Obavijesti

News

Komentari 25

Žena nestalog kapetana Dina Miškića otvorila 'Planetarij'

Žena nestalog kapetana Dina Miškića otvorila 'Planetarij'
11

Marijana Kedžo Miškić, supruga kapetana Dina Miškića, koji je u rujnu  nestao nakon potonuća broda Bourbon Rhode, bila je kuma 'Planetarija', koji je Split dobio ponovno nakon 28 godina

VIDEO

Na Pomorskom fakultetu u Splitu otvoreni su 'Planetarij' i studentska kantina, izgrađeni uz pomoć Sveučilišta u Splitu, Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita, tvrtki Plovput i Lučke uprave Split, piše Dalmacija Danas.

Otvorenjem se obilježilo 60 godina postojanja fakulteta, a Split je ponovnom dobio 'Planetarij' nakon 28 godina. Otvorila ga je Marijana Kedžo Miškić, supruga kapetana Dina Miškića, koji je u rujnu  nestao nakon potonuća broda Bourbon Rhode.

Novi detalji: Pokvareni telefon, izgubljeni EPIRB i - meduze...
Novi detalji: Pokvareni telefon, izgubljeni EPIRB i - meduze...

Supruga Marijana bila je kuma 'Planetarija', a otvorila ga je zajedno s rektorom Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Draganom Ljutićem, dekanom Pomorskog fakulteta prof.dr.sc. Perom Vidanom i u društvu župana Blaženka Bobana, gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, direktora tvrtke Plovput doc. dr. sc. Mate Perišića i ravnatelja Lučke uprave Split doc. dr. sc. Vice Mihanovića.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Planetarij' će služiti za obrazovanje studenata u predmetu Astronomske navigacije, a bit će otvoren i za učenike srednjih i osnovnih škola.

Split: Planetarij na Pomorskom fakultetu otvorila supruga nestalog kapetana Dine Miškića Split: Planetarij na Pomorskom fakultetu otvorila supruga nestalog kapetana Dine Miškića Split: Planetarij na Pomorskom fakultetu otvorila supruga nestalog kapetana Dine Miškića Split: Planetarij na Pomorskom fakultetu otvorila supruga nestalog kapetana Dine Miškića

Otac Dine Miškića: Iz Bourbona se više ne javljaju...

Uragan pete kategorije Lorenzo zahvatio je brod kapetana Dina 26. rujna, oko 1200 nautičkih milja od otoka Martiniquea na Karibima, usred Atlantskog oceana. Na brodu je bilo 14 članova posade.

Otac Dina Miškića: Iz Bourbona nam se više uopće ne javljaju...
Otac Dina Miškića: Iz Bourbona nam se više uopće ne javljaju...

Valovi su, prema posljednjim SOS porukama kapetana Dina, bili visoki preko deset metara. Trojica mornara su pronađena živa, četvorica mrtva, a sedmorica su nestala u oceanu sa svojim kapetanom.

Bourbon Rhode bio je u vrlo lošem stanju na suhom doku, no ipak je isplovio.

Supruga preživjelog mornara: Kapetana Dina svi su poštovali
Supruga preživjelog mornara: Kapetana Dina svi su poštovali

Nadu su bile probudile signalne rakete koje su uočili s broda ALP Striker kad je već potraga bila prekinuta, ali nikad nije otkriveno tko ih je i zašto ispalio. Ponovno aktivirana, višednevna operacija nije dala nikakvog rezultata. 

- Nikad ništa nismo doznali o tim signalnim raketama, ni tko ih je ispalio ni ništa. Iz tvrtke nam ništa ne govore, više uopće ne zovu - rekao nam je nedavno Mario Miškić, koji je danima iščekivao poziv iz Bourbona.

VIDEO: Prekinuli potragu za hrvatskim kapetanom

Pokretanje videa...

01:17

Strepio je od zvonjave u trenutku kad su pronašli četiri tijela sinovih kolega.

- Meni je teško, ali materi i ženi je najgore. Teška tuga i gotovo. Posjećuju nas mještani, dođe njih 4-5 svakodnevno, proćakulamo da nisam sam... Ma da vam iskreno kažem, misec i pol dana nisam brod odrišija, nisam mogao od tuge. Govore mi ljudi da moram na more, da odem na lignje, da ne stojim kući. Tek prije 15 dana sam ih poslušao - rekao nam je kapetanov otac.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović