosti za ratni zločin nad 23 srpska civila i pet ratnih zarobljenika, a odgovornost su na suđenju prebacivali jedan na drugog. Suđenje je trajalo godinu dana. Na današnju nepravomoćnu presudu Norac ima pravo žalbe Vrhovnom sudu, a pravomoćnost odluke i dalje će čekati u kaznionici u Lipovici, gdje služi 12-godišnju kaznu na koju je osuđen 2003. na Županijskom sudu u Rijeci zbog ratnog zločina počinjena nad civilima 1991. na gospićkom području. Ako presuda postane pravomoćna, to bi značilo da je osuđen na ukupno 19 godina. No jedinstvena kazna je uvijek manja od zbroja pojedinačnih. Nakon što odsluži pola, može tražiti pomilovanje. Praksa je da se osuđenici puštaju nakon što odsluže dvije trećine.

>>>SUMJEŠTANI GENERALA: PRODALI SU NAŠEG MIRKA
>>>PRVE REAKCIJE NA PRESUDU GENERALIMA
>>>OPTUŽNICE PROTIV NORCA I ADEMIJA
>>>BIOGRAFIJE MIRKA NORCA I RAHIMA ADEMIJA
Komentari (30)
  • Sramotno da se heroja optuzilo za zlocin!!! Koji je branio ovu drzavu i gradane. To je vrijeme rata ili oni ili mi!!! A mnostvo zlocinaca tocinje ČETNIKA hoda slobodno Hrvatskim tlom,kojeg su napadali,a tu zemlju je branio (kao zapovjednik) i obranio (obranili i svi ostali zapovjednici i dobrovoljci) General Mirko NOrac!!! Eh,pa Sanaderu LAŽOVE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! sjeti se rive.... Gamad jedna utovljena!!!!! Fuj

    30. 5. 2008,   13:16
  • Svi smo mi Mirko Norac, ajde gdje ste sad da vas cujem, znaci svi koji su to govorili u buksu na 7 godina, bdw mogu vam samo reci sta vi znate tko je sta gdje radio seljaci.

    30. 5. 2008,   13:19
  • i ovo zovemo pravnom drzavom?! jadni smo do bola...KRIVI...!!!

    30. 5. 2008,   13:13