Obavijesti

News

Komentari 53

'Svaki dan molim Boga da se našim pilotima ništa ne dogodi'

'Svaki dan molim Boga da se našim pilotima ništa ne dogodi'
1

Ministar obrane je rekao da sa SAD-om razgovaraju o nabavci dva Black Hawk helikoptera za specijalne snage i da bi se do 30. studenog trebalo znati koji je borbeni zrakoplov najbolji za Hrvatsku

VIDEO

Razgovaramo sa SAD-om, našim ključnim partnerom i saveznikom na području obrane, o dva Black Hawk helikoptera za naše specijalne snage - rekao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević na konferenciji za medije povodom njegove prve godišnjice mandata na kojoj je predstavio projekte Ministarstva obrane (MORH) i Oružanih snaga RH (OS RH).

Istaknuo je kako je Hrvatskoj,  članici NATO-a, cilj prijeći na zapadnu tehnologiju. Naglasio je i da se pri tome mora voditi računa o našim željama, mogućnostima i financijama vodeći računa o proračunu i svim segmentima društva. 

Upitan kako će se riješiti problemi vezani uz remont deset helikoptera Mi-171 i MIG-ove, Krstičević je odgovorio da je natječaj za remont helikoptera u tijeku, a javnost će pravovremeno dobiti informaciju kada odluka o tome bude donesena. Naglasio je i da pri tome vode računa o sigurnosti i hrvatskim nacionalnim ineteresima. 

Vezano uz Hrvatsko ratno zrakoplovstvo istaknuo je kako imaju dovoljno resursa te svakodnevno obavljaju sve zadaće i potrebne aktivnosti. Ministar obrane je, govoreći o MIG-ovima, podsjetio da su na njima napravljene dvije modernizacije koje su osigurale da imamo sadašnje njihove sposobnosti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Molim dragog Boga svaki dan kada naši piloti ulaze u zrakoplov da im se nešto ne dogodi - kazao je. Naglasio je i da su stoga, uz suglasje državnog vrha, napravili ogroman iskorak kako bi stručni tim do 30. studenoga donio dugoročnu, održivu i priuštivu odluku o nabavi novog borbenog zrakoplova.

Krstičević je rekao i da je nabava novog borbenog zrakoplova prilika za tehnološki napredak zemlje, mogućnost otvaranja novih radnih mjesta te za hrvatske tvrtke.

- To je posao ne samo ove vlade, već i za nekoliko budućih vlada. Stoga, tom poslu pristupamo odgovorno i stručno - istaknuo je.  

Predstavljajući rezultate rada u prvoj godini mandata Krstičević je uz ostalo istaknuo kako je Vlada, nakon šest godina kontinuiranog smanjenja izdvajanja za obranu, ove godine za MORH iz proračuna izdvojila 348 milijuna kuna više nego prošle godine, a daljnje povećanje se očekuje i iduće godine. Uz to, nakon 15 godina i dva neuspjela pokušaja izrade nove strategije tijekom mandata bivših vlada, ove godine je donesena Strategija nacionalne sigurnosti te je započet proces uspostave i razvoja sustava domovinske sigurnosti.

Naglasio je i da se pristupilo izradi novog operativnog rasporeda OS pa je tako tijekom ove godine vraćena inžinjerijska postrojba iz Knina u Sinj što se pokazalo odličnim tijekom ljetnih požara. Najavio je i da će 10. studenoga inžinjerijska satnija doći u Vukovar, a iduće godine Pume se vraćaju u Varaždin te se ustrojava satnija mornaričko-desantnog pješaštva u Pločama.

- Novim operativnim rasporedom napuštamo koncept putujuće vojske, omogućit ćemo pravodobno djelovanje u uvjetima pomoći stanovništvu i civilnim institucijama te stvaranje preduvjeta za narastanje snaga, preventivno djelovanje te stvaranje percepcije lokalnog stanovništva o prisutnosti Oružanih snaga kao čimbenika sigurnosti i zaštite - istaknuo je.

Navevši kako je ova godina bila posvećena vojniku, dočasniku i časniku, najavio je i da će iduća pod sloganom "Budi spreman" biti posvećena spremnosti. Želimo, naglasio je, kulturu sporta u vojsci.

Krstičević je rekao i da će MORH i ubuduće pružati svu moguću potporu razvoju hrvatske obrambene industrije jer "nema jake vojske bez jake obrambene industrije" . 

Nabavku novog višenamjenskog borbenog zrakoplova istaknuo je kao najvažniji projekat MORH-a i OS RH, jer, kako je rekao, hrvatska država i vojska nisu iste sa ili bez te sposobnosti.   

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a