Obavijesti

News

Komentari 4

'Sva djeca tražitelja azila se uključuju u obrazovni sustav'

Međutim, udruga Zemljani - Are You Syrious može ponuđene aktivnosti, koje će i dalje biti dostupne tražiteljima međunarodne zaštite, održavati u svojim prostorijama

VIDEO

MUP je u četvrtak popodne reagirao na prozivke udruge Are You Syrious. Udruga MUP proziva da ne žele produžiti ugovor koji omogućava volonterima da rade s izbjeglicama u Porinu, da im pomažu u učenju jezika i sl. 

Priopćenje MUP-a donosimo u cijelosti.

Ministarstvo unutarnjih poslova, u okviru svoje nadležnosti provođenja postupka odobrenja međunarodne zaštite primjenjuje sve zakone i druge propise kojima je uređeno to područje u skladu s pravnom stečevinom Europske unije. Otvoreni smo prema sklapanju sporazuma o međusobnoj suradnji s organizacijama civilnog društva u cilju pružanja podrške tražiteljima međunarodne zaštite smještenim u prihvatilištima za tražitelje međunarodne zaštite, kao i osobama kojima je odobrena međunarodna zaštita. Međutim, Ministarstvo unutarnjih poslova, kao tijelo nadležno za prihvat tražitelja međunarodne zaštite, ne produžuje automatizmom sporazume koji su bili sklopljeni s udrugama niti ih je dužno produžiti. Ovo Ministarstvo samostalno procjenjuje i odlučuje s kojim će nevladinim organizacijama surađivati prvenstveno uzimajući u obzir aktivnosti koje je potrebno dodatno provoditi u prihvatilištima za tražitelje međunarodne zaštite, sukladno potrebama tražitelja međunarodne zaštite i osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom. 

Udruga zemljani - Are You Syrious obratila se Ministarstvu s prijedlogom za produženje sporazuma o suradnji na području pružanja podrške tražiteljima međunarodne zaštite smještenim u Prihvatilištima za tražitelje međunarodne zaštite i osobama kojima je odobrena međunarodna zaštita. Uvidom u trenutno važeće sporazume koje Ministarstvo ima sklopljene s drugim organizacijama civilnog društva i projekte u tijeku, ponuđene aktivnosti udruge Are You Syrious,  sadržajno su iste ili slične aktivnostima koje već provode ostale organizacije civilnog društva. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Želimo naglasiti kako se sva djeca tražitelja međunarodne zaštite koja su smještena u prihvatilištima u Zagrebu i Kutini, ubrzo po dolasku uključuju se u obrazovni sustav i ta važna zadaća je u nadležnosti Ministarstva. Naglašavamo iznimno dobru suradnju Prihvatilišta i u Zagrebu i u Kutini s predškolskim i školskim obrazovnim institucijama i općenito s lokalnom zajednicom. Taj dio integracije djece od najmlađe dobi započinje odmah po dolasku u Prihvatilište i na njega smo osobito ponosni.

U Prihvatilištima za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu i Kutini trenutno djeluju slijedeće nevladine organizacije temeljem sporazuma o suradnji s Ministarstvom te sporazuma temeljenih na projektima iz Fonda za azil, migracije i integraciju (AMIF) te ostalih aktivnosti, a sve s ciljem unapređenja kvalitete života tražitelja međunarodne zaštite te osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom: 

1.    Isusovačka služba za izbjeglice (JRS)

2.    Hrvatski pravni centar (HPC)

3.    Udruga „Ruke nade“ (CBA)

4.    Baptistička crkva Zagreb – Malešnica

5.    Rehabilitacijski centar za stres i traumu (RTC)

6.    Volonterski centar Osijek

7.    Liječnici svijeta (Medecins du Monde Belgique)

8.    Hrvatski Crveni križ (HCK)

 

Aktivnosti koje se trenutno provode u Prihvatilištima za tražitelje međunarodne zaštite  u Zagrebu i Kutini prema važećim sporazumima:

- podrška djeci školske dobi  u pohađanju nastave, savladavanju školskog gradiva i izvršavanju školskih obaveza (pisanje domaćih zadaća i dr.), upoznavanje roditelja s važnošću daljnjeg školovanja, odlasci na roditeljske sastanke te ostale aktivnosti vezane uz uključivanje djece tražitelja u obrazovni sustav Republike Hrvatske;

-  edukativne, kreativne i sportske radionice, odnosno aktivnosti za tražitelje međunarodne zaštite u Prihvatilištu i izvan Prihvatilišta (sportske aktivnosti, likovne i glazbene radionice, odlasci u kazališta i muzeje i dr.); 

- edukativne, kreativne i sportske radionice, radionice informatike i vještina u traženju posla;

-  početni i napredni tečaj hrvatskog, engleskog i njemačkog jezika;

- pružanje usluga prijevoza tražitelja za potrebe obavljanja specijalističkih pregleda;

- podrška u procesu integracije;

- organiziranje jednodnevnih izleta te ljetnih i zimskih kampova;

-  pravno savjetovanje;

- psihosocijalna pomoć.

Iz svega navedenog sasvim je jasno da su aktivnosti tih udruga po svojoj raznolikosti, sadržajnosti i brojnosti dostatne, obzirom na broj tražitelja smještenih u prihvatilištima za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu i Kutini. Jednako tako, ovakvi primjeri suradnje najbolji su pokazatelj kontinuirane brige ovog Ministarstva i naših suradnika i partnera o tražiteljima smještenim u prihvatilištima za tražitelje međunarodne zaštite.

Osim toga, u objektu Prihvatilišta za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu, u tijeku je rekonstrukcija smještanog dijela, zbog čega su znatno ograničene mogućnosti korištenja prostorija Prihvatilišta. Međutim, udruga Zemljani - Are You Syrious može ponuđene aktivnosti, koje će i dalje biti dostupne tražiteljima međunarodne zaštite, održavati u svojim prostorijama. Naime, tražitelji međunarodne zaštite imaju slobodu kretanja te nakon podnošenja zahtjeva za međunarodnu zaštitu imaju pravo na iskaznicu tražitelja kao dozvolu boravka, kojom ujedno imaju i besplatan prijevoz na svim gradskim autobusnim i tramvajskim linijama. Stoga nema zapreke da djeca u pratnji svojih roditelja, ukoliko to žele, prisustvuju ponuđenima aktivnostima i programima.

Sredstva koje je udruga Zemljani - Are You Syrious namijenila za opremanje i uređenje učionice u Prihvatilištu u Zagrebu, i dalje se koriste u istu svrhu te ostaju na korištenje tražiteljima međunarodne zaštite kao krajnjim korisnicima, a ne Ministarstvu unutarnjih poslova. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag