Obavijesti

News

Komentari 79

Šute o iznosima: Zagrepčani će smeće plaćati i dvostruko više?

Šute o iznosima: Zagrepčani će smeće plaćati i dvostruko više?
1

Nije jasno skrivaju li zagrebačke gradske vlasti koliko će odvoz otpada poskupjeti ili ne znaju, ali podjednako je grozno jedno i drugo...

VIDEO

Kuhamo puno povrća, no ostatke bacamo u smeće jer još nemamo vrećice i kante za biootpad. Ostalo odvajamo, no kontejneri za plastiku su pretrpani, a onaj za staklo su nedavno uklonili, požalila se Trešnjevčanka.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:29

- Predlagali smo vaganje otpada uz registriranje karticom i plaćanje po količini, no rekli su da je to preskupo - rekao je Marko Košak, voditelj programa gospodarenja otpadom Zelene akcije.

Nema motivacije

Dodao je da zbog lošeg sustava Zagrepčani nisu motivirani odvajati otpad i da su vrećice za plastiku trebale imati čip kako bi se znalo tko i što odlaže. Potroši li stanar vreće, nove ne može kupiti ni dobiti do sljedeće godine, kažu iz Čistoće. Otpad će, dakle, morati nositi do kontejnera, ako i njih ne uklone. Za postavljanje i uklanjanje kontejnera, poput onoga koji je “nestao” na Trešnjevci, zaduženi su mjesni odbori, navode iz Čistoće. A za najavljeno poskupljenje, pitali smo.

- Još ne znamo koliko će poskupjeti odvoz. Čekamo odluku Grada - rekli su i dodali kako bi do kraja godine svi trebali dobiti kante i vreće za odvojeno prikupljanje otpada. Prema nekim informacijama, te kante je Čistoća do sad platila 40 milijuna kuna, vreće su stajale 38,7 milijuna, a njihovo pakiranje i podjela još oko 25 milijuna. Iz Čistoće nisu odgovorili jesu li ti iznosi točni, ali nisu ih ni demantirali.

O iznosima šute

Pri najavama novih cijena uvijek napominju da će manje plaćati oni koji budu imali manje otpada i čiju će kantu manje puta isprazniti. No to nije moguće u zgradama gdje ih više koristi istu kantu.

- Bez obzira koliko bacim smeća i odvajam li ili ne, platit ću jednako jer će kantu prazniti svaki put kad je odvoz u našoj ulici. Sad zgrada plaća za posudu od 450 litara, a imamo onu od 240. Kako će ubuduće rasporediti trošak na stanare? Strah me da ću plaćati višestruko više nego sad - ljutita je Trešnjevčanka.

U smeću je završilo 55 tisuća uplatnica za - odvoz smeća
U smeću je završilo 55 tisuća uplatnica za - odvoz smeća

'To je prava nepravda'

Svaki stan plaća 50 litara, što nije pravedno niti u skladu s načelom da se plaća po količini. Nije bila pravedna ni naplata prema površini stana. Nije ni ona po članu kućanstva, a tako po novom plaćaju u Zadru, Šibeniku i Rabu. U Virovitici i Požegi stanari zgrade se mogu dogovoriti žele li trošak pražnjenja kante jednako raspodijeliti ili će to biti prema broju ljudi u kućanstvu. Tako će biti i u Zagrebu. No kako će se dogovoriti oni u zgradi s 200 ili više stanova i gdje je puno podstanara?

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:35

Biootpad

Zagreb biootpad vozi u Križevce i plaća 1470 kuna po toni. Prelog to naplaćuje 210 kuna

Manji stan, manje ljudi, veći račun

Četveročlana obitelj s Trešnjevke živi u stanu od 70 kvadrata i dva odvoza na tjedan miješanog otpada u kolovozu je platila 47 kuna, a dvočlana iz stana od 41 kvadrat u Malešnici 69 kuna.

38,660.000 kuna, prema nekim izvorima, košta dvogodišnja količina vrećica za odvajanje plastike i razgradivih za biootpad

24,970.000 kuna kuna navodno košta samo podjela vrećica za odvojeno sakupljanje otpada Zagrepčanima

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 79
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca