Obavijesti

News

Komentari 12

Supruga mu našla ljubavnicu: Htjela je imati vrijeme za sebe

Supruga mu našla ljubavnicu: Htjela je imati vrijeme za sebe
1

Zbog utjecaja na austrijskog cara, bečku glumicu Katharinu Schratt zvali su i „neokrunjenom caricom Austrije“. No njihova veza koja je trajala do njegove smrti navodno nikad nije prešla platonsku razinu

VIDEO

Očajan sam što te ne mogu vidjeti danas i nadam se da su razlog tome oni dani u mjesecu. Molim te čuvaj se i ako već sutra budeš dobro, molim te dođi mi..., pisao je car Franjo Josip 1889. godine svojoj 23 godine mlađoj intimnoj prijateljici, bečkoj glumici Katharine Schratt s kojom je ostao u vezi sve do svoje smrti. Ona je bila njegova "službena" ljubavnica. Upoznao ju je u svojim 50-im godinama, a njegova supruga nije ništa imala protiv njihove veze nego ju je čak i poticala.

Katharina je bila tijekom posljednjih dvaju desetljeća 19. stoljeća jedna od najslavnijih glumica u Austriji. Car je prvi put ugledao tu zgodnu plavušu na bečkoj pozornici u predstavi 'Ukroćena goropadnica'. 

Žena mu pokazala sliku mlade glumice

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Careva zanosna supruga Elizabeta zvana Sissy prilikom jednog od rijetkih boravaka u Beču, jer život je provodila na putovanjima, dogovorila Franjin susret s glumicom darovavši mu čak i njezinu sliku.

Nakon dvije godine Franjinog diskretnog udvaranja, Katarina je u pažljivo sročenom pismu, na Valentinovo 1888. ponudila da mu postane ljubavnicom. Prihvativši, Franjo je u odgovoru priznao da je polaskan. I tako je započela veza koja je trajala čak 34 godine, sve do careve smrti usred Prvog svjetskog rata. 

Osim ljubavničke utjehe, iako neki povjesničari tvrde da nikad nisu bili u seksualnom odnosu, Katarina je caru pružala toliko potreban osjećaj doma. Car je najviše volio privatne doručke sa svojom miljenicom uz neobavezno čavrljanje. Car ju je obasipao veličanstvenim draguljima i velikim svotama novca. Na jezeru Bad Ichle kupio joj je vilu koju je nazvao po njoj i u kojoj su se diskretno družili sve do njegove smrti.

Sissy ipak nikad nije prestao voljeti

Njezin muž je, naravno, napredovao u karijeri, a Katharina je živjela u velebnoj kući u blizini dvora i vodila bogat i privilegiran život. Austrijska javnost službenu ljubavnicu caru nije zamjerila, iako je na nju trošio velike količine novca. 

Carica Sissy je, doduše, poslije pokazivala ljubomoru shvativši da Katarina vrlo uspješno "tješi" njezina muža. Ipak, Franjo svoju Sissy nikad nije zaboravio. Od 1890. pa sve do njezine smrti 1898. godine svojoj je ženi napisao 492 opširna pisma, a njezina smrt za njega je bila nenadoknadiv udarac od kojeg se nikad nije oporavio.

Žudio je za ljubavi i pažnjom

Naime, njihov brak je osim prvih nekoliko godina bio nesretan. Franjo Josip od početka svog braka nije znao riješiti sukob između svoje autoritativne majke Sofije i supruge.

Njegova supruga bila je umjetnička duša, koja je obožavala knjige, glazbu, putovanja, pjesništvo a nije imala gotovo nikakva utjecaja ni na odgoj svoje djece zbog čega je jako patila. Svekrva joj je čak zabranila da ih doji te je ona bila ta koja im je dala imena. Franjo Josip nije bio u stanju suprotstaviti se majci i nakon pet godina braka bio je umoran od pokušaja da smiri razmirice između majke i supruge.

Sissy se u Beč vraćala samo na carev rođendan

Ubrzo nakon rođenja prijestolonasljednika Rudolfa brak im je počeo je upadati u sve veće probleme. Caričino ponašanje postajalo je sve čudnije, jednostavno je htjela pobjeći iz zlatnog kaveza u kojem je živjela.

Sissi je mrzila Beč i carsku svitu, željela je pobjeći iz Beča i zbog zdravstvenih razloga krenula je na putovanja.  Bježala je od dvora što dalje, putovala u Madeiru, Mađarsku, Englesku, Veneciju a u Beč se nije vraćala osim na rođendan cara. Vezu svog supruga sa Katharinom Schratt je poticala i podržavala samo kako bi i dalje mogla nesmetano živjeti svoju slobodu.

Često je patila o teških depresija, pogotovo nakon smrti sina jedinca. Od tada pa sve do svoje smrti je nosila samo crninu. Ubio je suludi anarhist dok se šetala promenadom uz jezero u Ženevi.

Katharina je ostala u cara do zadnjeg dana. Poživjela sve do 1940. godine, a preminula je na današnji dan u Beču u 87. godini.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti