Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Surfer u moru proveo 26 sati: Nemam pojma kako je preživio

None Foto: iPress/PIXSELL

Imao je nekoliko ogrebotina na licu. Pokrili smo ga, utoplili jer se tresao, a on je uspio reći svoje ime i telefonski broj kako bi mu pozvali suprugu. Ja sam ostala bez riječi, kazal je jedna od kajterica na talijanskoj plaži

Slovenski surfer za kojim se tragalo od ponedjeljka nakon što je nestao u moru ispred Umaga pronađen je u – Italiji. Tijekom noći i dana u moru je prešao četrdesetak kilometara. 

Talijanski mediji javljaju kako je surfer, nakon 26 sati provedenih u hladnom moru, na obalu izašao sam oko 18 sati. Nakon što je isplivao na plaži Costa dei Barbari, kod mjesta Sistina, udaljenom 19 kilometara od Trsta, otišao je u obližnji kafić, iz kojeg su kontaktirane hitne službe, piše Il Piccolo, a prenosi Dnevnik.hr.

NESTAO KOD UMAGA Slovenski surfer je pronađen u Italiji: U moru bio 25 sati

Hitna medicinska pomoć prevezla ga je u bolnicu Cattinara, gdje mu je pružena liječnička pomoć zbog hipotermije, a u večernjim je satima pušten na kućnu njegu.

Jedna od kajterica na plaži, koja ga je ugledala među prvima, opisala je svoje iskustvo.

- Otišla sam na piće u obližnji kafić i pronašla bosonogog muškarca u četrdesetim godinama u opremi za surfanje. Kratko smo razgovarali, vidjela sam da je zbunjen, no kazao je kako je krenuo na surfanje u Umagu te da je doplivao čak do ovdje. Nemam pojma kako je uspio izboriti se s olujnim vjetrom i visokim valovima, pozvali smo hitnu pomoć, a onda sam doznala da tog muškarca traže od ponedjeljka. Imao je nekoliko ogrebotina na licu. Pokrili smo ga, utoplili jer se tresao, a on je uspio reći svoje ime i telefonski broj kako bi mu pozvali suprugu. Ja sam ostala bez riječi na ogromnu snagu ovog čovjeka - kazala je.

Premantura: Orkansko jugo privuklo znatiželjnike na Rt Kamenjak HRVAT SE SPASIO, SLOVENCA TRAŽE Surferi nestali u moru u Istri: Valovi visoki do sedam metara

Podsjetimo, 47-godišnji profesor tjelesnog odgoja Goran Jablanov iz Ljubljane u ponedjeljak je nestao tijekom poslijepodnevnih sati s prijateljem iz Hrvatske. Krenuli su na surfanje kod svjetionika u Savudriji. 

Ubrzo nakon što su krenuli na surfanje, zbog jakog su juga obojica nestala u moru. Snažan vjetar dvojici surfera pokidao je jedra. More se ohladilo od ljeta i njegova je temperatura, prema pisanju slovenskog Dela, 17 stupnjeva.

Hrvat je pronađen u ponedjeljak navečer, a za Slovencem se tragalo koliko je to olujno jugo dozvoljavalo. U potrazi za njima sudjelovali su spasilački timovi iz Hrvatske, Slovenije i Italije. U potragu su osim ljudi i plovila bili uključeni helikopteri i avioni.

- Prema svim našim parametrima, preživljavanje po ovim uvjetima i po ovim temperaturama mora manje je od 12 sati - kazao je Zlatko Carević iz MRCC Rijeka.

Tema: Hrvatska

Komentari (22)
  • Ilegalno prešao granicu?

    31. 10. 2018,   12:25
  • Jučer ista tema i sasvim druga priča. Stručnjaci su rekli da je sasvim normalno da čovjek u dobroj psihofizićkoj kondiciji i u neoprenskom odjelu preživi u moru temperature 19 stupnjeva i to čak i dulje nego što je ovaj surfer preživio . A danas pak neki drugi stručnjak tvrdi da je trebao biti mrtav ??! Tko tu koga??

    31. 10. 2018,   12:29
  • treba mu sve te silne izlaske nadležnih ustanova i timova naplatit, pa nek surfa u dubokom minusu čitav život

    31. 10. 2018,   12:22