Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Najmanje 2 mrtvih: Maduro je prekinuo odnose s Kolumbijom

None Foto: 10

Odlučio sam prekinuti političke i diplomatske odnose s fašističkom vladom Kolumbije čiji veleposlanik i konzuli imaju 24 sata da napuste Venezuelu, poručio je Nicolas Maduro

Najmanje dvije osobe, a jedan je četrnaestgodišnji dječak, ubijene su u subotu na granici Venezuele i Brazila gdje je venezuelska vojska blokirala konvoj humanitarne pomoći, objavila je nevladina udruga, a prenijele su agencije.

"Dvije smrti posljedica su vojne represije u mjestu Santa Elena de Uairén. Ubijeni su metcima, jedan od njih u glavu", rekao je za agenciju France Presse Olnar Ortiz, član nevladine udruge Foro Penal, koja se protivi vladi u Caracasu.

Venezuelska vojska silom je u subotu odgovorila na granici Venezuele pristašama oporbenog čelnika Juana Guaidoa i volonterima koji su nastojali dopremiti humanitarnu pomoć, a predsjednik Nicolas Maduro odbija je primiti. Maduro, koji ne pristaje odreći se vlasti unatoč prosvjedima i tvrdi da je humanitarna pomoć sa Zapada samo paravan Sjedinjenih Država da vojno interveniraju protiv njegove zemlje, naredio je u petak zatvaranje glavnih graničnih prijelaza sa susjednim državama.

Udruga Foro Penal optužila je vojsku da je otvarala vatru na mnoštvo koje se okupilo na granici tražeći otvaranje prolaza za humanitarne konvoje. Foro Penal navodi da je 29 osoba ozlijeđneo u sukobima, no agencija Reuters koja je to prenijela piše da taj podatak nije mogla potvrditi.

Kolumbijske imigracijske službe objavile su da su "dva kamiona" zapaljena na granici. Venezuelska zastupnica Gaby Arellano, naklonjena Guaidou, rekla je da je vojska odgovorna za palež kamiona po nalogu predsjednika Madura.

Samoproglašeni privremeni predsjednik Guaido, kojega je priznalo pedesetak zemalja predvođenih Sjedinjenim Državama, odredio je subotu kao odlučujući dan u koji će biti isporučena pomoć danima blokirana u Kolumbiji i Brazilu.

Guaido je sam na Twitteru objavio "Pozor Venezuelo: službeno objavljujemo da  JE UŠLA prva pošiljka humanitarne pomoći preko naše granice iz Brazila. To je velik uspjeh, Venezuelo", poručio je iz pograničnoga grada Cucute u Kolumbiji. 

Dvojica novinara agencije France Presse u mjestu Pacaraima konstatirala su da su kamioni u subotu navečer bili stacionirani između carinskih kontrola dviju zemalja.

Za katastrofalno stanje u Venezueli, zemlji najbogatijoj zalihama vatre, Maduro krivi američke sankcije koje su blokirale fondove i naftni sektor koji je vitalan za tu članicu OPEC-a.

U subotu je Maduro svoj bijes iskalio na susjednoj Kolumbiji i predsjednika Ivana Duquea optužio za fašizam. Objavio je da prekida sve političke i diplomatske veze s Kolumbijom i dao diplomatskom osoblju 24-satni rok da napusti Venezuelu.

Tisuće prosvjednika okupile su se pred vojnom bazom u Caracasu i tražile da vojska dopusti ulazak konvoja humanitarne pomoći.

Kolumbijske vlasti objavile su da vojnici dezertiraju i da je prebjeglo najmanje 13 vojnika. Deset pripadnika Nacionalne garde prebjeglo je kod kolumbijskog okruga Norte de Santander, a jedna se osoba predala u okrugu Araucu, objavila je kolumbijska migrantska agencija.   

Kolumbijska televizija prikazala je snimke prebjega. Jedan se časnik predstavio kao bojnik Hugo Parra i priznao je Guaidoa za predsjednika. 

"Ono što smo učinili danas, učinili smo za naše obitelji, za venezuelski narod", rekao je za kolumbijsku televiziju jedan od dezertera.  Kolumbijska migrantska agencija najavila je ranije da će humanitarnu pomoć iskrcati volonteri formirajući ljudski lanac.

Prekinuli odnose s kolumbijom 

Kamion s humanitarnom pomoći i desetcima volontera pokušali su u subotu ući u Venezuelu iz Brazila i Kolumbije s kojom je predsjednik Nicolas Maduro prekinuo odnose, a njegova vojska suzavcem ih je sprečavala, no najmanje je 13 vojnika dezertiralo, javljaju agencije i dodaju da ima ozlijeđenih. 

Prekid odnosa s Kolumbijom

Predsjednik Maduro najavio je da prekida diplomatske odnose s Kolumbijom osudivši kolumbijskog predsjednika da pomaže Juanu Guaidu, venezuelskom oporbenom čelniku koji se proglasio privremenim predsjednikom u čemu ga je podržao niz zapadnih zemalja. 

"Odlučio sam prekinuti političke i diplomatske odnose s fašističkom vladom Kolumbije čiji veleposlanik i konzuli imaju 24 sata da napuste Venezuelu", poručio je. "Van, olgarsi", uzviknuo je Maduro u govoru pred svojim pristašama okupljenima u Caracasu.

Sir Richard Branson attends the "Venezuela Aid Live" concert near the Tienditas cross-border bridge between Colombia and Venezuela, in Cucuta VENEZUELA LIVE AID Na Bransonovom koncertu za Venezuelu deseci tisuća ljudi

"Ivane Duque, ti si đavo, nikada kolumbijska vlada nije pala tako nisko", rekao je  na račun kolumbijskog predsjednika.  

Nasilje je izbilo na granici između Venezuele i Kolumbije kada su četiri kamiona pokušala silom ući u Venezuelu u čemu ih je podržavalo mnoštvo nastojeći osloboditi prolaz za pomoć koja uglavnom potječe iz Sjedinjenih Država.  

Četiri kamiona stajala su na ulazu na most Simon Bolivar koji dijeli dvije zemlje i najmanje četiri prosvjednika ozlijeđena su među mnoštvom koje je pokušalo probiti zapreke kod mosta Simon Bolivar koje su čuvali vojnici i policajci, javlja agencija France presse.

Prosvjednike su pokušali rastjerati suzavcem i gumenim metcima, navode izvori AFP-a.

Prebjezi

Kolumbijske vlasti objavile su da vojnici dezertiraju i da je prebjeglo najmanje 13 vojnika. Deset pripadnika Nacionalne garde prebjeglo je kod kolumbijskog okruga Norte de Santander, a jedna se osoba predala u okrugu Araucu, objavila je kolumbijska migrantska agencija.   

A fuel tank and cargo containers block the vehicular passage on Tienditas cross-border bridge between Colombia and Venezuela as seen from Tienditas BLOKADA GRANICE Venezuela zatvorila granicu na moru: Ne žele pomoć izvana

Kolumbijska televizija prikazala je snimke prebjega. Jedan se časnik predstavio kao bojnik Hugo Parra i priznao je Guaidoa za predsjednika. 

"Ono što smo učinili danas, učinili smo za naše obitelji, za venezuelski narod", rekao je za kolumbijsku televiziju jedan od dezertera.  Kolumbijska migrantska agencija najavila je ranije da će humanitarnu pomoć iskrcati volonteri formirajući ljudski lanac.

Agencija Reuters prenosi da je vojska  ispalila suzavac kako bi spriječila volontere da iskrcaju pomoć na mostu Francisco de Paula, a što je pokazala video snimka koju je emitirala kolumbijska vlada.

Trump speaks about the crisis in Venezuela during a visit to Miami ŽELI DA STANU UZ GUAIDOA Trump Madurovim vojnicima: 'Nećete se imati kamo skloniti'

Most kod grada Urena u Venezueli jedan je od triju prijelaza preko kojih se Guaido nada dopremiti hranu i lijekove za Venezuelu.

Granica s Brazilom

Guaido, koji se prije mjesec dana proglasio predsjednikom uz priznanje Sjedinjenih Država i više desetaka zemalja, također je najavio da će u Venezuelu u subotu ući prvi humanitarni konvoj s područja Brazila.

Reuters prenosi da su pripadnici nacionalne garde stalno ispaljivali suzavac u gradu Santa Elena blizu brazilske granice kako bi spriječili dopremu pomoći.

Munich Security Conference in Munich 'OSTATAK SVIJETA MORA UČINITI VIŠE' Mike Pence pozvao je cijelu EU da prizna Guaidoa u Venezueli

U petak su vojnici otvorili vatru u selu u tom području i ubili bračni par. Zbog toga je lokalna zajednica uzela kao taoce 35 pripadnika Nacionalne garde, objavio je gradonačelnik općine Gran Sabana.

Dva kamiona s humanitarnom pomoći prešla su brazilsku granicu no nisu prošla venezuelsku carinu, javlja Reuters pozivajući se na svjedoke. 

Maduro, koji ne pristaje odreći se vlasti unatoč prosvjedima i tvrdi da je humanitarna pomoć sa Zapada samo paravan Sjedinjenih Država da vojno interveniraju protiv njegove zemlje, naredio je u petak zatvaranje glavnih graničnih prijelaza sa susjednim državama.

Komentari (32)
  • Puko ko kokica... Jadan narod koji će za sve ispaštati...

    23. 2. 2019,   22:03
  • Čuj "najveće zalihe vatre"????

    24. 2. 2019,   01:41
  • Sirija 2,

    24. 2. 2019,   06:47