Obavijesti

News

Komentari 32

Sva sreća da nam karijerni diplomati vode vanjsku politiku

Sva sreća da nam karijerni diplomati vode vanjsku politiku
1

Nismo provjeravali, ali čini se da je Hrvatska jedina država u modernom svijetu koja u ovom trenutku nema svog veleposlanika ni u Washingtonu ni u Moskvi. Baš u tim zemljama i upravo u ovom političkom trenutku

VIDEO

Državu nam već godinama vode karijerni diplomati.

Imali smo nekoliko premijera, sada i predsjednicu države, da ne spominjemo brojne pomoćnike i savjetnike u vlasti i vladajućim strankama, koji su posao u diplomaciji zamijenili političkim funkcijama. 

I što se dogodi?

Zoran Milanović nam pokvari ulazak u Europsku uniju svađom s Njemačkom oko izručenja Josipa Perkovića, zavadi se s povjerenicom Europske komisije oko lexa Perković, zabrani državljanima Srbije ulazak u Hrvatsku, posvađa se s Mađarima, na odlasku izvrijeđa Bosance i Hercegovce i njihovu državu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Onda dobijemo Andreja Plenkovića iza čijeg posjeta BiH i Ukrajini se vuku repovi optužnica za ratne zločine i optužbi zbog nediplomatskih izjava. A mađarsko, umjesto hrvatskog lobiranja, skida Zsolta Hernadija s Interpolove tjeralice zbog slučaja Ina MOL. 

Tu je, naravno, i Kolinda Grabar Kitarović koja je nedavno iz Kanade ispraćena fotografijom na kojoj pozira s hrvatskom zastavom s prvim bijelim poljem, zbog čega je srbijanski ministar optuži da je "proustaška" političarka, a onda to Vlada i HDZ uredno odšute.

Ajmooo kod Kerryja

A ne trebamo ni podsjećati na ministra Miru Kovača i njegovo slavno putovanje u Washington na sastanak s državnim tajnikom Johnom Kerryjem. Kada je otkrio da nije dobio termin. 

I kome sve to nije šokantno, skandalozno ili makar neprihvatljivo, možda će im uzbudljivije zvučati informacija da Hrvatska u ovom trenutku nema veleposlanika ni u Moskvi ni u Washingtonu.

Jedan je podnio ostavku pa još nije zamijenjen, drugom je istekao mandat i nasljednik se još traži.

Nismo provjeravali, ali ovo je možda jedinstven slučaju u modernom svijetu: da jedna zemlja u isto vrijeme nema svog ambasadora u dvije najveće zemlje na svijetu.

Dobro, ako baš nije jedinstven, onda vjerojatno nije normalan. A sigurno ni koristan.

Kao što bi neki, a naročito poslovni ljudi, rekli da nije bio baš koristan ni Plenkovićev govor u Ukrajini kojim je naljutio Ruse. 

Diplomacija plodno tlo - za gafove

Uglavnom, diplomacija i vanjska politika postali su plodno tlo za svakakve gafove, afere, skandale, ispade, za višednevna natezanja koja prate vanjskopolitičke poteze. A ono što čudi jest činjenica da se u njihovu središtu nalaze upravo najsjajniji izdanci hrvatske diplomatske škole.

U napadu iskrenosti Zoran Milanović jednom je priznao da je "propao u diplomaciji", što se moglo vidjeti u njegovim nediplomatskim trabunjanjima kojima se nije samo sramotio na domaćem planu, već je uspio, onako tuđmanovski, zavaditi s kime god je stigao. Nekad opravdano, ali često promašeno. 

I u pravilu s negativnim ishodom.

Kitarović i Plenković još nisu priznali da su propali u diplomaciji, dapače, vjeruju da bi im sadašnje političke funkcije mogle samo poslužiti kao odskočne daske za daljnju karijeru. 

No ono što bode oči jest činjenica da Hrvatska u ovom trenutku, pored svih ovih diplomata, najviše šepa na vanjskopolitičkom planu.

Što se najbolje odražava kroz činjenicu da nemamo veleposlanika u SAD-u i Ruskoj Federaciji.

Nediplomatska diplomacija

Nije to, nažalost, prvi puta. Bilo je već slučajeva kad smo kasnili s imenovanjima veleposlanika u Rusiji, pa i u Americi, najčešće zbog političkih trzavica na relaciji Zrinjevac-Pantovčak. 

Ali ne samo da je sada, i to već dulje od godinu dana, na vlasti ista politička opcija, već se teško sjetiti kada to Hrvatska istovremeno nije imala veleposlanike u Washingtonu i Moskvi. 

Sve to demonstrira ozbiljnost njezine vlasti. Njezinu posvećenost važnim pitanjima. Ili se možda to ne smatra važnim pitanjima, ta veleposlanička mjesta u Rusiji i SAD-u? Ili se vanjska politika vodi direktno preko premijera i predsjednice? 

Premijer naljuti Ruse, predsjednica obeća da stojimo "rame uz rame s Amerikancima".

Diplomacija preko Skypa

Sve ovo otvara logično pitanje: čemu služe diplomati u politici ako ne mogu voditi uvjerljivu vanjsku politiku?

Ili je možda stvar u tome da Hrvatska više ne vodi svoju vanjsku politiku?

Ako je tako, onda još bolje. 

Zatvorimo ta i druga veleposlanstva i vodimo vanjsku politiku preko Skypa. Bit će više ušteda i manje problema, manje sukoba, uhljeba i skandala poput suđenja bivšem veleposlaniku u Washingtonu Nevenu Jurici zbog pronevjere tisuća dolara ili Kolindine afere s neovlaštenim korištenjem automobila u privatne svrhe.

I najvažnije, nikome više neće biti čudno što Hrvatska nema veleposlanika u Moskvi i Washingtonu. 

A karijerni diplomati se mogu posvetiti vođenju države.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje. 

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag