Obavijesti

News

Komentari 79

'Šutjeli smo nakon smrti Ane i Kate i kad je ubijena Marijana'

'Šutjeli smo nakon smrti Ane i Kate i kad je ubijena Marijana'
8

Na prosvjedu za Kristiana Vukasovića u Splitu podsjetili su na dva slučaja koja su zgrozila hrvatsku javnost: Pogibiju dviju djevojaka pod kotačima BMW-a maloljetnog vozača i brutalno ubojstvo djelatnice u agenciji...

VIDEO

Država ima jednu funkciju, a to je da štiti svoje građane. Ako jedno dijete strada u rukama institucija, onda mora postojati odgovornost. Današnji dan je simboličan po tome koliko nas država ne štiti.

Rekla je to pred zgradom Županijskog suda u Splitu Gordana Šprajc, jedna od organizatora prosvjeda građana koji su se okupili u znak potpore obitelji Kristiana Vukasovića, 18-godišnjaka koji je preminuo u KBC-u Split nakon četveromjesečnog boravka u zatvorskom sustavu. Podsjetili su i na ostale nepravde u pravosuđu RH, rekli su nam organizatori.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:42

- Došli smo na današnji dan da upozorimo na to da hrvatski narod nema neovisnost, nema jednakost pred zakonom, nema pravnu državu, nema zaštitu vladavine prave. Danas smo tu da zahtijevamo od premijera Plenkovića, od ministra Bošnjakovića, koje smatramo direktno odgovornima za ovo ubojstvo, da se krivce procesuira. Očekujemo kaznene prijave i pokretanje postupka što je moguće prije. Dolazit ćemo opet, nije gotovo. Prešutjeli smo kad je bila ubijena Marijana Jerković, nismo izašli na ulice, nismo tražili postupak. Pogriješili smo. Nismo izašli ni kad su ubijene Kata Erceg i Ana Andrijašević, kad je njihov ubojica poslan u Švicarsku i kad se jasno pokazalo da u hrvatskom pravosuđu postoje građani drugog i prvog reda. Zahtijevamo vladavinu prava, a gospodin Plenković je kriv jer je svjestan toga da je ministar Bošnjaković zanemario svoje obaveze i uporno ga drži - rekla je Šprajc i dodala kako “ministar koji u ovom ubojstvu ne vidi ništa loše nije ministar koji zastupa interese naroda”.

'Je li Kristian ubijen jer nije iz fine obitelji, jer nije imao BMW'
'Je li Kristian ubijen jer nije  iz fine obitelji, jer nije imao BMW'


- Dok je ova država maćeha nekima, mi nismo samostalni, mi nismo neovisni i zato danas zahtijevamo pravdu za Kristiana Vukasovića i sve ostale žrtve koje vidite ovdje - poentirala je Gordana Šprajc. Prosvjedu ispred Palače pravde u Gundulićevoj nije nazočio Stipan Vukasović, otac preminulog mladića, no zahvalio se na podršci aktivista.

Slučajevi na koje su podsjetili prosvjednici u Splitu šokirali su hrvatsku javnost.

Brojni propusti u istrazi, ni nakon 17 godina nisu našli ubojicu

Marijana Jerković (24) brutalno je ubijena 21. siječnja 2002. godine u splitskoj agenciji za promet nekretninama M-Kontakt gdje jer radila kao tajnica. Krvnik joj je gotovo odrubio glavu.

Ni danas se ne zna tko je ubojica. Način na koji je izvedeno ubojstvo može samo ukazivati na predumišljaj, a moguće i na profesionalca. Jedino što se pouzdano zna nakon 15 godina od ubojstva jest da je ubojica ljevoruk. Mnogo je propusta bilo u istrazi. Ni dan kasnije istražitelji nisu osigurali mjesto zločina. Tamo su se prošetavali osumnjičenici, policajci, zaposlenici agencije, novinari, susjedi pa čak i lokalne mačke. 


Nisu se propisno zapečatila vrata agencije, a zahtjev za praćenjem i prisluškivanjem osumnjičenika odbačen je iz formalnih razloga. Nije se izuzela odjeća jednom od glavnih osumnjičenika, a kada su konačno došli u njegov stan, tjedan dana kasnije, sve je bilo oprano. 

Oružje je pronađeno tek nakon deset dana u čajnoj kuhinji. Nož je bio čist i opran, ali su analizom pronađeni tragovi Marijanine krvi. Policajci su uspjeli zagubiti Marijanin dnevnik, a kada su ga pronašli nedostajale su ključne stranice. 

Ne zna se ni tko je koristio njezin mobitel nakon smrti. Poligraf su nakon ubojstva prošli i jedan od glavnih osumnjičenika i zaposlenik koji ju je pronašao. Godinu dana nakon ubojstva na Općinski sud u Trogiru od HT-a pristigao je prijedlog za ovrhu na iznos od oko dvije tisuće kuna zbog neplaćenih računa. Prema tom prijedlogu posljednja aktivnost na Marijaninu telefonu zabilježena je u kolovozu, punih sedam mjeseci nakon što je ubijena. Tko se i kako služio njezinim mobitelom ostao je misterij.

Krajem 2014. godine tadašnji ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić donio je Odluku o javnom raspisivanju nagrade u iznosu od 100.000 kuna za obavijest koja će rezultirati pronalaskom ubojice nesretne djevojke.

Splitska policija i dalje tvrdi da na ovom nerasvijetljenom ubojstvu danonoćno radi.

Na nogostupu ih pregazio sin tajkuna

Dvije 16-godišnjakinje, Kata Erceg i Ana Andrijašević, poginule su 29. listopada 2002. u Makarskoj, kad ih je svojim BMW-om Z3 “pomeo” na nogostupu tad 17-godišnji Ivan Primorac. U konačnici je u zatvorskoj ustanovi poluotvorenog tipa proveo 22 mjeseca. Njegov otac Marijan Primorac se kasnije “pojavio” kao svjedok na suđenju za aferu Fimi media, gdje se otkrilo da je bivšem premijeru Ivi Sanaderu na ime donacija za HDZ još 2003. predao 30.000 njemačkih maraka, godinu dana kasnije još 200.000 kuna, a krajem iste te 2004. i 300.000 eura za kupnju blindiranog BMW-a.

VL Arhiva

- Kao član Udruge obitelji čija su djeca stradala na isti način pisao sam svima u Vladi. I Barba Luki smo poslali pismo s 27.000 potpisa, no uzalud. Bili smo samo tužna brojka i nismo mogli do premijera - ispričao je za 24sata svojedobno Mirko Erceg, otac poginule Kate.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 79
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a