Obavijesti

News

Komentari 34

'Svaka kuća koja ima krov na jugu može proizvoditi struju'

'Svaka kuća koja ima krov na jugu može proizvoditi struju'
3

Zagreb, primjerice, leži na termalnim izvorima, a mi tu toplu vodu ne koristimo. Mi nikako da resurse da stavimo u funkciju, rekao je Mostov Ante Čikotić u studiju 24sata...

VIDEO

Mostov Ante Čikotić komentirao je danas u studiju 24sata inicijativu svoje stranke da se ljudima koji dobivaju subvencije jer nemaju novca za grijanje ugradi tzv. mikro-solar (solarne ćelije) čime bi oni dobili praktički besplatnu struju. 

- Napravili smo novi zakon o samoopskrbi električnom energijom. Cilj je da svaka kuća koja ima južni krov može instalirati solarne ćelije. Cilj je samoopsrkba ljudi. Ako ste, primjerice, proizveli 5000 kWh, a potrošili 5500 kWh, vi plaćate samo razliku. 

Koliko treba sunčanih sati da se jedan krov stavi u funkciju?

- U Hrvatskoj se svaki krov isplati. Investicija se vraća za šest do osam godina, a u sve je potrebno uložiti od 35 do 70 tisuća kuna. Mi smo rekli da se više ne želimo baviti podjelama, idemo nešto konkretno napraviti. 

Sabor vaš zakon može uvrstiti u proceduru?

- Može, savjetujem da zakon što prije usvojimo jer dolaze EU natječaji i ako zakon promijenimo, ljudima ćemo olakšati prijave i povući ćemo više novca iz EU fondova. Svako kućanstvo može dobiti od 40 do 60 posto novca. Možemo iskoristiti potencijal, smanjiti troškove, povećati budžete ljudima...Zašto zgrada ne bi imala foto napon za potrošnju lifta i rasvjete?

Imate ideje elektrane uz autocestu?

 - Prezentirat ćemo projekt nacionalne solarne elektrane koja bi se mogla nalaziti duž autoceste. Možemo postaviti foto napone uz cestu. Na taj način HAC može, osim od prometa, zarađivati i od sunca.

Jeste li kad te ideje prezentirali Plenkoviću?

- Dok smo bili u Vladi jesmo. Zagreb, primjerice, leži na termalnim izvorima, a mi tu toplu vodu ne koristimo. Mi nikako da resurse da stavimo u funkciju. Suradnja s Plenkovićem bila je korektna, on je bio zainteresiran, shvatio je o čemu govorimo. Imam dojam da je problem uvijek bio donošenje odluke. Plenković bi bio dobar državnik kad bi imao veću slobodu u odlučivanju, ali ne želim se sada baviti HDZ-om. Zašto jednom ne možemo nešto dobro napraviti za građane? Ako neće HDZ, zašto manjine i oporba ne bi izglasale naš zakon? Lobirat ćemo i dalje, skupljat ćemo i potpise ako treba, samo da se ta tema digne na dnevni red. Tu nema podjela, nema ustaša, nema partizana...

Kakva su iskustva ljudi koji već imaju mikro-solare?

- Fantastična, oni su čak dobili i poticaje. Sunca će uvijek biti, novce možemo u to uložiti. Ako imate puno malih elektrana, ne treba vam velika na Peruči ili u Plominu.

Vlada će platiti za renacionalizaciju Ine od koje sigurno neće biti ništa...

- Mi smo napravili model kako otkupiti Inu bez prodaje HEP-a i to je bio jedan od razloga zašto s nama više ne surađuju. Pitanje Ine moramo riješiti jer nafta i plin će sigurno još 40 do 50 godina biti aktualni. Naš stav je da sve što je strateško treba zadržati u vlasništvu države, a sve što nije, trebamo dati tržištu. 

Što mislite o izborima za čelnike SDP-a Zagreba?

- Kad bi se pisala knjiga hrvatske politike, ona bi se zvala negativna selekcija. HDZ-u i SDP odgovara status quo, moguće je da SDP uđe u vlast s njima. No, problem ne mogu riješiti oni koji su ga stvorili. U gradu Splitu 30 posto proračuna koristi se za plaće. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"