Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Suspendirani glavni državni tužitelj Salihović smijenjen

None Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Salihović je nakon višemjesečnog istražnog postupka označen odgovornim za ozbiljno kršenje službene dužnosti, i namjerno davanje lažnih informacija u vezi s prijavom za radno mjesto glavnog tužitelja

Suspendirani glavni tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Goran Salihović smijenjen je s te dužnosti odlukom koju je donijelo stegovno povjerenstvo Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTV), potvrđeno je u petak u Sarajevu.

Salihović je nakon višemjesečnog istražnog postupka označen odgovornim za ozbiljno kršenje službene dužnosti, i namjerno davanje lažnih informacija u vezi s prijavom za radno mjesto glavnog tužitelja.

Stegovno je povjerenstvo ipak odlučilo kako Salihović treba ostati raditi u Tužiteljstvu BiH na poziciji tužitelja.

Istodobno su odbačene prijave koje su protiv Salihovića podnesene zbog ometanja istraga, pokušaja utjecaja na tijek istražnih postupaka te dopuštanje neovlaštenim osobama da sudjeluju u istražnim postupcima. 

Riječ je o prvostupanjskoj odluci, no što god uslijedi Salihovićeva karijera kao glavnog državnog tužitelja je okončana.

On je s te dužnosti suspendiran u rujnu 2016. i od tada je bio pod stegovnim postupkom.

Na njegov račun stigle su brojne optužbe a među najozbiljnijima bile su one da je zbog bliskosti s nekim političarima poput predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, blokirao istrage koje su ih mogle povezati s različitim kaznenim djelima.     

Komentiraj, znaš da želiš!