Obavijesti

News

Komentari 122

Učenik maltretira cijelu školu: Sustav nemoćan, roditelji ljuti

Maloljetnik je već povezan s nekoliko slučaja kaznenih djela, a ljetos je, uz pomoć još jednog vršnjaka, trećeg zaustavio na cesti i prisilom odveo u napuštenu kuću, skinuo ga i polijevao motornim uljem

VIDEO

Maloljetničko nasilje u Belom Manastiru traje već neko vrijeme. U OŠ Dr. Franje Tuđmana se u utorak je dječak fizički maltretirao vršnjake. Riječ je o maloljetniku već poznatom institucijama zbog nasilja, krađa i problematičnog ponašanja. 

- Ovo više nema smisla! Neka netko nešto poduzme jer ću inače zabraniti djetetu da odlazi u školu! Tako razmišljaju svi roditelji. Ne znam tko je kriv, što je uzrok takvom ponašanju, ali on u istom razredu s našom djecom više ne može biti - rekao je otac učenika kojeg je problematični učenik udario šakom u prsa za Glas Slavonije. 

Dodaje kako ima informacije da takvo ponašanje traje već duže vrijeme i tvrdi da bi tome trebalo stati na kraj. 

Nedolično ponašanje potvrdio je i ravnatelj škole Damir Mendler. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Škola je nemoćna'

- Istina je da njegovo problematično ponašanje traje već duže vrijeme. Maltretira ostalu djecu, zadirkuje ju i tuče. Već nakon prvog slučaja promptno smo reagirali i o svemu obavijestili Centar za socijalnu skrb, odnosno policiju. Potpuno shvaćam roditelje maltretirane djece, ali moraju znati da je škola, na neki način, nemoćna. Činimo sve što je u našoj mogućnosti, ali tek do granica u kojima su naše ovlasti - kazao je ravnatelj. 

Pretukli ga, svukli do gola pa odveli do kuće da im da novac
Pretukli ga, svukli do gola pa odveli do kuće da im da novac

Od posljednjeg slučaja škola je potpisala ugovor s osječkim Domom za odgoj djece, čiji socijalni radnik s učenikom radi u sklopu takozvanog poludnevnog boravka i to u smjeni suprotnoj od nastave njegovih vršnjaka. 

- Riječ je o privremenoj mjeri, koja će potrajati mjesec-dva. U ovom trenutku drugog rješenja nema jer eventualno dugoročnije rješavanje problema nije u našoj ingerenciji. O svemu smo razgovarali i s njegovim ocem, koji je pristao na takav način rada - tvrdi ravnatelj Mendler. Dodaje kako još nisu stečeni uvjeti da se učenika prebaci u drugu školu, no siguran je da, kad ih stekne, to neće biti rješenje problema. 

Objašnjava kako je jedina mjera, koju se dječaku može zakonski propisati, je udaljavanje s nastave na osam dana, što također, tvrdi, nije rješenje. 

Tek izašli iz popravnog doma: Dječaka vezali za drvo i mučili
Tek izašli iz popravnog doma: Dječaka vezali za drvo i mučili

- Jednostavno rečeno, pomoć ne možemo dobiti ni od koga. Stoga smo i primijenili ovaj model, za koji vjerujem da će, bar djelomice, uroditi plodom - istaknuo je Mendler. 

U Centru za socijalnu skrb u Belom Manastiru tvrde da su učinili sve što su mogli. 

Ustanove su prebukirane 

- Centar je maloljetniku još prije izrekao mjeru stručne pomoći, ali je ona prekinuta jer nije dala nikakvo rješenje. Nakon toga smo dali prijedlog sudu radi slanja djeteta u odgojnu ustanovu, a postupak je još uvijek u tijeku na Općinskom sudu u Belom Manastiru. Paralelno tražimo ustanovu gdje bi mogao biti smješten jer sud traži naziv ustanove u koju će biti smješten, ali za sada smo dobili samo negativne odgovore. Upravo jutros smo od jedne od njih dobili negativan odgovor pa preostaje još jedna, koju ćemo odmah kontaktirati - kaže ravnatelj belomanastirskog Centra za socijalnu skrb, Đimi Fuštin. 

Objasnio je da u Hrvatskoj postoji tek desetak odgojnih ustanova i da su sve pune. Resorno ministarstvo je odobrilo poludnevni boravak uz nadzor socijalnog radnika koji će ga pokušati socijalizirati, što je započelo prije par dana. Kako piše Glas Slavonije, maloljetnik ne može kazneno odgovarati dok ne navrši 14 godina. 

Maloljetnik je već počinio niz težih i blažih kaznenih djela, a navodno je povezan i sa slučajem koji je odjeknuo u javnosti. Naime, u lipnju je PU osječko-baranjska izvijestila o dva maloljetnika koja su trećeg zaustavila na ulici te ga uz prijetnje odvela u napuštenu kuću, skinula dogola i polijevali motornim uljem. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 122
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.