Obavijesti

News

Komentari 7

'Sustav obrane od poplave u slivu Kupe gotov do 2023.'

'Sustav obrane od poplave u slivu Kupe gotov do 2023.'
1

Ministar Tomislav Ćorić u utorak je u Karlovcu predstavio Nacrt Prijedloga Zakona o Projektu zaštite od poplava u slivu rijeke Kupe. Početak gradnje koče nerješeni imovinsko-pravni odnosi

VIDEO

Donošenjem ovakvog zakona, lex specialis bi nam se trebao omogućiti da mi do kraja 2019. trebamo razriješiti imovinsko pravne odnose do otprilike polovice čestica, rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u utorak u Karlovcu gdje je predstavio Nacrt Prijedloga Zakona o Projektu zaštite od poplava u slivu rijeke Kupe, dodajući da u zakonskim okvirima sada ne postoji niti jedan drugi način da se ovaj problem riješi.

Naime, da bi se započelo s gradnjom sustave obrane od poplave u slivu Kupe koji se proteže kroz tri županije, Karlovačku, Sisačko-moslavačku i dijelu Zagrebačke županije, nužno je riješiti čak 15.000 imovinsko-pravnih odnosa, od čega 11.000 u Karlovačkoj, a dosadašnjim zakonskim okvirima to ide vrlo sporo.

Novim Zakonom za parcelizaciju zemljišta neće biti nužna lokacijska dozvola već parcelacijski elaborat usklađen s planovima prostornog uređenja lokalne ili županijske razine, a postupak izvlaštenja moći će se pokrenuti bez lokacijske dozvole na temelju idejnog, odnosno glavnog projekta, a očekuje se da se zakonom postupak ubrzati za 58 posto, oko dvadesetak katastarskih čestica dnevno. Ukoliko zakon bude usvojen, on bi mogao stupiti na snagu krajem godine, a cjelovit sustav obrane od poplave bi u tom slučaju trebao biti završen do 2023. godine.

Ćorić je naglasio da je problem plavljenja na ovom području zanemaravan desetljeće, zbog čega je 23.800 stanovnika izloženo učestalim poplavama, a kojima je i sam lani svjedočio u Karlovcu gdje je obećao da se mora naći trajno riješenje problema i vjeruje da ovaj nacrt zakona koji od danas ide u javnu raspravu ide u tom smjeru. Inače je vrijednost cjelovitog susutava obrane od poplave 900 milijuna kuna, dok su godišnje štete uzrokovane poplavama iznosile oko 280 milijuna kuna. Ćorić je naglasio da ovaj zakonski okvir ni na koji način ne dovodi u pitanje prava vlasnika zemljišta, svi vlasnici će dobiti financijsko obeštećenje, već doskače onima koji su činjenicu da na njihovom zemljištu dolazi do gradnje za RH važnu građevinu da je pojedinci zlorabe .Naglasio je da se ide sporazumno u otkup, no ukoliko se ne postigne dogovor u tim situacijama će se ići na izvlaštenje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Zakon će izaći van snage kada realizcija projekta izgradnje sustava obrane od poplave bude potpuno završena, a mi se nadamo da je to kraj 2023., jer su nam za tu namjenu na raspolaganju sredstva iz EU fondova. - zaključio je Ćorić.

Karlovački župan Damir Jelić zahvalio se ministru kao predstavniku Vlade na ovom zakonu jer je on, kako je rekao, 'spas za nas'. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS