Obavijesti

News

Komentari 168

Suradnik iz 'U ime obitelji' želi informatiku izbaciti iz škola?!

Suradnik iz 'U ime obitelji' želi informatiku izbaciti iz škola?!
1

Dr. med. Tomislav Gojmerac suradnik udruge 'U ime obitelji' zatražio je ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke ministrice o uvođenju informatike kao obaveznog predmeta u škole

VIDEO

Ustavnom sudu podnesen je prijedlog za pokretanje postupka ocjene ustavnosti i zakonitosti odluke ministrice obrazovanja Blaženke Divjak o uvođenju informatike kao obaveznog predmeta od rujna u škole. Kako piše Jutarnji list, prijedlog je podnio dr. med. Tomislav Gojmerac, pedijatar, dopredsjednik Centra za prirodno planiranje obitelji i suradnik udruge U ime obitelji u projektu “Roditelji odlučuju o odgoju svoje djece”, pozivajući na odluku Ustavnoga suda iz 2013. kojom je ukinuta odluka o uvođenju kurikuluma zdravstvenog odgoja.

Prijavitelj, naime, smatra da se ta odluka Ustavnoga suda u cijelosti može primijeniti i na ministričinu odluku o uvođenju kurikuluma informatike.

Prijavitelj navodi da je ministrica obrazovanja prekršila zakonske odredbe jer je donijela odluku mimo demokratski organizirane institucionalne procedure. Također, navodi se i da je ministrica prilikom donošenja odluke o obaveznoj informatici “prešla granice svoje nadležnosti i prigrabila ovlasti koje u ustavnom poretku ima isključivo zakonodavac”. Ministrici se dalje spočitava i da se pri donošenju odluke vodila prijedlogom izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju, i to po sistemu, stoji u prijavi - “pa, eto, kad je prijedlog zakona već napisan, onda ne treba ni čekati njegovo donošenje u Saboru, već se odmah može krenuti s primjenom novih rješenja iz prijedloga (...)”.

Ministrica: Ovo je nevjerojatno. Takve stvari neću dopustiti

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ovakva vrsta tužbe zbilja je nevjerojatna i polazi od potpuno netočnih teza. Ponovno od društva ekstremnih svjetonazora i/ili partikularnih privatnih interesa dolaze pokušaji zaustavljanja ulaska naših škola u 21. stoljeće. Takve stvari neću dopustiti. Učenici, roditelji i učitelji neće biti taoci onih koji bi nas zbog interesa ili čudne ideologije ostavili na začelju Europe - kazala je ministrica Divjak za Jutarnji list.

Jedna od netočnih teza u prijavi vezana je uz datume: MZO je otvorio javno savjetovanje o prijedlog odluke 5. siječnja, a ne 4. veljače, kao što najavljuje prijavitelj. Tog je datuma, naime, završeno e-savjetovanje. Paralelno, donoseći odluku, Divjak se formalno pozivala na Zakon o odgoju i obrazovanju, a ne na izmjene toga zakona.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 168
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...