Obavijesti

News

Komentari 227

Suspendirali Grbina, Babića, Zmajlovića i Hajdaša Dončića

Suspendirali Grbina, Babića, Zmajlovića i Hajdaša Dončića

To u prijevodu znači da oni sada ne mogu dvije godine praktički ništa; niti biti izabrani na ikakve stranačke dužnosti, niti na ikakvim izborima niti oni sami mogu uopće išta birati

VIDEO

Kriza u SDP-u dodatno se zakuhala. Naime, Glavni odbor stranke nakon 12-satne rasprave u središnjici na Iblerovu trgu, izglasala je s 56 glasa za, četiri protiv te jednim suzdržanim, suspenziju četiri člana Predsjedništva; Peđe Grbina, Siniše Hajdaš Dončića, Vedrana Babića te Mihaela Zmajlovića, zbog istupanja u javnost s kritikama na račun vodstva stranke. 

- Raspravljali smo 12 sati u toj raspravi kolege i ja smo pokušali saznati koji nam je krimen i čime smo narušili statut stranke, i zašto nam se treba dati suspenzija. U toj travestiji ne želimo sudjelovati, ako Glavni odbor smatra da smo prekršili statut stranke neka rade s nama što ih je volja - rekao je novinarima nakon maratonske sjednice suspendirani Peđa Grbin. 

POGLEDAJTE VIDEO

Taj prijedlog došao je od Tomislava Zrinskog, člana Glavnog odbora koji smatra da takvim istupima štete stranci. 

U kasnim večernjim satima, sam Bernardić je potpisao taj zahtjev i predao ga u svoje ime na glasanje. Predloženo  je, što su sada članovi i izglasali, da ih se suspendira privremeno na dvije godine i liši svih članskih prava. To u prijevodu znači da oni sada ne mogu dvije godine praktički ništa; niti biti izabrani na nikakve stranačke dužnosti, niti na ikakvim zborima niti oni uopće išta birati. 

Podsjetimo, 90 članova SDP-a, od čega 23 saborska zastupnika, uputila su prošlog tjedna pismo Bernardiću u kojem ga mole da odstupi s mjesta predsjednika stranke. 

POGLEDAJTE VIDEO

- Podsjetit ću da je Glavni odbor još prije godinu dana detektirao je i zaključio da pojedini nastupi u javnosti ruše rejting stranke. Donijeli smo i pravila javne komunikacije, pogotovo u društvenim mrežama, to svaka bitna stranka ima. Nemojte misliti da ova odluka ikoga u SDP-u veseli - rekao je Erik Fabijanić, predsjednik Glavnog odbora. 

Bernardić ponudio ostavku na mjesto zastupnika u Saboru

Tijekom rasprave, prije samog glasanja, Bernardić je dao rješenje koje su pobunjenici nazvali suludim. Naime, ponudio je ostavku na mjesto zastupnika u Saboru, a ako 23 zastupnika potpisnika molbe također ponude ostavku na zastupničke dužnosti u Saboru, onda bi on odstupio sa mjesta šefa stranke. To je rekao i novinarima nakon sjednice Odbora.

- Ja sam spreman dati ostavku ako sam jedini problem SDP-a. Najvažnije je da zaštitimo SDP. Minimum ljudskosti je da ono što tražite od mene da ste i vi spremni za isto. Sve sam vam rekao - kazao je kratko.

To bi značilo da bi SDP u Saboru ostao bez dijela svojih zastupnika jer neki zamjenici ne bi došli iz SDP-a nego iz stranaka koje su činile Narodnu koaliciju s kojom su izašli na parlamentarne izbore. To bi značilo da bi ušlo još HNS-ovaca, koji su tada bili sa SDP-om u koaliciji i time bi se samo ojačala vladajuća koalicija jer je HNS sada u koaliciji s HDZ-om, pa bi tako HDZ dobio veću podršku u Saboru. 

Suspendirana četvorka je izašla prije glasovanja iz stranke i poručila kako oni svoju ostavku mogu ponuditi jedino novom vodstvu stranke. Što znači da prvo Bernardić treba dati ostavku, SDP izabrati nov predsjednika, pa će i oni dati ostavke.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 227
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a